Uncategorized

Γάζα: Αντίστροφη μέτρηση για τη συμφωνία εκεχειρίας – ΤΑ ΝΕΑ

Τη διευθέτηση των τελευταίων εκκρεμοτήτων στη συμφωνία με τη Χαμάς για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, το πρώτο στάδιο της οποίας περιλαμβάνει τη σταδιακή απελευθέρωση 33 ομήρων (τα ονόματα των οποίων δόθηκαν στη δημοσιότητα) και την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων, ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Παρασκευής ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ύστερα από σχετική ενημέρωση που είχε από τη διαπραγματευτική ομάδα του Ισραήλ που βρισκόταν στο Κατάρ.

Την ύπαρξη οριστικής συμφωνίας επιβεβαίωσε λίγο πριν από το μεσημέρι και η παλαιστινιακή οργάνωση.

Παράλληλα, ο Νετανιάχου συγκάλεσε συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας, για την έγκριση της συμφωνίας, προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσει η ολομέλεια της κυβέρνησης με το ίδιο αντικείμενο. Λίγο αργότερα δε, το γραφείο του εξέφρασε την εκτίμηση πως οι πρώτοι όμηροι θα αρχίσουν να απελευθερώνονται την Κυριακή.

Παρά το γεγονός ότι τουλάχιστον δύο ακροδεξιοί υπουργοί, ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ και ο Μπεζαλέλ Σμότριτς, έχουν απειλήσει πως θα άρουν την υποστήριξή τους στον πρωθυπουργό, απορρίπτοντας τη συγκεκριμένη συμφωνία, εκτιμάται πως εύκολα ή δύσκολα ο Νετανιάχου θα βρει τη στήριξη που απαιτείται για να τη θέσει σε εφαρμογή (χωρίς, ωστόσο, να αποκλείονται εκπλήξεις).

Προς την κατεύθυνση αυτή, άλλωστε, πιέζει ασφυκτικά και η Ουάσιγκτον, με τα επιτελεία του Τζο Μπάιντεν και του Ντόναλντ Τραμπ να βρίσκονται σε απόλυτο συντονισμό, επιδιώκοντας να μπει μια «άνω τελεία» σε αυτόν τον πόλεμο, ενόψει και της αλλαγής φρουράς στον Λευκό Οίκο, τη Δευτέρα.

«Αναμένω ότι η εφαρμογή της θα αρχίσει, όπως έχουμε πει, την Κυριακή», τόνισε χαρακτηριστικά, κατά την (επεισοδιακή) αποχαιρετιστήρια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσιγκτον ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντονι Μπλίνκεν.

Ανάλογες δηλώσεις έκαναν οι εκπρόσωποι του Κατάρ και της Αιγύπτου, των δύο αραβικών κρατών που έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, ενώ και η ομάδα G7 χαιρέτησε τη συμφωνία και ζήτησε την άμεση εφαρμογή της, καλώντας παράλληλα το Ιράν να μην εξαπολύσει περαιτέρω επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία – το πλαίσιο της οποίας είχε αποδεχθεί η Χαμάς από την πρώτη στιγμή – θα πρέπει όχι μόνο να εγκριθεί από το συμβούλιο ασφαλείας και την κυβέρνηση του Ισραήλ, αλλά και να μεσολαβήσει διάστημα 24 ωρών που προβλέπει το Σύνταγμά του για προσφυγές στο συνταγματικό δικαστήριο.

Κάτι που σημαίνει ότι, πρακτικά, τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και οι καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα πιθανές – έστω και αν ο Τραμπ πιέζει ώστε η εφαρμογή να έχει ξεκινήσει προτού δώσει τον όρκο του προέδρου.

Σε κάθε περίπτωση και ενώ οι πολεμικές επιχειρήσεις του Ισραήλ συνεχίστηκαν με σφοδρότητα ακόμη και μετά την ανακοίνωση για επίτευξη συμφωνίας, την Τετάρτη, το μεγαλύτερο «αγκάθι» (πέρα φυσικά από τους ομήρους) παραμένει το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας.

Κυρίως, το πολιτικό καθεστώς που θα επικρατήσει εκεί και η θέση που θα έχει σε ένα παλαιστινιακό κράτος, στη δημιουργία του οποίου επιμένει η Δύση.

Κι αυτό διότι η Χαμάς, παρά τα πλήγματα που έχει δεχθεί και την απώλεια του μεγαλύτερου μέρους της ηγεσίας της, παραμένει παρούσα και δεν έχει εξαλειφθεί, όπως απαιτεί ο στόχος τον οποίο είχαν θέσει εξαρχής ο Νετανιάχου και η κυβέρνησή του – χωρίς, ωστόσο, καμία στιγμή να έχουν παρουσιάσει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για την επόμενη ημέρα.

Ακόμη, λοιπόν, κι αν η πρώτη φάση της συμφωνίας τεθεί κανονικά σε εφαρμογή, ουδείς είναι σε θέση να εγγυηθεί τη συνέχεια και ότι δεν θα καταρρεύσει σύντομα.

Τελευταία Νέα

Source link

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button