Με την κωδική ονομασία Επιχείρηση Νόρθγουντς, αυτό το άκρως απόρρητο σχέδιο πρότεινε τη δολοφονία αθώων ανθρώπων και την τρομοκρατία σε πόλεις των ΗΠΑ σε αυτό που είναι γνωστό ως «επιχειρήσεις με ψευδή σημαία».
Στη συνέχεια θα κατηγορούνταν η Κούβα για αυτά τα εγκλήματα για να ξεγελάσει το κοινό ώστε να υποστηρίξει τις πολεμικές προσπάθειες για την εκδίωξη του κομμουνιστή Φιντέλ Κάστρο.
«Θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε μια εκστρατεία κομμουνιστικής κουβανικής τρομοκρατίας στην περιοχή του Μαϊάμι, σε άλλες πόλεις της Φλόριντα και ακόμη και στην Ουάσιγκτον», αναφέρει το εμπιστευτικό έγγραφο, ανάμεσα σε δεκάδες άλλες βίαιες ιδέες για το πώς θα υποκινήσουμε την αμερικανική εχθρότητα εναντίον του νησιωτικού έθνους.
Αμερικανοί αξιωματούχοι πρότειναν ακόμη και τη δολοφονία δικών τους στρατιωτών, γράφοντας:
«Θα μπορούσαμε να ανατινάξουμε ένα αμερικανικό πλοίο στον κόλπο του Γκουαντάναμο και να κατηγορήσουμε την Κούβα» και, «οι λίστες με τα θύματα στις αμερικανικές εφημερίδες θα προκαλούσαν ένα χρήσιμο κύμα εθνικής αγανάκτησης».
Η επιχείρηση Νόρθγουντς υπογράφηκε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού (JCS) το 1962, αλλά απορρίφθηκε από τον τότε πρόεδρο Τζον Φ. Κένεντι .
Το έγγραφο δόθηκε αρχικά στη δημοσιότητα στις 18 Νοεμβρίου 1997 από το John F. Kennedy Assassination Records Review Board, μια ομοσπονδιακή υπηρεσία που επέβλεπε τη δημοσιοποίηση εγγράφων που σχετίζονται με τη δολοφονία του JFK.
Όμως η 12σέλιδη πρόταση επανεμφανίστηκε πρόσφατα στο Reddit, όπου οι χρήστες της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης συνέταξαν έναν κατάλογο με τα «πιο τρελά έγγραφα της CIA στα οποία έχει αρθεί το απόρρητο».
Οι έρευνες Τραμπ για την δολοφονία του JFK
Τώρα, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα διαβαθμισμένα έγγραφα που σχετίζονται με τη δολοφονία του JFK, γεγονός που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε περισσότερες συγκλονιστικές αποκαλύψεις σχετικά με τις δραστηριότητες της αμερικανικής κυβέρνησης κατά τη δεκαετία του 1960.
Λόγω των εξαιρετικά τεταμένων σχέσεων μεταξύ της Κούβας και των ΗΠΑ την εποχή που πυροβολήθηκε ο JFK το 1963, ορισμένοι στην κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών πίστευαν ότι το καθεστώς του Κάστρο μπορεί να εμπλέκεται στη δολοφονία.
Όμως οι ομοσπονδιακές έρευνες κατέληξαν τελικά στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν στοιχεία που να συνδέουν την Κούβα με τον θάνατο του JFK.
«Αιτιολόγηση της στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ στην Κούβα»
Η πρόταση για την Επιχείρηση Νορθγουντς συντάχθηκε ως μέρος ενός ευρύτερου εγγράφου με τίτλο «Αιτιολόγηση της στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ στην Κούβα».
Αυτή η άκρως απόρρητη συλλογή σχεδίων υπομνήματος συντάχθηκε από το Υπουργείο Άμυνας (DoD) και το JCS και παρουσιάστηκε στον τότε Υπουργό Άμυνας Ρόμπερτ ΜακΝαμάρα το 1962.
«Θα σχεδιαστεί μια σειρά καλά συντονισμένων περιστατικών που θα λάβουν χώρα μέσα και γύρω από το Γκουαντάναμο, ώστε να δοθεί η πραγματική εντύπωση ότι πίσω από αυτά έγιναν εχθρικές κουβανικές δυνάμεις», αναφέρεται στο έγγραφο.
Ο στόχος αυτού του σχεδίου ήταν να ξεγελάσει το αμερικανικό κοινό και τη διεθνή κοινότητα ώστε να υποστηρίξουν μια πολεμική προσπάθεια για την εκδίωξη του τότε ηγέτη της Κούβας, του κομμουνιστή Φιντέλ Κάστρο.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντούσαν εκτελώντας επιθετικές επιχειρήσεις για να εξασφαλίσουν τον εφοδιασμό με νερό και ενέργεια, καταστρέφοντας θέσεις πυροβολικού και όλμων που απειλούν τη βάση», περιγράφει το έγγραφο.
Η δημόσια γνώση της Επιχείρησης Νόρθγουντς δεν ήρθε παρά μόνο όταν μια σχεδόν πλήρης έκδοση του εγγράφου δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο το 2001.
Το χρονικό των εχθροπραξιών
Ο Φιντέλ Κάστρο ανήλθε στην εξουσία και έγινε πρωθυπουργός της Κούβας το 1959 και μετέτρεψε το έθνος στο πρώτο κομμουνιστικό κράτος στο δυτικό ημισφαίριο.
Κατά τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής του, ενίσχυσε τους δεσμούς της Κούβας με τη Σοβιετική Ένωση, συνάπτοντας εμπορικές συμφωνίες μεταξύ των χωρών τους.
Η εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων απέτυχε και το 1962 ξεκίνησε η κρίση των πυραύλων της Κούβας. Ένα χρόνο αργότερα, ο τότε πρόεδρος Τζον Φ. Κένεντι δολοφονήθηκε στο Ντάλας του Τέξας.
Το σχέδιο αυτό, γνωστό ως εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων, υλοποιήθηκε το 1961 από τον διάδοχο του Αϊζενχάουερ, JFK, ωστόσο απέτυχε λίγουε μήνες αργότερα.
Το 1962, η Σοβιετική Ένωση άρχισε να στέλνει βαλλιστικούς πυραύλους στην Κούβα σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τους δεσμούς τους και να προστατεύσει το νησιωτικό έθνος από τις ΗΠΑ. Αυτό έγινε γνωστό ως η κρίση των πυραύλων της Κούβας.
Ένα χρόνο αργότερα, ο τότε πρόεδρος Τζον Φ. Κένεντι δολοφονήθηκε στο Ντάλας του Τέξας.
Εκείνη την εποχή, οι ΗΠΑ είχαν επικεφαλής τον πρόεδρο Άιζενχάουερ, η κυβέρνηση του οποίου ανέπτυξε ένα σχέδιο για την ανατροπή του Κάστρο.
Ανέπτυξε μια ταξιαρχία 1.400 Κουβανών εξόριστων που χρηματοδοτούσε η CIA για να ανατρέψει την κομμουνιστική κυβέρνηση του Κάστρο, αλλά η εισβολή απέτυχε.
Οι ΗΠΑ συνέχισαν να διεξάγουν μυστικές επιχειρήσεις κατά της Κούβας μέσω της επιχείρησης Μόνγκους, μιας μυστικής πρωτοβουλίας της CIA για την απομάκρυνση του Κάστρο από την εξουσία.
Η πρόταση για την Επιχείρηση Νόρθγουντς αναπτύχθηκε στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας.
Αυτό το συγκλονιστικό έγγραφο παρέμεινε μυστικό για σχεδόν 40 χρόνια, μέχρι που το Συμβούλιο Ελέγχου Αρχείων Δολοφονίας JFK το έδωσε στη δημοσιότητα ως μέρος 1.521 σελίδων πρώην απόρρητων στρατιωτικών αρχείων που κάλυπταν την περίοδο 1962-1964.
Source link