ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας: Γιατί ο ΣΕΓΑΣ πήρε την απόφαση για τον ιματισμό, προκαλώντας αρνητικά σχόλια

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Η απόφαση για τον χρόνο παράδοσης του ιματισμού στον Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας, προκάλεσε πολλά κι αρνητικά σχόλια στον χώρο των δρομέων και το Gazzetta δίνει μια πρώτη εξήγηση στην απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής.

Θύελλα διαμαρτυριών κι έντονων σχολίων έχει προκαλέσει στο δρομικό κίνημα η απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής του Aυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας, αναφορικά με τη διαχείριση του ιματισμού.

Από τον 42ο Αυθεντικό Μαραθώνιο, που θα διεξαχθεί την Κυριακή 9 Νοεμβρίου, αλλάζει η πολιτική των διοργανωτών σε ό,τι έχει να κάνει με τον ιματισμό των δρομέων του μαραθώνιου.

Από τη φετινή διοργάνωση οι δρομείς θα μεταβαίνουν στο σημείο εκκίνησης στον Μαραθώνα, χωρίς να έχουν μαζί τους τον καθιερωμένο σάκο με ρούχα και προσωπικά αντικείμενα, που παρέδιδαν στα φορτηγά συμβεμβλημένης εταιρείας με τη διοργάνωση, για τη μεταφορά τους στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Παράδοση ιματισμού μέχρι την παραμονή στην Αλέα του Ζαππείου

Πλέον από τον φετινό αγώνα οι δρομείς θα παραδίδουν τον ιματισμό τους μέχρι το Σάββατο σε χώρο εντός της Αλέας του Ζαππείου μέχρι το Σάββατο, παραμονή του Αυθεντικού Μαραθώνιου και από εκεί ο κάθε δρομέας θα μπορεί να τον παραλάβει μετά τον τερματισμό του.

Με όσα αναγράφονται στην ιστοσελίδα του Αυθεντικού Μαραθώνιου: «Ο σάκος πρέπει να παραδοθεί στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός της Αλέας του Ζαππείου σύμφωνα με τον αριθμό συμμετοχής, αποκλειστικά και μόνο τις παρακάτω ημέρες και ώρες:

  • Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2025: 14.00 – 22.00
  • Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2025: 11.00 – 22.00
  • Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2025: 11.00 – 22.00
  • Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2025: 11.00 – 24.00

Στο χώρο αφετηρίας δεν θα διατίθεται υπηρεσία παραλαβής σάκου ιματισμού, την ημέρα του αγώνα. Μετά τον τερματισμό, η παραλαβή των σάκων γίνεται με την επίδειξη του αριθμού συμμετοχής στο ίδιο χώρο που τον παραδώσατε».

«Για οικονομία χώρου, χρόνου κι ασφάλειας»

Η παραπάνω απόφαση προκάλεσε πολλά αρνητικά σχόλια από τους δρομείς. Τα περισσότερα εστιάζονται στο πώς ένας δρομέας θα μεταβεί στο σημείο της εκκίνησης-είτε με τα λεωφορεία της διοργάνωσης, είτε με δικό του μέσο- χωρίς τον ρουχισμό του, όπου θα χρειαστεί να παρεμείνει για δύο και περισσότερες ώρες μέχρι να πάρει εκκίνηση, έχοντας σε αυτό το διάστημα να αντιμετωπίσει το κρύο ενός πρωινού του Νοεμβρίου.

Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος χρόνο με το χρόνο, γιγαντώνεται. Μετά τη διοργάνωση του 2021, με τα ειδικά μέτρα κατά της Covid 19, οι αριθμοί αύξησης των συμμετοχών είναι ενδεκτικοί του ενδιαφέροντος που υπάρχει.

Με βάση τους τερματίσαντες το 2022 αυτοί ανήλθαν στους 12.528, το 2023 στους 17.059 και τον περασμένο Νοέμβριο στους 16.593, που σημαίνει ότι εκκίνησαν πολλοί περισσότεροι.

Την προηγούμενη διετία το πλήθος που συγκεντρώθηκε στον Μαραθώνα, κατέδειξε το πρόβλημα. Είναι σαν σε ένα δωμάτιο που χωρά 10 άτομα, να προσπαθήσεις να χωρέσεις 15 και βάλε άτομα.

Ένας χώρος στο στάδιο του Μαραθώνα και πέριξ αυτού, χωρίς κάποιο έργο που να εξυπηρετεί καλύτερα δρομείς και διοργανωτές, ήταν φανερό από τον αγώνα του 2024 πως δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες μιας τέτοιας διοργάνωσης.

Για τον 42ο Αυθεντικό Μαραθώνιο του 2025, στον ΣΕΓΑΣ ανέβασαν τον αριθμό συνολικών συμμετοχών στις 22.000, προσδοκώντας σε ένα νέο ρεκόρ.

athens_marathon

Αυτός ο αριθμός των δρομέων θα χωριστεί σε 13 block εκκίνησης, τα έξι πρώτα στην ευθεία εκκίνησης, τα τέσσερα επόμενα στον δρόμο πάνω από το στάδιο και τα τρία τελευταία εντός σταδίου.

Και στο ερώτημα πώς θα χωρέσει αυτή η λαοθάλασσα δρομέων, συνδυάζεται και η απόφαση με τον ιματισμό.

Για να καταλάβετε, στην ευθεία πριν από την αφετηρία μέχρι πέρυσι στάθμευαν τα φορτηγά της εταιρίας που παραλάμβαναν τα σακίδια των δρομέων.

«Γίνεται για καλό σκοπό, για οικονομία χώρου, χρόνου κι ασφάλειας. Αναφερόμαστε σε 12 νταλίκες, μήκους 13 μέτρων η κάθε μία, με τον κόσμο πραγματικά να συνωστίζεται μέχρι να παραδώσει τον ιματισμό του» εξήγησε παράγοντας της διοργάνωσης, σε σχετική ερώτηση του Gazzetta.

Στόχος των διοργανωτών είναι να απελευθερωθεί αυτός ο χώρος, κάνοντας πιο εύκολη τη ζωή των δρομέων, στο χρόνο παραμονής και προθέρμανσης.

Και στην ερώτηση – απορία πώς θα προστατεύονται οι δρομείς από τις καιρικές συνθήκες, το κρύο, την υγρασία και δεν θα παγώσουν αναμένοντας να αρχίσουν τον αγώνα, μας τονίστηκε πως «κάθε δρομέας θα είναι εφοδιασμένος με ειδικό ανακυκλώσιμο ισοθερμικό με κουκούλα, που θα φθάνει μέχρι τα γόνατα».

Βέβαια, με τη ραγδαία αύξηση συμμετοχών, ένα ακόμα μεγάλο στοίχημα για την Οργανωτική Επιτροπή είναι και η διατήρηση σε υψηλό επίπεδο των παροχών στους δρομείς, κατά μήκος της μαραθώνιας διαδρομής.



Source link

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button