ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Διπλάσια εισοδηματικά κριτήρια για ένταξη – ΤΑ ΝΕΑ

yyy

Μεγάλες αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό ανακοίνωσαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και η γενική γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους και Χρηματοπιστωτικού Τομέα Θεώνη Αλαμπάση.

Η μεγαλύτερη αλλαγή αφορά τον διπλασιασμό των εισοδηματικών και περιουσιακών ορίων για τους οφειλέτες για τους οποίους η ρύθμιση του εξωδικαστικού γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτή από τον πιστωτή, με την κυβέρνηση να κάνει ξεκάθαρο άνοιγμα προς τη μεσαία τάξη.

Στον εξωδικαστικό μηχανισμό μπορούν να ενταχθούν προς ρύθμιση χρέη άνω των 10.000 ευρώ προς τράπεζες, servicers, Eφορία, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους.

Επιπλέον, με τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν χθες, γίνεται υποχρεωτική για τους servicers η υποβολή πρότασης ρύθμισης στους οφειλέτες πριν από τον πλειστηριασμό, απλουστεύεται η διαδικασία ένταξης στο Μητρώο για απαλλαγή από οφειλές, επεκτείνονται οι προθεσμίες για ένταξη σε ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας πρώτης κατοικίας, ενώ δίνεται και η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών για επιχειρήσεις μέσω της διαδικασίας εξυγίανσης.

Τέλος, θα δημιουργηθεί μηχανισμός για την καταβολή αποζημίωσης στους ασφαλισμένους της (πτωχευμένης) Ασπίς Πρόνοια ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

1            Διπλασιασμός των εισοδηματικών και περιουσιακών ορίων για να χαρακτηριστεί ένας οφειλέτης επιλέξιμος στο πλαίσιο της υποχρεωτικής αποδοχής του εξωδικαστικού μηχανισμού από τους πιστωτές.

Το μέγιστο εισόδημα για ένταξη στο καθεστώς του ευάλωτου οφειλέτη που εγγυάται την υποχρεωτική αποδοχή της ρύθμισης από servicers και τράπεζες είναι σήμερα στα 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπα νοικοκυριά, στα 10.500 ευρώ για ζευγάρια, τα οποία αυξάνονται κατά 3.500 ευρώ ανά ανήλικο τέκνο και φτάνουν έως τα 21.000 ευρώ. Πλέον, τα όρια διπλασιάζονται στα 14.000 ευρώ για μονοπρόσωπα νοικοκυριά, στα 21.000 ευρώ για ζευγάρια, με προσαύξηση 7.000 ευρώ ανά ανήλικο τέκνο (άρα 28.000 ευρώ για ζευγάρι ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα παιδί, 35.000 ευρώ για δύο παιδιά και 42.000 ευρώ για τρία ή περισσότερα παιδιά).

Παράλληλα, διπλασιάζονται και τα ανώτατα όρια για την αξία των περιουσιακών στοιχεία του οφειλέτη, από 120.000 στα 240.000 ευρώ για μονοπρόσωπα νοικοκυριά, από 150.000 στα 300.000 ευρώ για ζευγάρια, ενώ η προσαύξηση ανά ανήλικο τέκνο αυξάνεται από τα 15.000 στα 30.000 ευρώ. Το ίδιο μοτίβο ισχύει και για τις καταθέσεις του οφειλέτη, με τα όρια να διαμορφώνονται στα ίδια επίπεδα με τα αυτά του ετήσιου εισοδήματος. Τα παραπάνω ισχύουν για τις οφειλές έως 300.000 ευρώ.

2            Θέσπιση υποχρέωσης για τους πιστωτές να υποβάλουν έγγραφη πρόταση ρύθμισης στον οφειλέτη τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από τη διενέργεια πλειστηριασμού. Ο πιστωτής (τράπεζα ή servicer) μπορεί να υποβάλει την πρότασή του με οποιοδήποτε έγγραφο μέσο, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει ολοκληρώσει ο οφειλέτης την εγγραφή του στην πλατφόρμα παρακολούθησης ιδιωτικού χρέους του φορέα που έχει αναλάβει τη διαχείριση της οφειλής, προκειμένου να είναι γνωστά τα στοιχεία εποικοινωνίας.

3            Εάν η περιουσία του οφειλέτη δεν επαρκεί για την εξόφληση, τότε εγγράφεται στο Μητρώο Φερεγγυότητας. Η πράξη απαλλαγής θα μπορεί πλέον να εκδίδεται από τον εισηγητή δικαστή.

4            Ο οφειλέτης θα μπορεί πλέον να παγώσει τον πλειστηριασμό και να μπει στο καθεστώς του «ευάλωτου» καταθέτοντας αίτηση έως και 20 ημέρες πριν από τον προγραμματισθέντα πλειστηριασμό. Μέχρι πρότινος, η αίτηση έπρεπε να γίνει στις πρώτες 60 ημέρες από την κατάσχεση της περιουσίας. Επιπλέον, επεκτείνεται το ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας της πρώτης κατοικίας κατά τέσσερις μήνες, μέχρι τα τέλη Ιουλίου, καθώς η λειτουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων θα ξεκινήσει αργότερα από το αναμενόμενο.

5            Επεκτείνονται οι κρατικές εγγυήσεις και για τη ρύθμιση οφειλών μέσω της διαδικασίας εξυγίανσης, στην οποία εντάσσονται κυρίως επιχειρήσεις με μεγάλες οφειλές.

6            Δημιουργείται μόνιμος μηχανισμός για την αποζημίωση ασφαλισμένων της υπό εκκαθάριση ασφαλιστικής εταιρείας Ασπίς Πρόνοια. Μέσω του μηχανισμού θα εξοφληθούν γρηγορότερα από το προβλεπόμενο τα περίπου 50.000 άτομα που είχαν ασφάλιση ζωής στην εταιρεία. Τα παραπάνω μέτρα θα ψηφιστούν στη Βουλή ως τροπολογίες στο νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά, που αναμένεται να παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα.

Τελευταία Νέα

Source link

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button