ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Delphi Economic Forum Χ: Ο φόρος τιμής στον Κ. Σημίτη, η Δικαιοσύνη και οι δρόμοι ΠαΣοΚ – ΣΥΡΙΖΑ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Delphi Economic Forum Χ 2025 άνοιξε το μεσημέρι της Τετάρτης (9/4) την αυλαία του στους Δελφούς, συμπληρώνοντας αισίως δέκα χρόνια συμβολής στη διατύπωση ιδεών, πολιτικών και καινοτομιών του χθες, του σήμερα και κυρίως του αύριο.

Το τελετουργικό: Μόλις επτά λεπτά από την προκαθορισμένη ώρα έναρξης ο ιδρυτής και πρόεδρος του Delphi Forum, κος Συμεών Τσομώκος, κήρυξε την έναρξη των εργασιών ενός ετήσιου θεσμού που απασχολεί πια τη διεθνή κοινότητα παγκοσμίως. Στην ομιλία καλωσορίσματος των 1500 συνέδρων από 32 χώρες μίλησε, επ’ αφορμή της δέκατης επετείου, για την «ευκαιρία να στοχαστούμε τα βήματα ως εδώ» με αποτέλεσμα τη γέννηση μιας δεξαμενής ιδεών, ενός φορέα ουσιαστικών προτάσεων για το μέλλον.

  • Η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από μαθητές του Δημοτικού Σχολείου των Δελφών και το θεατρικό δρώμενο με απαγγελία γνωμικών Ελλήνων φιλοσόφων της αρχαιότητας από παιδιά της «Ελληνικής Αγωγής» έδωσε τόνο ελληνικότητας στο προοίμιο του Delphi Economic Forum Χ. «Προσφέρομεν υμίν δώρο φιλίας και ειρήνης» αναφώνησε ένα από τα παιδιά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα, που έδειξε την ευγνωμοσύνη του για το στεφάνι ελαίας που έλαβε μ’ ένα βροντερό «εύγε» κάνοντας αργότερα λόγο για απέριττο δώρο με αγάπη.

Φόρος τιμής στον Κώστα Σημίτη

Τρεις μήνες από τον θάνατο του, το πάνελ, υπό το συντονισμό του εκδότη του Βήματος, Γιάννη Πρετεντέρη σκιαγράφησε την προσωπικότητα και το πολιτικό προφίλ του Κώστα Σημίτη παρούσας της συζύγου του, Δάφνης. Στο πάνελ η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επί μακρόν συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, συνεπικουρούμενοι από την κόρη του Μαριλένα. Ο καθένας χωριστά κι όλοι μαζί, συμπληρώνοντας ο ένας τον άλλον, ανέλυσαν το εκσυγχρονιστικό όραμα του Κ. Σημίτη για την ανάπτυξη μιας καλύτερης Ελλάδας που υλοποιήθηκε χάρη στο πείσμα, στη δουλειά και στη θεσμικότητά του. Στοιχεία που τον χαρακτήριζαν κι άνοιξαν τον δρόμο, όπως ειπώθηκε.

  • «Αν ο Καραμανλής μάς έβαλε στην Ευρώπη, ο Σημίτης μάς έβαλε στις πρώτες καρέκλες της Ευρώπης» σχολίασε από την πλευρά του ο Γ. Πρεντεντέρης τοποθετώντας το τελευταίο κομμάτι του παζλ.

Οι «ρωγμές» της Δικαιοσύνης

Η ολοένα κι αυξανόμενη αμφισβήτηση των θεσμών για τον τρόπο απόδοσης δικαιοσύνης αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης σε διάφορα πάνελ της πρώτης ημέρας του συνεδρίου. Όπως επίσης η επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση που δρομολογείται από την κυβερνητική πλειοψηφία για τα τέλη του χρόνου.

  • Σε πάνελ που συντόνισε η δημοσιογράφος του Βήματος, Ιωάννα Μάνδρου, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα, άφησε αιχμές για την ύπαρξη «μιας μικρής αλλά ηχηρής μειοψηφίας δικαστών που με συντεχνιακή αντίληψη έχουν ως στόχο την προάσπιση των δικών τους συμφερόντων». Τους απέδωσε μάλιστα αδιαφορία και διεκπεραιωτική λογική.
  • Ο Μιχάλης Πικραμένος, πρόεδρος του ΣτΕ, σημείωσε ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι το Σύνταγμα, αλλά η έλλειψη συνέχειας στη δημόσια πολιτική. Καυτηρίασε επίσης την απουσία φίλτρων που να οδηγούν σε αρχειοθέτηση μεγάλου αριθμού υποθέσεων και εξειδικευμένου υπαλληλικού προσωπικού.
  • Στη δική του παρέμβασή, αμέσως μετά, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, στάθηκε στον νόμο περί ευθύνης υπουργών με αφορμή και την υπόθεση Τριαντόπουλου, τονίζοντας ότι αυτό που πιστεύει ο κόσμος είναι ότι το πλέγμα προστασίας των υπουργών έχει γίνει προνόμιο με προκλητικό τρόπο. Σε αντίστοιχο τόνο και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, που σε πάνελ με την πρώην ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο έκανε λόγο για κατάφορη παραβίαση από διάφορες πλευρές του τεκμήριου της αθωότητας του πρώην υφυπουργού. «Ναι, χρειάζεται αναθεώρηση του άρθρου 86» τόνισε πάντως, αλλά με την κατάλληλη μέριμνα.
  • Η κα Σακελλαροπούλου υποστήριξε πως όποια κι αν είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος δεν θα υπάρξει βελτίωση της Δικαιοσύνης, διαφωνώντας με την επιλογή της ηγεσίας του Δικαστικού Σώματος από τους ίδιους του δικαστές. «Είναι η μόνη συνάντησή μας με την εκτελεστική εξουσία» σχολίασε επ’ αυτού, υποστηρίζοντας ότι απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή σε καθετί που θα συντελεστεί από τον νομοθέτη.
  • Για επέκταση των Ανεξάρτητων Αρχών μίλησε με τη σειρά ο Ευ. Βενιζέλος, παραθέτοντας παράλληλα την ιστορική αναδρομή των προηγούμενων συνταγματικών αναθεωρήσεων ως αυτή του 2001 που αποτέλεσε σημείο συμφιλίωσης και όχι μιας νέας σύγκρουσης. Όπως δηλαδή ήταν οι προηγούμενες (1975, 1986).
  • Υπέρ της σύστασης Συνταγματικού Δικαστηρίου που θα στελεχώνεται από δικαστές με επίγνωση κοινωνική και ιστορική τάχθηκε τέλος ο Ιωάννης Σαρμάς, πρώην Πρωθυπουργός και πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Είναι κάτι που βρήκε αντίθετη την πρώην ΠτΔ.

Οι συνεργασίες ήρθαν στο τραπέζι

Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά περισσότερα ήταν, κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας, τα πολιτικά πάνελ με βουλευτές ή στελέχη κομμάτων που ορίζουν το προοδευτικό μέτωπο της κεντρικής σκηνής. Αναπόφευκτες οπότε οι ερωτήσεις των συντονιστών για το μέλλον της Κεντροαριστεράς.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Σωκράτης Φάμελλος μίλησαν ξεχωριστά. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ με συνομιλητή τον εκδότη του Βήματος Γιάννη Πρετεντέρη και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με συνομιλήτρια τη διευθύντρια σύνταξης Δήμητρα Κρουστάλλη. Αν και η χρονική απόσταση που μεσολαβούσε των ατομικών συνεντεύξεών τους ήταν μικρότερη της μισής ώρας, οι δρόμοι τους δεν συναντήθηκαν ούτε τώρα. Όσο ο ένας μιλούσε για δρόμο αυτόνομο και στόχο του ΠαΣοΚ να κερδίσει τη Νέα Δημοκρατία στις εθνικές εκλογές, ο άλλος επαναλάμβανε πως όσοι αρνούνται τη συνεννόηση απορρίπτουν το αίτημα της κοινωνίας κι όχι ενός κόμματος.

Σε άλλες «παρέες» και ενότητες της ημέρας Μιλένα Αποστολάκη, Μιχάλης Κατρίνης, Ανδρέας Σπυρόπουλος και Μανώλης Χριστοδουλάκης από τη μία και Γιώργος Καραμέρος, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Διονύσης Καλαματιανός, Γιάννης Ραγκούσης και Κώστας Ζαχαριάδης από την άλλη δεν ξεστράτισαν της κεντρικής γραμμής των παρατάξεών τους, χωρίς ν’ αποφεύγουν τις απαντήσεις στα επίμονα ερωτήματα.

Πού ταυτίστηκαν δεδομένα όλοι οι παραπάνω; Πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν καλύπτει τα κριτήρια παραμονής της στην εξουσία. Άποψη βέβαια που την ίδια ώρα έβρισκε αντίθετα τα κυβερνητικά στελέχη (Κοντογεώργης, Πλεύρης, Βούλτεψη, Ροκοφύλλου).

Τη Νέα Αριστερά εκπροσώπησε σε αυτήν την συνθήκη η Έφη Αχτσιόγλου. Ερωτηθείσα σε ποιους απευθύνεται το προσκλητήριο του κόμματος για ένα Λαϊκό Μέτωπο α λα γκρέκα, η πρώην υπουργός συμπεριέλαβε και το ΠαΣοΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Κόσμο του Πέτρου Κόκκαλη, όπως κι ένα κομμάτι του ΜέΡα25. Η ίδια δεν απέκλεισε την κοινοβουλευτική σύμπλευση της Νέας Αριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ, αρκεί να έχει προηγηθεί «ένας πραγματικός προγραμματικός διάλογος» και μια αντίστοιχη συμφωνία έξω από πρόσωπα. Διότι «δεν μας ενδιαφέρουν» ομολόγησε.

Μέσα σ’ όλα αυτά ακούσαμε επίσης: τον «τσάρο» της ελληνικής Οικονομίας, υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη ν’ αποκλείει επαναφορά 13ου και 14ου μισθού/σύνταξης, την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη να θέτει τους επόμενους στόχους, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα επί των δασμών Τραμπ, τον δήμαρχο της Αθήνας, Χάρη Δούκα, που θέλει την Αθήνα σαν τη Βαρκελώνη, αλλά και τον καθηγητή Κώστα Καρτάλη.

Αύριο Πέμπτη σειρά οι προβολείς εστιάζουν στη συζήτηση που θα έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 19:00 με τον Αμερικανό ερευνητή, συγγραφέα και αναλυτή εξωτερικής πολιτικής Ρόμπερτο Κάπλαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button