
Στον απόηχο της χθεσινής απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ να διατηρήσει σε ισχύ τους δασμούς 10% έναντι όλων των χωρών, με εξαίρεση την Κίνα, αλλά να αναστείλει για 90 ημέρες τους υψηλότερους δασμούς που είχε εξαγγείλει για δεκάδες χώρες, μεταξύ των οποίων και της ΕΕ, κινείται ο πλανήτης, με τους αναλυτές να σχολιάζουν ότι πλέον υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε θετικότερο αποτέλεσμα το επόμενο διάστημα.
Παραμένουν οι δασμοί 10%
Όσον αφορά την Ελλάδα και συνολικά την ΕΕ, όπως και για άλλες χώρες, η κατάσταση δεν είναι σε καμία περίπτωση ίδια με αυτή που ίσχυε πριν τη χθεσινή ανακοίνωση. Τα ελληνικά και γενικότερα τα ευρωπαϊκά προϊόντα θα αντιμετωπίζουν δασμούς 10% από σήμερα αντί 20%, με το υπόλοιπο 10% να αναστέλλεται για μία περίοδο τριών μηνών, στη διάρκεια της οποίας θα γίνει διαπραγμάτευση για νέες συμφωνίες, την κατάληξη των οποίων θα πρέπει να περιμένουμε. Αυτό σημαίνει ότι οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ θα επηρεαστούν, αν και σε μικρότερη έκταση.
Ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει ότι η τρίμηνη αναστολή στους υψηλότερους δασμούς δόθηκε, επειδή δεκάδες χώρες από όλο τον κόσμο ζήτησαν από την αμερικανική κυβέρνηση να διαπραγματευθούν νέες εμπορικές συμφωνίες και σημειώνει ότι αυτό δείχνει την ορθότητα της πολιτικής Τραμπ.
Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, είναι βέβαιο ότι η κατάρρευση των χρηματοπιστωτικών αγορών προκάλεσε συναγερμό ακόμη και μεταξύ υποστηρικτών του Τραμπ στον τραπεζικό και χρηματιστηριακό τομέα, οι οποίοι του ζήτησαν να αλλάξει πορεία.
Αν ο Τραμπ άφηνε τους υψηλούς δασμούς, μία ύφεση της αμερικανικής οικονομίας και μία γενικότερη οικονομική κρίση θα ήταν πολύ πιθανή.
Το παράθυρο ευκαιρίας για την ΕΕ
Για την ΕΕ υπάρχει τώρα το «παράθυρο» ευκαιρίας για διαπραγμάτευση που ζητούσε από την αρχή, καθώς είναι δεδομένο ότι η κλιμάκωση ενός δασμολογικού πολέμου θα μεγάλωνε τις απώλειες για όλες τις πλευρές.
Οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν χθες δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 21 δις, δολαρίων, αλλά αυτοί είχαν προαναγγελθεί και δεν αφορούσαν απάντηση στους «ανταποδοτικούς» δασμούς του Τραμπ αλλά στους δασμούς 25% που είχε ανακοινώσει τον περασμένο μήνα στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ από όλο τον κόσμο.
Ο Γερμανός καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτς, εξήρε την κίνηση του Τραμπ για την τρίμηνη αναστολή ως απόδειξη της αποτελεσματικότητας της ενότητας της ΕΕ. Πριν την αλλαγή στάσης του Αμερικανού προέδρου, ο Επίτροπος της ΕΕ για το εμπόριο, Μάρος Σέφτσοβιτς, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με ομολόγους του στις ΗΠΑ για το πώς θα μπορούσε να υπάρξει αποδοτική διαπραγμάτευση.
Ωστόσο, η ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε περαιτέρω αντίποινα, δεδομένου ότι παραμένουν οι δασμοί 10% στις ευρωπαϊκές εξαγωγές στις ΗΠΑ.
Ο Τραμπ είπε η ανακοίνωση γράφτηκε χωρίς δικηγόρους. «Τη γράψαμε από την καρδιά μας, σωστά; Γράφτηκε από καρδιάς και νομίζω ότι ήταν και καλά γραμμένη», είπε.
«Δεν θέλουμε να πλήξουμε χώρες που δεν χρειάζεται να πληγωθούν, και όλες θέλουν να διαπραγματευτούν. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι μπορείς να χειριστείς μόνο έναν συγκεκριμένο αριθμό τη φορά», πρόσθεσε.
«Θέλουμε να το κάνουμε σωστά- θέλουμε να τους φροντίσουμε, αλλά πρέπει να φροντίσουμε και τη χώρα μας… Αλλά αυτό ήταν σίγουρα κάτι που συζητούσαμε για αρκετό καιρό και αποφασίσαμε να τραβήξουμε τη σκανδάλη σήμερα και είμαστε χαρούμενοι γι’ αυτό», σημείωσε ο Τραμπ, σύμφωνα με το Axios.
Χαιρετίζει το πάγωμα των δασμών η φον ντερ Λάιεν
Η Ευρωπαϊκή Ένωση «ξεφυσάει» με ανακούφιση μετά την απόφαση Τραμπ να κάνει στροφή και να προχωρήσει σε παύση 90 ημερών στους σαρωτικούς δασμούς, οι οποίοι απειλούν να προκαλέσουν παγκόσμια ύφεση.
«Χαιρετίζω την ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ για την παύση των αμοιβαίων δασμών. Είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας», τόνισε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σε δήλωση που εξέδωσε το πρωί της Τρίτης.
«Οι σαφείς, προβλέψιμες συνθήκες είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του εμπορίου και των αλυσίδων εφοδιασμού».
Η Πρόεδρος της Κομισιόν επανέλαβε, την πρότασή της για συμφωνία μηδενικών δασμών για όλα τα βιομηχανικά αγαθά μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε δημοσίως την πρόταση, λέγοντας ότι δεν ήταν αρκετή για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του. Αντ’ αυτού, είπε, η ΕΕ θα πρέπει να αυξήσει τις αγορές αμερικανικής ενέργειας για την ταχεία εξισορρόπηση του εμπορικού ελλείμματος στα αγαθά. Το 2023, η ΕΕ κατέγραψε πλεόνασμα αγαθών με τις ΗΠΑ αξίας 156,6 δισ. ευρώ, αλλά έλλειμμα στον τομέα των υπηρεσιών αξίας 108,6 δισ. ευρώ.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προσηλωμένη σε εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με στόχο την λειτουργία του εμπορίου χωρίς τριβές και με αμοιβαίο όφελος», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο Ντόναλντ Τουσκ, πρωθυπουργός της Πολωνίας, κάλεσε τις δύο πλευρές του Ατλαντικού να «αξιοποιήσουν τις επόμενες 90 ημέρες» και να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό.