ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BP: Σχεδιάζει να «ρίξει» 25 δισ. δολάρια στα κοιτάσματα του Κιρκούκ | Ειδησεις

yyy
BP: Σχεδιάζει να «ρίξει» 25 δισ. δολάρια στα κοιτάσματα του Κιρκούκ | Ειδησεις

Για την BP, τα πράγματα είναι απλά: Το Ιράκ κατέχει τα πέμπτα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο και μόνο του το Κιρκούκ διαθέτει περίπου 9 δισεκατομμύρια βαρέλια ανακτήσιμου αργού πετρελαίου

Η BP πρόκειται να βάλει ένα μεγάλο στοίχημα για το Ιράκ – και πάλι. Μετά από χρόνια λανθασμένων εκκινήσεων, γεωπολιτικού χάους και αδιέξοδων διαπραγματεύσεων, η μεγάλη βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία φέρεται να ετοιμάζεται να επενδύσει έως και 25 δισεκατομμύρια δολάρια στα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου του Κιρκούκ στο Ιράκ.

Αυτό προκύπτει από υψηλόβαθμο ιρακινό αξιωματούχο που μίλησε στο Reuters.

Αυτό είναι ένα βαρύ τίμημα για μια περιοχή που έχει δει τα τελευταία πολλά χρόνια μόνο συγκρούσεις και αστάθεια – αλλά με τις τιμές του αργού να κυμαίνονται κοντά στα 75 δολάρια και το Ιράκ να επιθυμεί να ανακτήσει τη θέση του ως κορυφαίος παγκόσμιος προμηθευτής πετρελαίου, η χρονική στιγμή μπορεί να είναι η κατάλληλη.

Η ιστορία της BP στο Κιρκούκ είναι βαθιά. Η εταιρεία συμμετείχε στην αρχική κοινοπραξία που ανακάλυψε το πετρέλαιο εκεί πριν από σχεδόν έναν αιώνα, αλλά οι πιο πρόσφατες προσπάθειές της για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων κάθε άλλο παρά ομαλές ήταν.

Μια συμφωνία του 2013 με τη Βαγδάτη ακυρώθηκε μετά την άνοδο του ISIS στο βόρειο Ιράκ το 2014.

Στη συνέχεια, το 2017, η ιρακινή κυβέρνηση απέσπασε τον έλεγχο της περιοχής από τις κουρδικές δυνάμεις μετά από ένα αποτυχημένο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, προσθέτοντας νέες δυσκολίες στο ήδη υπάρχον πολιτικό δράμα.

Μέχρι το 2019, η εξοργισμένη BP αποχώρησε εντελώς, αφού δεν κατάφερε να επιτύχει τη συμφωνία που ήθελε.

Τώρα, η BP επέστρεψε – αυτή τη φορά με μια συμφωνία καταμερισμού των κερδών που θα μπορούσε να διαρκέσει 25 χρόνια. Εάν παραμείνει, η συμφωνία αυτή θα είναι μία από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στον πετρελαϊκό τομέα του Ιράκ μετά το project της TotalEnergies ύψους 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Βασόρα πέρυσι.

Τι κερδίζει η BP;

Για την BP, τα πράγματα είναι απλά: Το Ιράκ κατέχει τα πέμπτα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο και μόνο του το Κιρκούκ διαθέτει περίπου 9 δισεκατομμύρια βαρέλια ανακτήσιμου αργού πετρελαίου.

Η BP αναμένεται να αυξήσει την εκεί παραγωγή από 300.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) σε 450.000 bpd σε διάστημα δύο έως τριών ετών.

Σε αντίθεση με τα συνήθη συμβόλαια τεχνικών υπηρεσιών του Ιράκ -που πληρώνουν τις πετρελαϊκές εταιρείες με κατ’ αποκοπήν αμοιβή για την εργασία τους- αυτό το μοντέλο καταμερισμού των κερδών επιτρέπει στην BP να εξασφαλίσει  πρώτα την ανάκτηση του κόστους και στη συνέχεια να αρχίσει να κερδίζει μόλις η παραγωγή αυξηθεί πάνω από τα σημερινά επίπεδα.

Αυτή είναι μια σημαντική απόκλιση από προηγούμενες συμφωνίες που είχαν αφήσει τις ξένες πετρελαϊκές εταιρείες να γκρινιάζουν για τα μικρά περιθώρια κέρδους.

Τι κερδίζει το Ιράκ;

Το Ιράκ μπορεί να διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου, αλλά έχει επίσης σοβαρά προβλήματα υποδομών.

Τα χρόνια του πολέμου, η διαφθορά και η κακοδιαχείριση της κυβέρνησης έχουν παραλύσει την παραγωγική ικανότητα και οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί στο να ξαναμπούν στο παιχνίδι.

Το Ιράκ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του OPEC, ωστόσο η πετρελαϊκή του βιομηχανία λειτουργεί πολύ κάτω από τις δυνατότητές της.

Η Βαγδάτη χρειάζεται απεγνωσμένα ξένες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των γηρασμένων κοιτασμάτων της και τη βελτίωση της δέσμευσης φυσικού αερίου, ιδίως δεδομένου ότι μεγάλο μέρος του συνδεδεμένου αερίου της χώρας καίγεται αντί να αξιοποιείται.

Αυτή η συμφωνία με την BP δεν αφορά μόνο την άντληση περισσότερου αργού πετρελαίου, υποτίθεται επίσης ότι θα βοηθήσει στην επέκταση της εγχώριας παραγωγής ενέργειας του Ιράκ για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Αξίζει το ρίσκο;

Με 25 δισεκατομμύρια δολάρια για 25 χρόνια, η BP βάζει ένα τεράστιο στοίχημα ότι το Ιράκ μπορεί να σταθεροποιήσει τον πετρελαϊκό του τομέα και να ένα φιλικό προς τις επενδύσεις κλίμα που λείπει από τη χώρα εδώ και δεκαετίες.

Εάν το έργο επιτύχει, η BP θα μπορούσε να αποκτήσει ένα σημαντικό έρεισμα σε μια από τις πιο πλούσιες σε πετρέλαιο περιοχές του κόσμου.

Αλλά αν το ιστορικό αστάθειας του Ιράκ επαναληφθεί, η BP μπορεί να βρεθεί ακριβώς εκεί που βρισκόταν το 2019 και να «πάει σπίτι της».

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο


Source link

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button