ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Uncategorized

Αυστηρά πρόστιμα για όσους «κατεβάζουν» ταινίες και αγώνες 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Τέλος στο ψηφιακό «ρεσάλτο» των πειρατών οπτικοακουστικού περιεχομένου επιχειρεί να βάλει το νέο νομοσχέδιο «περί προστασίας των δικαιωμάτων στο Διαδίκτυο» που ψηφίστηκε την περασμένη Τρίτη στη Βουλή. Ετσι, μετά την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Πολιτισμού για την εφαρμογή του νέου νόμου, όσοι «κατεβάζουν» ή βλέπουν πλέον παράνομα προστατευμένο περιεχόμενο, θα παίρνουν «δώρο» και διοικητικά πρόστιμα. Συγκεκριμένα, εισάγεται η δυνατότητα επιβολής προστίμου 700 ευρώ για τον τελικό χρήστη πειρατικής συνδρομής, 1.500 ευρώ για όσους διακινούν το περιεχόμενο και 5.000 ευρώ για όσους το προβάλλουν δημοσίως (όπως καφετέριες ή μπαρ) κι εκείνους που διαφημίζουν πειρατικές υπηρεσίες ή διαφημίζονται σε αυτές. Σε περίπτωση, μάλιστα, υποτροπής, τα πρόστιμα διπλασιάζονται.

«Η υιοθέτηση του νέου νομοσχεδίου που επιβάλλει διοικητικά πρόστιμα στους τελικούς χρήστες παράνομου οπτικοακουστικού περιεχομένου αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα για την καταπολέμηση της πειρατείας στην Ελλάδα. Μέχρι πρότινος, η νομική αντιμετώπιση επικεντρωνόταν κυρίως στους διακινητές και τους παρόχους παράνομου περιεχομένου, με περιορισμένες συνέπειες για τους τελικούς χρήστες. Η νέα ρύθμιση, ωστόσο, αναγνωρίζει την ευθύνη των καταναλωτών που επιλέγουν παράνομες πηγές», επισημαίνει στο «ΝΣυν» ο Παναγιώτης Βαρβατσούλης, γενικός διευθυντής της Εταιρείας Προστασίας Οπτικοακουστικών Εργων. Ο συγκεκριμένος μη κερδοσκοπικός οργανισμός τις τελευταίες δεκαετίες δραστηριοποιείται για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας στην Ελλάδα, αναπτύσσοντας γι’ αυτόν τον σκοπό στρατηγικές συνεργασίες. Η πιο πρόσφατη εξ αυτών είναι η σύμπραξη με τη Super League που ανακοινώθηκε την περασμένη Τρίτη με στόχο τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των παράνομων ροών ζωντανών αθλητικών μεταδόσεων. Η εμπειρία, άλλωστε, από προηγμένες αγορές όπως η Αγγλία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία έχει δείξει ότι η συνεργασία ποδοσφαιρικών συλλόγων, διοργανωτών πρωταθλημάτων και οργανισμών συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της πειρατείας οπτικοακουστικού περιεχομένου.

600 – 800.000 «παράνομοι»

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εταιρείας Προστασίας Οπτικοακουστικών Εργων, στη χώρα μας οι χρήστες των πλατφορμών πειρατικών συνδρομών υπολογίζονται μεταξύ 600.000 και 800.000, τη στιγμή που οι νόμιμες συνδρομητικές πλατφόρμες της Cosmote TV και Nova συγκεντρώνουν περίπου 1,3 εκατομμύρια συνδρομητές. «Οι πειρατές διεθνώς εκμεταλλεύονται την αυξημένη ζήτηση για αθλητικό περιεχόμενο, έχοντας με αυτόν τον τρόπο παράνομα έσοδα ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Επιπλέον το φαινόμενο αυτό συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα, καθώς τα παράνομα δίκτυα διανομής συχνά χρηματοδοτούν άλλες παράνομες δραστηριότητες. Στην Ελλάδα, η ετήσια απώλεια εσόδων από την πειρατεία ανέρχεται σε τουλάχιστον 180 εκατομμύρια ευρώ για τους παρόχους συνδρομητικών υπηρεσιών και σε τουλάχιστον 60 εκατομμύρια ευρώ για το Δημόσιο», τονίζει ο Παναγιώτης Βαρβατσούλης, επισημαίνοντας πως η πειρατεία δεν ζημιώνει μόνο τα δημόσια έσοδα αλλά και την εγχώρια παραγωγή περιεχομένου.

Χαρακτηριστικό της έκτασης του φαινομένου στην Ελλάδα, είναι πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε το Ευρωπαϊκό Γραφείο για τη Διανοητική Ιδιοκτησία σχετικά με την παραβίαση των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας και μοιράστηκε μαζί μας η Εταιρεία Προστασίας Οπτικοακουστικών Εργων. Τη στιγμή που στην Ευρωπαϊκή Ενωση η θέαση πειρατικού περιεχομένου αγγίζει το 12%, στη χώρα μας το ποσοστό ανέρχεται στο 20%, από τα υψηλότερα. Εκεί όπως που τα νούμερα πραγματικά απογειώνονται είναι στο δυναμικό κοινό 15-24 ετών, όπου η παρακολούθηση οπτικοακουστικού υλικού από παράνομες πηγές φτάνει το 41% ενώ ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 27%.

Ταινίες και σειρές

Μία από τις καινοτομίες του νέου νομοσχεδίου είναι η προστασία όχι μόνο του αθλητικού περιεχομένου που απασχολούσε μέχρι σήμερα αλλά επίσης των ταινιών και των σειρών. Για τον λόγο αυτό, προωθείται περαιτέρω το dynamic blocking, άμεση διαδικασία όπου η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και η Επιτροπή για τη Γνωστοποίηση Διαδικτυακής Προσβολής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων θα προχωράει σε διακοπή πρόσβασης σε προστατευόμενο περιεχόμενο εντός μόλις 30 λεπτών. Μέχρι σήμερα, έχουν μπλοκαριστεί 1.695 πειρατικές ΙΡ. Η επέκταση του dynamic blocking, δεν θα επηρεάζει μόνο τη ζωντανή ροή συνδρομητικών προγραμμάτων αλλά κι εκείνη μέσω σελίδων με torrents, links και streaming, πλέον των 200 που είναι ήδη μπλοκαρισμένα.

Ο εντοπισμός των παραβατών που με βάση τις παλαιές διατάξεις έπρεπε να γίνει επ’ αυτοφώρω ώστε να προχωρήσει η ποινική δίωξη, πλέον θα γίνεται από το πελατολόγιο των διακινητών που θα συλλαμβάνονται. Με την απαραίτητη εισαγγελική άδεια, θα γίνεται αντιστοίχιση της ηλεκτρονικής διεύθυνσης (IP) των χρηστών με την ταυτότητά τους και θα βεβαιώνεται το πρόστιμο στο ΑΦΜ τους, μαζί με τις περαιτέρω νομικές κινήσεις. Ετσι, ο κλοιός γύρω από τους πειρατές θα είναι πια ασφυκτικός, προσθέτοντας νέους τελικούς χρήστες προς διερεύνηση από τη δικαιοσύνη, εκτός των 50.000 που ήδη έχουν νομικά μπλεξίματα. Χαρακτηριστικό του αναβαθμισμένου ενδιαφέροντος που δείχνει να έχει η υπόθεση της πειρατείας πλέον για την πολιτεία, είναι οι 19 αστυνομικές επιχειρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε όλη την επικράτεια τα τελευταία δύο χρόνια, καταλήγοντας σε 49 συλλήψεις προσώπων και 10 σχετικές καταδικαστικές αποφάσεις των δικαστηρίων.

Τελευταία Νέα



Source link

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Back to top button