Δημοσκόπηση: Αν όλα τα κόμματα είχαν για αρχηγό διαφορετικό πρόσωπο από αυτό που έχουν τώρα

Η κρίση ηγεσίας που παρατηρείται σε κάποια από τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τα σενάρια που διακινούνται σχετικά με το πώς θα πορευτούν στο δρόμο προς τις βουλευτικές εκλογές απασχολούν την κοινή γνώμη, κάτι που αποτυπώνεται σε νέα δημοσκόπηση.
Με τον πολιτικό χρόνο μέχρι τη νέα εκλογική διαδικασία να είναι πυκνός, τη Νέα Δημοκρατία να διατηρεί την κυριαρχία της αλλά να έχει υποστεί σημαντική φθορά, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ να αδυνατούν να καρπωθούν τη κοινωνική δυσαρέσκεια που εκφράζεται προς την κυβερνητική παράταξη, ενδιαφέρον παρουσιάζει το υποθετικό σενάριο, προς τις κάλπες, που όλα τα κόμματα είχαν για αρχηγό διαφορετικό πρόσωπο από αυτό που έχουν τώρα.
Με ή χωρίς τους σημερινούς επικεφαλής των κομμάτων
Στη δημοσκόπηση της Real Polls, για λογαριασμό του Protagon, οι συμμετέχοντες αρχικά κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα «αν έπρεπε να ψηφίσετε ένα κόμμα βάσει μόνο του αρχηγού του, ποιο θα ήταν αυτό;». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι οι δύο πολιτικοί που συγκεντρώνουν τις προτιμήσεις των πολιτών εάν η επιλογή ψήφου εξαρτιόταν αποκλειστικά από τον επικεφαλής του κάθε κόμματος με τις απαντήσεις να είναι κοντά στην πρόθεση ψήφου. «Χαμηλές πτήσεις» παρατηρούμε για το Νίκο Ανδρουλάκη που το ποσοστό του είναι αρκετά χαμηλότερο από την πρόθεση ψήφου. Ελαφρώς χαμηλότερο είναι και το ποσοστό για τον Σωκράτη Φάμελλο.
Τι ψηφίζουν οι πολίτες αν τα κόμματα πήγαιναν στις εκλογές με άλλον αρχηγό
Στο υποθετικό σενάριο που όλα τα κόμματα είχαν για αρχηγό διαφορετικό πρόσωπο από αυτό που έχουν τώρα οι πολίτες φαίνεται πως είναι απογοητευμένοι από τους επικεφαλής των δύο «μεγαλύτερων» κοινοβουλευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Σε περίπτωση που υπήρχε άλλη ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ τότε το κόμμα θα συγκέντρωνε σχεδόν 20% (10,5% στην εκτίμηση ψήφου), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο πάνω από 10% (6,6% στην εκτίμηση ψήφου). Αντίθετα εάν στην ηγεσία της Πλεύσης Ελευθερίας δεν ήταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου τότε το κόμμα θα έπεφτε στο 2,9% (17,9% στην εκτίμηση ψήφου) γεγονός που φανερώνει πως έχουμε να κάνουμε με ένα προσωποκεντρικό κόμμα.
Στο πλαίσιο της δημοσκόπησης οι πολίτες ρωτήθηκαν και για την αιτία – κατά την άποψή τους – της δημοσκοπικής πτώσης του ΠΑΣΟΚ. Σε ποσοστό 85,4% (Σίγουρα ναι – Μάλλον ναι) απαντούν ότι αυτή οφείλεται στην αδύναμη ηγεσία του.
Η δύναμη των κομμάτων
Στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά των κομμάτων έχουν ως εξής:
- ΝΔ: 26%
- ΣΥΡΙΖΑ: 5,3%
- ΠΑΣΟΚ: 8,6%
- ΚΚΕ: 6,5%
- Ελληνική Λύση: 7,6%
- Πλεύση Ελευθερίας: 14,2%
- Νίκη: 1,9%
- Νέα Αριστερά: 0,7%
- Σπαρτιάτες: 1,5%
- Κίνημα Δημοκρατίας: 2,9%
- Φωνή Λογικής: 3,1%
- ΜέΡΑ25: 2,8%
- Άλλο κόμμα: 3,3%
Στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ ανεβαίνει στο 29,7%. Συγκεκριμένα τα ποσοστά έχουν ως εξής:
- ΝΔ: 29,7%
- ΣΥΡΙΖΑ: 6,6%
- ΠΑΣΟΚ: 10,5%
- ΚΚΕ: 7,6%
- Ελληνική Λύση: 8,8%
- Πλεύση Ελευθερίας: 17,9%
- Νίκη: 2,3%
- Νέα Αριστερά: 0,8%
- Σπαρτιάτες: 1,5%
- Κίνημα Δημοκρατίας: 3,4%
- Φωνή Λογικής: 3,5%
- ΜέΡΑ25: 4,2%
- Άλλο κόμμα: 3,2%
7 στους 10 λένε πως τα πράγματα πάνε σε λάθος κατεύθυνση
Στη μεγάλη δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο βραδινό δελτίο του Mega το ζήτημα της τραγωδίας των Τεμπών, η δυσαρέσκεια για την ακρίβεια, αλλά και μια εντεινόμενη κρίση εμπιστοσύνης στους θεσμούς, δύσκολα αντιστρέφει το ρήγμα της κυβέρνησης με μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Την ίδια ώρα, το τοπίο στην αντιπολίτευση παραμένει κατακερματισμένο.
Στην ερώτηση για το εάν τα πράγματα πάνε προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση, το 70% (πάνω από τα δύο τρίτα) πιστεύουν ότι πάνε προς τη λάθος και μόνο ένας στους τέσσερις (25%) πιστεύει ότι πάνω προς τη σωστή.
Με βάση τη δημοσκόπηση στον πυρήνα της κοινωνικής δυσαρέσκειας βρίσκονται η ακρίβεια (27%) και η οικονομία (27%) ενώ ακολουθεί με 10% η κρίση θεσμών. Ως προς την αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου, οι αρνητικές γνώμες υπερτερούν των θετικών σε όλους τους τομείς του κυβερνητικού έργου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ξεφεύγει από το γενικό κλίμα δυσαρέσκειας για την κυβέρνηση. Ως αποτέλεσμα οι αρνητικές γνώμες στην αξιολόγηση του πρωθυπουργού φτάνουν το 68% και οι θετικές το 27%.
Κάτω από το ποσοστό των ευρωεκλογών η ΝΔ
Ωστόσο, ενώ η κοινωνία είναι βαθιά δυσαρεστημένη με την κυβέρνηση, είναι και ακόμη περισσότερο δυσαρεστημένη με το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Αυτό φαίνεται από το ότι οι αρνητικές γνώμες για τον τρόπο που πολιτεύεται το ΠΑΣΟΚ φτάνουν το 83% και οι θετικές υπολείπονται ακόμη και των εκλογικών προβλέψεων φτάνοντας μόλις το 9%.
Ως προς την καταλληλότητα για τη θέση του πρωθυπουργού εξακολουθεί να προηγείται ο «Κανένας» με 36%, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί με 26% και τρίτη έρχεται η Ζ. Κωνσταντοπούλου με 11%.
Ως προς την εκτίμηση ψήφου που κάνει η δημοσκόπηση της Metron Analysis η ΝΔ έχει μια μικρή άνοδο στο 27,3%, παραμένοντας κάτω από το ποσοστό των ευρωεκλογών και πολύ κάτω από το κατώφλι της αυτοδυναμίας. Στη δεύτερη θέση με εκτίμηση για 15% είναι η Πλεύση Ελευθερίας, στην τρίτη θέση με υποχώρηση στο 12,5% το ΠΑΣΟΚ, η Ελληνική Λύση στο 10,4%, το ΚΚΕ στα ίδια επίπεδα στο 8,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ σε υποχώρηση στο 6.9%, η Φωνή Λογικής οριακά εντός Βουλής, η Νίκη, το ΜεΡΑ25 και η Νέα Αριστερά δείχνουν να μένουν εκτός.
Ο «Κανένας» καταλληλότερος για πρωθυπουργός
Στη δημοσκόπηση της MRB, για λογαριασμό του OPEN, με την αναγωγή επί του συνόλου, τα κόμματα λαμβάνουν: ΝΔ: 26,9%, Πλεύση Ελευθερίας 17,8%, ΠΑΣΟΚ, 12,4%, Ελληνική Λύση 11,3%, ΚΚΕ 7,4%, ΣΥΡΙΖΑ 6,6%, ΝΙΚΗ: 4%, Φωνή Λογικής 3,7%, ΜεΡΑ25 3,3%, Κίνημα Δημοκρατίας 3,2%.
Οι λέξεις και τα συναισθήματα που εκφράζουν περισσότερο τον Έλληνα για το παρόν και το μέλλον της χώρας είναι: Οργή 50,8%, Παραίτηση/Απογοήτευση 43,9%, Φόβος 32,5%, Ελπίδα 23,6%, Περηφάνια 10,5%, Σιγουριά 8,9%. Η οργή σε σχέση με τα στοιχεία του Μαρτίου, δείχνει να πέφτει.
Στην υπόθεση των Τεμπών το σοβαρότερο θέμα, σύμφωνα με τους πολίτες είναι: Οι παραλείψεις/αστοχίες/αιτίες που προκάλεσαν το δυστύχημα πριν από το δυστύχημα: 41,2%
Το ότι πιθανά δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμα η ασφάλεια των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα: 29,6%
Οι διαδικασίες που τηρήθηκαν μετά το δυστύχημα από όλους τους εμπλεκόμενους θεσμούς: 25,9%
Σε ερώτηση εάν έχουν αλλάξει γνώμη για το δυστύχημα και την κυβέρνηση της ΝΔ, το 76,8% λέει «η άποψή μου παραμένει αρνητική», το 11,8% λέει «η άποψή μου ήταν και παραμένει θετική», το 6,4% λέει «έχω αλλάξει άποψη και είναι θετικότερη».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να προηγείται στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 21,4% αλλά χάνει από τον «Κανέναν» (33,3%). Ακολουθεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 13,2%, ο Κυριάκος Βελόπουλος 5,9%, και ο Νίκος Ανδρουλάκης που πέφτει στο 4,7% (χάνει 2,3% σε σχέση με την μέτρηση του Μαρτίου).
Η ακρίβεια το νούμερο ένα ζήτημα
Στην έρευνα της PRORATA που παρουσιάστηκε στην τηλεόραση του Attica, στην εκτίμηση ψήφου με αναγωγή: η Νέα Δημοκρατία έχει προβάδισμα 10 μονάδων έναντι της Πλεύσης Ελευθερίας που βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει το 25,5%. H Πλεύση Ελευθερίας ανεβαίνει στο 15,5% και βρίσκεται μπροστά από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο χάνει 3% για να βρεθεί στο 13,5%. Η Ελληνική Λύση είναι σταθερά στο 12,5%, ενώ μία μονάδα χάνει το ΚΚΕ και συγκεντρώνει το 9%. Σε πτώση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, από το 9%, στο 7,5%. Η Φωνή Λογικής μετρά επίσης απώλειες (από 6,5% στο 4%), ενώ τόσο η Νίκη όσο και το ΜέΡΑ25 ανεβαίνουν από το 2% στο 3%.
Στο ερώτημα εάν διεξάγονταν αύριο εκλογές, το 53% δηλώνει ότι θα προσέλθει στην κάλπη για να στείλει μήνυμα και μόνο το 39% για να σχηματιστεί κυβέρνηση.
Το 86% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι με την προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση των Τεμπών. Το 70% πιστεύει πως η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση. Στα σημαντικότερα ζητήματα, η ακρίβεια παραμένει πρώτη με 74%, ποσοστό ενισχυμένο κατά τέσσερις μονάδες από τον Φεβρουάριο. Ακολουθούν τα θέματα δικαιοσύνης, διαφθοράς, διαφάνειας με 49%.
Κρατάει η Νέα Δημοκρατία αλλά η χώρα κινείται προς τη λάθος/μάλλον λάθος κατεύθυνση
Σε δημοσκόπηση της Interview για την εφημερίδα Political, στην εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 27%, ενώ δεύτερο κόμμα είναι η Πλεύση Ελευθερίας με 14,6%. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 12,5%, η Ελληνική Λύση (9%), ΚΚΕ (8,5%), ΣΥΡΙΖΑ (5,5%), ΝΙΚΗ (3,9%), Φωνή Λογικής (3,7%), ΜέΡΑ25 (3,4%) και Κίνημα Δημοκρατίας (3,3%).
Στην πρόθεση ψήφου και στο ερώτημα «αν είχαμε εκλογές την επόμενη Κυριακή, εσείς ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;», η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτη με ποσοστό 23%, η Πλεύση Ελευθερίας (13%) δεύτερη, ενώ ακολουθούν ΠΑΣΟΚ (10,8%), Ελληνική Λύση (7,8%), ΚΚΕ (7,3%), ΣΥΡΙΖΑ (4,7%), ΝΙΚΗ (3,5%), ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ (3,5%), ΜέΡα 25 (3%).
Στην ερώτηση για το «ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύεστε περισσότερο για τη διακυβέρνηση της χώρας», ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι στην πρώτη θέση με 28,5%, ακολουθεί ο «Κανένας» με 24,3%. Το 50% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης, ενώ το 43% λέει πως προτιμά μια κυβέρνηση συνεργασίας.
Οι πολίτες δεν θεωρούν ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, με το 71% να θεωρούν πως κινείται προς τη λάθος/μάλλον λάθος κατεύθυνση και το 26% προς τη σωστή/μάλλον σωστή κατεύθυνση.