
Το Πεκίνο ζήτησε από τις κινεζικές αεροπορικές εταιρείες να αναστείλουν τις παραλαβές αεροσκαφών από την αμερικανική εταιρεία Boeing εν μέσω όξυνσης του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Bloomberg.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε δασμούς στα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα ύψους 145%. Αντιδρώντας η Κίνα απάντησε με δασμούς 125% στα αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα.
Εξάλλου το Πεκίνο ζήτησε από τις κινεζικές αεροπορικές εταιρίες «να αναστείλουν οποιαδήποτε αγορά εξοπλισμού και εξαρτημάτων αεροσκαφών από αμερικανικές εταιρείες», επεσήμανε το Bloomberg, το οποίο επικαλέστηκε πρόσωπα που έχουν γνώση της υπόθεσης.
Η εντολή αυτή εκδόθηκε αφού το Πεκίνο επέβαλε επιπλέον δασμούς στα αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Υπερδιπλασιάζεται το κόστος
Οι αμερικανικοί επιπλέον δασμοί υπερδιπλασιάζουν το κόστος των αεροσκαφών και των εξαρτημάτων που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ και εισάγονται στην Κίνα και θα επιβάρυναν σημαντικά τις κινεζικές αεροπορικές εταιρείες οι οποίες θα δυσκολεύονταν να αντεπεξέλθουν στα νέα κόστη.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η κινεζική κυβέρνηση εξετάζει επίσης να βοηθήσει τις αεροπορικές εταιρείες που ενοικιάζουν αεροσκάφη Boeing και οι οποίες θα βρεθούν αντιμέτωπες με πιο υψηλά κόστη.
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών και η Boeing αρνήθηκαν να απαντήσουν άμεσα σε αίτημα του AFP να σχολιάσουν τις πληροφορίες αυτές.
Σε επικίνδυνο εμπορικό αδιέξοδο
Οι ΗΠΑ και η Κίνα βρίσκονται σε ένα επικίνδυνο εμπορικό αδιέξοδο, με τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να ανταλλάσσουν χτυπήματα σε μια αντιπαράθεση όπου ο Ντόναλντ Τραμπ απαιτεί από το Πεκίνο να διαπραγματευτεί με τη δική του κυβέρνηση.
Η Κίνα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αμερικανική αγορά για τα βιομηχανικά της προϊόντα — μια αγορά σχεδόν αναντικατάστατη.
Όμως, ειδικοί προειδοποιούν πως η Ουάσινγκτον δεν πρέπει να υποτιμήσει την ικανότητα του Πεκίνου να αντισταθεί στους εξαναγκασμούς του Τραμπ. Ο συνδυασμός του συγκεντρωτικού πολιτικού ελέγχου, της διαφοροποίησης των εξαγωγικών της αγορών και του ελέγχου που ασκεί σε στρατηγικά κρίσιμες πρώτες ύλες —όπως οι σπάνιες γαίες— προσφέρει στο Πεκίνο σημαντικά διαπραγματευτικά όπλα. Το ερώτημα είναι: μέχρι πού μπορεί να τα χρησιμοποιήσει χωρίς να υποστεί ακόμα μεγαλύτερες απώλειες η ίδια.
Εμπορική ισχύς
Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η Κίνα είχε πλεόνασμα σχεδόν 300 δισ. δολαρίων στο εμπόριο με τις ΗΠΑ πέρυσι, με περίπου το 15% των συνολικών της εξαγωγών να κατευθύνεται στην αμερικανική αγορά. Οι δασμοί ύψους 145% που επιβάλλει ο Τραμπ θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρό πλήγμα στο Πεκίνο. Ωστόσο, διεθνείς οικονομολόγοι επισημαίνουν πως αυτό αγνοεί μια κρίσιμη παράμετρο: η Κίνα μπορεί να αντικαταστήσει τις εισαγωγές της από τις ΗΠΑ πιο εύκολα απ’ ό,τι οι ΗΠΑ τις κινεζικές.
Οι αμερικανικές εξαγωγές προς την Κίνα επικεντρώνονται κυρίως στη γεωργία — όπως σόγια, βαμβάκι, βοδινό και πουλερικά — και άρα έχουν χαμηλή προστιθέμενη αξία. Αντίθετα, πολλά από τα κινεζικά προϊόντα που εισάγουν οι ΗΠΑ —ηλεκτρονικά, μηχανήματα, επεξεργασμένα ορυκτά— έχουν υψηλότερη αξία.
Χρηματοοικονομική ισχύς
Η Κίνα έχει ένα ακόμη διαπραγματευτικό όπλο: τη μεγάλη ποσότητα αμερικανικού κρατικού χρέους που έχει στα χέρια της. Θεωρητικά, θα μπορούσε να το πουλήσει για να μειώσει την έκθεσή της. Αυτό όμως θα μπορούσε να πλήξει την ελκυστικότητα των αμερικανικών τίτλων και να οδηγήσει σε περαιτέρω πτώση την αξία του δολαρίου. Η Zerlina Zeng από την CreditSights σημειώνει ότι μια τέτοια πώληση θα έπληττε και την ίδια την Κίνα, λόγω του μεγέθους των αποθεμάτων της. Παρ’ όλα αυτά, εκτιμά πως το Πεκίνο θα συνεχίσει να διαφοροποιεί τα αποθεματικά του μακροπρόθεσμα, μεταφέροντάς τα σε άλλα νομίσματα.
Κρίσιμα ορυκτά
Οι ΗΠΑ εξαρτώνται επίσης από την Κίνα για πολλά από τα λεγόμενα «σπάνια μέταλλα» που είναι απαραίτητα για τη σύγχρονη βιομηχανία — όπως οι μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων. Η Κίνα ελέγχει πάνω από τα δύο τρίτα της παγκόσμιας παραγωγής και άνω του 90% της επεξεργασίας αυτών των ορυκτών. Ο Τραμπ είχε εξαιρέσει τα στρατηγικά μέταλλα από τους πρώτους γύρους δασμών, αναγνωρίζοντας την ευπάθεια των ΗΠΑ. Όμως τέτοιες εξαιρέσεις ίσως να μην επαρκούν αν η Κίνα αποφασίσει να κλιμακώσει περαιτέρω τον εμπορικό πόλεμο.