ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τον χάρτη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

H κατάρτιση και εξειδίκευση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση προκάλεσε αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Έπρεπε να προηγηθεί μια ευρωπαϊκή καταδίκη και ένας τουρκικός χάρτης, για να υποβάλει η κυβέρνηση με πολυετή καθυστέρηση τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της χώρας», σημειώνουν σε ανακοίνωση τους ο Δημήτρης Μάντζος, υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Εξωτερικών του ΠαΣοΚ και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Περιβάλλοντος.

Ειδικότερα αναφέρουν: «Σας προειδοποιήσαμε δύο φορές, τον Ιανουάριο του 2024 και τον Μάρτιο του 2025, ως πράξη εθνικής ευθύνης για τη μη πλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας μας αναφορικά με την κατάρτιση του Θαλάσσιου Χωροταξικού της Σχεδιασμού. Δεν συγκινηθήκατε. Όπως δεν συγκινηθήκατε και από την προειδοποιητική επιστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (12/21), την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (12/23), αλλά και από την πρόσφατη καταδίκη της χώρας μας από αυτό».

Οι κ.κ. Μάντζος και Χριστοδουλάκης σχολιάζουν ότι «έπρεπε να προηγηθεί η σημερινή δημοσιοποίηση -μέσω του Τύπου- επίσημου τουρκικού χάρτη που καλύπτει το μισό Αιγαίο, προκειμένου να σπεύσει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση, άρον άρον, να υποβάλει -ως όφειλε- με πολυετή καθυστέρηση τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της χώρας».

«Η αδράνεια και ο ολέθριος χειρισμός της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, οδήγησαν σε σοβαρή καθυστέρηση στην εκπλήρωση της ευρωπαϊκής υποχρέωσης της χώρας βάσει της Οδηγίας 2014/89/ΕΕ, που αφορά στη διαχείριση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των ελληνικών θαλασσών, όπου μάλιστα το 20% της θαλάσσιας έκτασης μας είναι ενταγμένο σε προστατευόμενες περιοχές υψηλής περιβαλλοντικής ευαισθησίας και περιοχές Natura 2000, εθνικής και ευρωπαϊκής σημασίας», αναφέρουν.

Οι δύο βουλευτές του ΠαΣοΚ σημειώνουν ότι «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επέλεξε, με εσφαλμένο τρόπο, να εξαρτήσει τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας από τη διαδικασία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με γειτονικές χώρες  -Τουρκία και Αίγυπτο-». Κάνουν λόγο για «μια επιλογή φοβικότητας και υποκρισίας εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας που αρνήθηκε να πει την αλήθεια όταν έπρεπε σε σχέση με τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό απέναντι στις παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο». «Αδράνεια, ολιγωρία αλλά και πολιτική επιλογή που απειλεί να επιδεινώσει τη γεωπολιτική συνθήκη για την πατρίδα μας», καταλήγουν.

ΣΥΡΙΖΑ: «Μόνος γνώμονας της κυβέρνησης, είναι οι εσωκομματικές, μικροπολιτικές της επιδιώξεις»

«Η κυβέρνηση μετά από 4 χρόνια αδικαιολόγητης καθυστέρησης, προχώρησε στην ανακοίνωση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, με τη χώρα να είναι έκθετη από το Δεκέμβριο του 2021, όταν και εστάλη η προειδοποιητική επιστολή της Κομισιόν. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, διαχειρίστηκε με συνέπεια το ευαίσθητο αυτό θέμα, προχωρώντας στην νομοθετική ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας το 2018, (νόμος 4546), και θέτοντας επανειλημμένα το ζήτημα στον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Το βασικό, όμως, ερώτημα είναι το εξής: Γιατί καθυστέρησε 4 χρόνια η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα την καταδίκη της χώρας από τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια και την προβολή αναθεωρητικών αφηγημάτων από την Τουρκία; Παράλληλα, γεννά πολλά ερωτήματα το γεγονός ότι η τουρκική πλευρά, προχώρησε την ίδια ημέρα σε διαρροή του δικού της Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, προωθώντας τη «Γαλάζια Πατρίδα».

Με την αργοπορημένη κατάθεση του ΘΧΣ η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεικνύει ότι χειρίζεται την Εξωτερική Πολιτική και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις χωρίς εθνική στρατηγική, με αρχή μέση και τέλος, και χωρίς σχέδιο για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων. Μόνος γνώμονας της κυβέρνησης, είναι οι εσωκομματικές, μικροπολιτικές της επιδιώξεις. Και ως εκ τούτου, δεν μπορεί κανείς να την εμπιστευτεί».

ΚΚΕ: «Δεν αποτελεί «ασπίδα» στις απαράδεκτες αξιώσεις της Τουρκίας»

Σε ανάλογο ύφος και η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΚΕ: «Ο πολυδιαφημισμένος «θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός» υπηρετεί μόνο τα συμφέροντα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ενέργειας, της ναυτιλίας, του τουρισμού, της » γαλάζιας» και «πράσινης ανάπτυξης». Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί «ασπίδα» στις απαράδεκτες αξιώσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως προβάλλεται από την κυβέρνηση.

Καθόλου τυχαίο δεν είναι πως αυτός ο σχεδιασμός βασίζεται στις φιλομονοπωλιακές κατευθύνσεις της ΕΕ και κυρίως της Οδηγίας 89/2014. Εντάσσεται συνεπώς στο πλαίσιο του γενικότερου ευρωενωσιακού σχεδιασμού, σε μια περίοδο μάλιστα που η ΕΕ διεξάγει ένα πολύπλευρο παζάρι με την κυβέρνηση της Τουρκίας, μεταξύ άλλων και για τη συμμετοχή της τελευταίας στη λεγόμενη «ευρωπαϊκή άμυνα». Εντάσσεται επίσης στο πλαίσιο των γενικότερων εξελίξεων, όπου οι ανταγωνισμοί και τα παζάρια ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας δυναμώνουν, όπως άλλωστε και οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί ισχυρότερων δυνάμεων, που απειλούν να συμπαρασύρουν στη «δίνη» των αιματοχυσιών κι άλλους λαούς.

Επιπλέον, στον χάρτη που δόθηκε στη δημοσιότητα αποτυπώνονται και οι συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου και Ελλάδας – Ιταλίας, που δεν έγιναν με βάση τον κανόνα της μέσης γραμμής και απέδωσαν μειωμένη επήρεια σε ελληνικά νησιά, δίνοντας στίγμα για το τι μπορεί να ακολουθήσει στα παζάρια και με άλλες χώρες, όπως η Τουρκία. Πρόκειται για συμφωνίες, που καταψήφισε στη βουλή το ΚΚΕ. Η προοπτική σύναψης νέων συμφωνιών «με γειτονικά κράτη» χωρίς τη μέση γραμμή και τα πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας «φωτογραφίζεται» εξάλλου και στο κείμενο της κυβέρνησης.

Κανένας εφησυχασμός και καμιά αυταπάτη για αυτούς που σέρνουν τους λαούς στα σφαγεία των πολέμων για την εξυπηρέτηση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων».

Θοδώρα Τζάκρη: «Παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα»

«Τη Μεγάλη Τετάρτη (16/4/2025) τα Υπουργεία Εξωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έδωσαν στη δημοσιότητα την Εθνική Χωρική Στρατηγική για τον Θαλάσσιο Χώρο (ΕΧΣΘΧ), η οποία ορίζει (επιτέλους) τους κανόνες για την οργάνωση του θαλάσσιου χώρου της Ελλάδας. Ωστόσο το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης προηγήθηκε δημοσίευμα της Milliyet για αντίστοιχη τουρκική πρωτοβουλία με δημοσίευση τουρκικού χάρτη που «κόβει» το Αιγαίο στη μέση.

Η Εθνική Χωρική Στρατηγική για τον Θαλάσσιο Χώρο αφορά σε υποχρέωση της χώρας μας έναντι της ΕΕ που απορρέει από την οδηγία 2014/89/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Ιουλίου 2014, περί θεσπίσεως πλαισίου για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό.

Η Εθνική Χωρική Στρατηγική για τον Θαλάσσιο Χώρο αφορά στην ολοκληρωμένη διαχείριση των θαλάσσιων περιοχών και την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και επίσης δημιουργεί νομική αβεβαιότητα για επενδύσεις ή δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στις ελληνικές θάλασσες (υδατοκαλλιέργειες, ρότες ναυσιπλοΐας, λιμένες, τουριστικές υποδομές, θαλάσσιες ανεμογεννήτριες, πόντιση του καλωδίου του ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτρική σύνδεση Ελλάδας- Κύπρου κλπ.).

Σημειώνεται ότι για το εν λόγω θέμα, οι Βουλευτές του Κινήματος Δημοκρατίας κκ Θεοδώρα Τζάκρη, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Κυριακή Μάλαμα, Γιώτα Πούλου, Δρ. Μιχαήλ Χουρδάκης και Ραλλία Χρηστίδου είχαν καταθέσει Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία ρωτούσαν μεταξύ άλλων για τους λόγους καθυστέρησης ολοκλήρωσης του εθνικού θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού καθώς επίσης και για τις πιθανές συνέπειες αυτής της καθυστέρησης κυρίως όσον αφορά στα εθνικά θέματα καθώς και στην υπονόμευση για την ολοκληρωμένη διαχείριση των θαλάσσιων περιοχών και την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων της χώρας.

Ωστόσο συγκεκριμένα ερωτήματα παραμένουν:

  • Γιατί έπρεπε να περάσουν τέσσερα χρόνια από τις 21 Μαρτίου 2021 ημερομηνία της υποχρεωτικής κατάθεσης του ελληνικού Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού με βάση την Οδηγία 2014/89/ΕΕ;
  • Γιατί έπρεπε να καταδικαστεί η χώρα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στις 27 Φεβρουαρίου 2025 για μη συμμόρφωση με την Οδηγία και μη κατάθεσης του ελληνικού Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού στις 21 Μαρτίου 2021;
  • Γιατί έπρεπε να προηγηθεί η αντίστοιχη τουρκική πρωτοβουλία (που «κόβει» το Αιγαίο στη μέση);

Ελπίζουμε πλέον τώρα, να ολοκληρωθεί ανεμπόδιστα, τουλάχιστον το έργο της πόντισης του καλωδίου του ΑΔΜΗΕ σε Κρήτη και Κάσο!»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button