ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βουλή: Τα δύσκολα νομοσχέδια του 2024 | Ειδησεις

Μια κοινοβουλευτική χρονιά γεμάτη έντονες πολιτικές διεργασίες και νέες προκλήσεις πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της.

Μια κοινοβουλευτική χρονιά γεμάτη έντονες πολιτικές διεργασίες και νέες προκλήσεις φτάνει στο τέλος της. Το 2023, μέσω διπλών εκλογών, προέκυψε μια Βουλή διαφορετική από τις προηγούμενες, με εννέα κοινοβουλευτικές ομάδες. Το 2024, με μια σειρά σημαντικών νομοσχεδίων και πολιτικών αντιπαραθέσεων, αποδείχθηκε έτος γεμάτο προκλήσεις για την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Ιδιαίτερη σημασία είχαν η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, που οδήγησε στη δημιουργία της Νέας Αριστεράς, καθώς και η κρίση στην κοινοβουλευτική ομάδα των Σπαρτιατών, η οποία είχε ως αποτέλεσμα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Βασίλη Στίγκα να αριθμεί μόλις 5 βουλευτές, λόγω εσωτερικών συγκρούσεων και καταγγελιών για παρεμβάσεις από εξωτερικούς παράγοντες.

Ο γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών

Η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη την ισχυρή πολιτική της στήριξη, αποφάσισε να προωθήσει το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών πριν από τις ευρωεκλογές. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο με ευρεία πλειοψηφία, ωστόσο προκάλεσε αντιδράσεις εντός της Νέας Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, 51 βουλευτές της πλειοψηφίας δεν το υποστήριξαν, δημιουργώντας έναν πυρήνα αμφισβήτησης που οδήγησε σε αρκετές γκρίνιες στη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα και σηματοδότησε την αρχή της ρήξης στις σχέσεις μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Λίγους μήνες αργότερα, ο πρώην Πρωθυπουργός διαγράφηκε από τη ΝΔ, με αφορμή την κριτική του για τα εθνικά ζητήματα.

Ιδιωτικά ΑΕΙ

Τον Μάρτιο, η Βουλή ψήφισε νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που αφορά τη λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Το νομοσχέδιο αυτό συνδέθηκε με την ενδεχόμενη αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής αντιμετώπισε δυσκολίες στην εκτίμηση της συνταγματικότητας της πρότασης, ενώ το ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι δεν θα υποστηρίξει την αναθεώρηση αν δεν υπάρξει συμφωνία σχετικά με το περιεχόμενο της νέας διάταξης. Τελικά, ο Νίκος Ανδρουλάκης αποφάσισε να καταψηφίσει, γεγονός που προκάλεσε προβλήματα στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση τη Νάντια Γιαννακοπούλου.

Εξεταστική επιτροπή για την τραγωδία του Τέμπη

Κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, ολοκληρώθηκε το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής σχετικά με την τραγωδία στα Τέμπη. Το πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας επικεντρώθηκε σε ανθρώπινα λάθη, κυρίως του σταθμάρχη, αποφεύγοντας να επιρρίψει ποινικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα. Η αποκάλυψη νέων στοιχείων από τα μέσα ενημέρωσης, που αφορούσαν παραποιήσεις συνομιλιών μηχανοδηγών, καθώς και οι πληροφορίες που προέκυψαν κατά τις συνεδριάσεις, οδήγησαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας. Τελικά, η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από 159 βουλευτές, ανανεώνοντας την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο


Source link

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button