Κύκλο επαφών ανοίγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκλειστικά σε ευρωπαϊκό έδαφος, την ώρα που η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και τα πρώτα 24ωρα της νέας διοίκησης στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού δοκιμάζουν την εικόνα συνοχής και την ετοιμότητα των Ευρωπαίων. Στόχος της Αθήνας, ένα διπλωματικό σπριντ (τεσσάρων σταθμών σε 20 μέρες) για θέματα άμυνας και ενέργειας, στα οποία η Ευρώπη ψάχνει την αυτονομία της, καθώς και ανταγωνιστικότητας.
Στο οικονομικό πεδίο γίνονται ασκήσεις αντίδρασης και ζυγίσματα ως προς τις απειλές Τραμπ για τους δασμούς, με κυβερνητικά στελέχη να αναγνωρίζουν ότι τυχόν εκτεταμένη αντιπαράθεση ΗΠΑ – ΕΕ δεν θα άφηνε αλώβητη την Ελλάδα, αντίθετα θα είχε παντού μικρότερο ή μεγαλύτερο αντίκτυπο. «Ο πρόεδρος Τραμπ είχε κάνει παρόμοιες δηλώσεις το 2016 και τα χειρότερα αποφεύχθηκαν. Εξακολουθώ να ελπίζω ότι αυτό θα συμβεί» είπε ο Μητσοτάκης στο πρόσφατο δείπνο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητήριου, δείχνοντας ότι χαρτογραφούνται με επιφυλάξεις οι προθέσεις της νέας αμερικανικής διοίκησης και ότι η ελληνική πλευρά δεν αντιμετωπίζει προσώρας ως κυρίαρχο το σενάριο ενός εμπορικού πολέμου μεγάλης κλίμακας. Πάντως η Ευρώπη καλείται να εμφανίσει ενιαία στάση, αφήνοντας στην άκρη αγκυλώσεις και εσωτερικές αντιπαραθέσεις που καταγράφονται στις συναντήσεις κορυφής καθώς και τα προβλήματα στον γαλλο-γερμανικό πυλώνα, και ένα πρώτο δείγμα γραφής θα δοθεί τη μεθεπόμενη εβδομάδα, όταν οι «27» θα συναντηθούν για πρώτη φορά από την ορκωμοσία Τραμπ στο Λιμόν του Βελγίου, όπου θα μεταβούν και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ. Θα ακολουθήσουν επαφές του Μητσοτάκη σε Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία, όπου ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φιλοξενεί σύνοδο για την τεχνητή νοημοσύνη, έναν τομέα στον οποίο η Ελλάδα θα ήθελε «πρωταγωνιστικό ρόλο» – μεταξύ άλλων και στην περαιτέρω εξειδίκευση του ρυθμιστικού πλαισίου.
Η ασφάλεια της ΕΕ
Ειδικά για τα ζητήματα ασφάλειας της ΕΕ ο έλληνας Πρωθυπουργός είχε βρεθεί στην εκπνοή του 2024 στη Λαπωνία με την Τζόρτζια Μελόνι και δύο σκανδιναβούς ομολόγους του (της Φινλανδίας και της Σουηδίας) μαζί με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας. Και πλέον προσδοκά στις 3 Φεβρουαρίου να γίνει εις βάθος συζήτηση (και αποτύπωση προσεγγίσεων), η οποία πρέπει να έχει, κατά τις επιδιώξεις του Μαξίμου, δύο σκέλη: το πώς μπορεί να ανοίξει ο δημοσιονομικός χώρος των κρατών-μελών αυστηρά για αμυντικές επενδύσεις και το πώς θα ανοίξει ευρωπαϊκός «κουμπαράς» – κάτι σαν αμυντικό μικρό «Ταμείο Ανάκαμψης». Στο φόντο υπάρχουν αναφορές αξιωματούχων για την ανάγκη της ΕΕ να ξοδέψει περισσότερα στη θωράκιση της άμυνάς της, αλλά το δύσκολο είναι η χάραξη κοινής γραμμής και στην πράξη γρήγορα: «Ηρθε η ώρα να επενδύσουμε» τόνισε η Κάλας, «η συλλογική προσέγγιση μπορεί να δημιουργήσει πραγματικό μπιγκ μπανγκ στην άμυνα» ανέφερε ο λιθουανός αρμόδιος επίτροπος Αντριους Κουμπίλιους. Με δεδομένες τις αυξημένες γεωπολιτικές αναταραχές, ο Μητσοτάκης σκοπεύει να επαναφέρει το αίτημα για περισσότερους πόρους στη συλλογική άμυνα και επί γερμανικού εδάφους, στη Διάσκεψη Ασφαλείας στο διήμερο 14-15 Φεβρουαρίου.
Σύνοδος Ελλάδας – Ιταλίας
Στην τελική φάση προετοιμασίας μπαίνει στο μεταξύ η διακυβερνητική σύνοδος Ελλάδας – Ιταλίας και το τετ α τετ Μητσοτάκη – Μελόνι στις 19 Φεβρουαρίου. Οι δύο ηγέτες έχουν πια στενή σχέση («καθόμαστε δίπλα στα ευρωπαϊκά συμβούλια, παίζουμε πρωταγωνιστικό ρόλο σε διάφορα “φορμάτ” όπως το MED9» έλεγε προ ημερών η ιταλίδα πρωθυπουργός), καταγράφοντας συναντίληψη σε θέματα ασφάλειας, μετανάστευσης και πολιτικής προστασίας εν αναμονή υπογραφής διμερών συμφωνιών.
Source link