Αποχωρούν οι ΗΠΑ από την Αλεξανδρούπολη; – Στην Καβάλα κατέπλευσε το θηριώδες Endurance

Αλλάζει η πολιτική μεταφοράς στρατιωτικού υλικού των Αμερικανών στις ΝΑΤΟϊκές τους δυνάμεις που βρίσκονται στα Βαλκάνια και τις Βαλτικές χώρες, σε σχέση με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης; (στη φωτογραφία από το Χ, επάνω, το μεταγωγικό Endurance στο λιμάνι της Καβάλας)
Το ερώτημα προκαλεί η επιλογή του μικρότερου λιμανιού της Καβάλας «Φίλιππος Β’» από το… θηριώδες μεταγωγικό πλοίο Endurance, το οποίο κατέπλευσε εκεί φορτωμένο με στρατιωτικό υλικό.
«Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η παρουσία στο λιμάνι της Καβάλας του αμερικανού πρόξενου στη Θεσσαλονίκη»
Το συγκεκριμένο πλοίο, που έχει μήκος 264,6 μέτρα και πλάτος 32,29 μέτρα, με το… ζόρι χώρεσε στο λιμάνι της Καβάλας, προκειμένου να ξεφορτώσει και να φορτώσει στρατιωτικό υλικό.
Κι αυτό μάλιστα συνέβη για πρώτη φορά, ενώ δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η παρουσία στο λιμάνι του αμερικανού πρόξενου στη Θεσσαλονίκη, Τζέρι Ισμαήλ, ο οποίος μάλιστα προέβη και σε σχετική ανάρτηση στην επίσημη σελίδα του προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, αναφερόμενος μ’ ενθουσιασμό στην παρουσία του αμερικανικού πλοίου στο λιμάνι της Καβάλας και υπογραμμίζοντας πως αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά.
Ο κ. Ισμαήλ, που δεν θυμόμαστε να πραγματοποίησε παρόμοια επίσκεψη στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, επισημαίνει το evros-news.gr, στην ανάρτησή του για την παρουσία αμερικανικών πλοίων μεταφοράς στρατιωτικού υλικού, αναφέρει σχεδόν… πανηγυρικά για το λιμάνι της Καβάλας:
«Ιστορικό ορόσημο»
«Γιορτάζουμε σήμερα ένα ιστορικό ορόσημο, καθώς το Λιμάνι της Καβάλας φιλοξενεί το πρώτο αμερικανικό στρατιωτικό σκάφος, το M/V Endurance.
»Αυτή η επιλογή αποτελεί απόδειξη της ιδέας για εύρωστη χρήση του λιμανιού της Καβάλας σ’ ένα ευρύ φάσμα περιοχών, συμπεριλαμβανομένης της περιφερειακής άμυνας, του εμπορικού, της ενέργειας και του εμπορίου.
Η σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας δεν ήταν ποτέ ισχυρότερη. Η ασφάλεια είναι κοινή δέσμευση – και κάθε σύμμαχος του ΝΑΤΟ διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας. Ισχυρές συμμαχίες εγγυώνται ασφάλεια και σταθερότητα, διασφαλίζοντας την ειρήνη και την ευημερία».
Για πρώτη φορά λοιπόν επιλέχθηκε από τους Αμερικανούς το λιμάνι της Καβάλας και σίγουρα θα έχει ενδιαφέρον η συνέχεια, όσον αφορά τη χρησιμοποίηση του και αν θα υποβαθμιστεί παράλληλα αυτό της Αλεξανδρούπολης.
Κι επίσης, αν αυτό γίνεται επειδή οδεύουμε σε πιθανή λύση των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας του Πούτιν πριν χρόνια, αλλά και της επιλογής του νέου αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής και των επιλογών των ΗΠΑ και στην περιοχή μας και συγκεκριμένα στην Ελλάδα.
Κλείνει το προξενείο…
Αλλωστε, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, το προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται μεταξύ των 10 πρεσβειών και των 17 προξενείων που σκέπτεται να μειώσει ή να ενοποιήσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα που περιήλθε σε γνώση της κορυφαίας αμερικανικής εφημερίδας.
Από τα ευρωπαϊκά προξενεία για τα οποία σχεδιάζεται λουκέτο, πέντε βρίσκονται στη Γαλλία – στο Μπορντό, τη Λυών, τη Μασσαλία, τη Ρεν και το Στρασβούργο -, δυο στη Γερμανία – στο Ντίσελντορφ και τη Λειψία, άλλα δυο στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη – στο Μόσταρ και την Μπάνια Λούκα,.
Το σημείωμα προτείνει επίσης το κλείσιμο των προξενείων στη Θεσσαλονίκη, στη Φλωρεντία στην Πόντα Ντελγκάδα (Πορτογαλία) και στο Εδιμβούργο.
Ενδεχόμενο κλείσιμο του αμερικανικού προξενείου της Θεσσαλονίκης, τη στιγμή που η Ρωσία παρά τις κακές αυτόν τον καιρό σχέσεις με την Ελλάδα, έχει το ρωσικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη και επίτιμο προξενείο στην Αλεξανδρούπολη, προφανώς προκαλεί ερωτήματα αν η πρωτεύουσα του Εβρου παραμένει ως πρώτη επιλογή στην περιοχή για τις ΗΠΑ.
Εκτός αν τελικά… χρησιμοποιήθηκε περιστασιακά για τον πόλεμο της Ουκρανίας και την… παράκαμψη των Δαρδανελλίων και του Βοσπόρου ώστε να μην μπορεί ο Ερντογάν και η Τουρκία να έχουν το μονοπώλιο στις μεταφορές, μ’ ό,τι αυτό συνεπάγεται και φυσικά για να κατασκευαστεί ο FSRU Αλεξανδρούπολης, που ουσιαστικά μεταφέρει το αμερικανικό φυσικό αέριο LNG.