
Ανησυχία εκφράζουν οι μεγαλύτερες εφοπλιστικές ενώσεις του κόσμου για τα προτεινόμενα μέτρα από το Γραφείο Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ (USTR) που προβλέπουν την επιβολή τελών κατά των πλοίων κινεζικής κατασκευής – ανεξαρτήτως πλοιοκτησίας – που προσεγγίζουν αμερικανικά λιμάνια.
Στη δημόσια διαβούλευση που ολοκληρώνεται σήμερα με τη διαδικασία δημόσιας ακρόασης συμμετείχαν μεταξύ άλλων το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (ICS) που εκπροσωπεί το 80% του παγκόσμιου στόλου αλλά και η ένωση των εφοπλιστικών φορέων της Ευρώπης, η ECSA, που εκπροσωπεί τον ευρωπαϊκό στόλο που αντιπροσωπεύει το 37% του παγκόσμιου στόλου.
Το ICS, πριν μάλιστα την κατάθεση προτάσεων στη δημόσια διαβούλευση, πραγματοποίησε και διαδικτυακό σεμινάριο για να συζητήσει τα προτεινόμενα μέτρα με τη συμμετοχή εκπροσώπων και άλλων ενώσεων, όπως του Παγκόσμιου Ναυτιλιακού Συμβουλίου, της BIMCO, και της Intertanko, με στόχο τη διατύπωση ολοκληρωμένης γνώμης.
Οπως τονίζεται στην επιστολή του ICS προς το USTR εάν τα τέλη παροχής υπηρεσιών εφαρμοστούν στα πολύ υψηλά επίπεδα που προτείνονται, θα είναι ανέφικτο ή αδύνατο για πολλές ναυτιλιακές και διαχειρίστριες εταιρείες να αντικαταστήσουν αμέσως τα κινεζικής κατασκευής πλοία με μη κινεζικής κατασκευής. Ετσι, το κόστος των προσεγγίσεων στα λιμάνια των ΗΠΑ θα αυξηθεί δραστικά και οι φορείς εκμετάλλευσης πλοίων θα μειώσουν ή θα σταματήσουν τις προσεγγίσεις σε σημαντικά τα λιμάνια των ΗΠΑ.
Ανάλογη είναι και η άποψη της ECSA, η οποία, στην επιστολή που υπογράφει ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Σωτήρης Ράπτης, δηλώνει αρχικά ότι συντάσσεται με το όραμα του προέδρου Τραμπ να αναζωογονηθεί η ναυπηγική βιομηχανία των ΗΠΑ καθώς θα είναι προς όφελος του ανταγωνισμού.
Ωστόσο εκφράζει την ανησυχία της ότι οι προτάσεις, όπως έχουν διαμορφωθεί προς το παρόν, θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντική ζημία στις εισαγωγές/εξαγωγές και τους καταναλωτές των ΗΠΑ, καθώς και στις οικονομίες των εμπορικών εταίρων της Αμερικής.
Επίσης η ECSA αναφέρεται αναλυτικά στην τρέχουσα εικόνα του παγκοσμίου στόλου, από την οποία προκύπτει ανάγλυφα το ανέφικτο αντικατάστασης των πλοίων κινεζικής κατασκευής.
Το 2024, το ποσοστό των διεθνών εμπορικών πλοίων που κατέπλευσαν σε λιμένες των ΗΠΑ και εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των προτεινόμενων τελών εξυπηρέτησης, αντιστοιχούσε στο 83% των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, στο 44% των πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου, στο 68% των πλοίων μεταφοράς αυτοκινήτων, στο 46% των δεξαμενοπλοίων μεταφοράς χημικών προϊόντων, στο 34% των πλοίων μεταφοράς υγραερίου και στο 23% των πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Επίσης τον Φεβρουάριο του 2025, το τρέχον βιβλίο παραγγελιών των κινεζικών ναυπηγείων αντιπροσωπεύει το 61% των νέων εμπορικών πλοίων που έχουν παραγγελθεί παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένου του 73% των containerships, του 71% των δεξαμενόπλοιων, του 69% των bulk carriers, του 30% των LNG carriers και του 84% των car carriers, ενώ τα πλοία που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ αντιστοιχούν στο 0,4% των νέων εμπορικών πλοίων που έχουν παραγγελθεί παγκοσμίως.
Η ECSA ενημερώνει επίσης ότι η ναυπήγηση ενός πλοίου διαρκεί περίπου 2½ έως 3 χρόνια και, λόγω της αυξανόμενης πολυπλοκότητας των σχεδίων των πλοίων, οι χρόνοι παράδοσης στα ναυπηγεία σήμερα επιμηκύνονται.
Από το 2022, ο μέσος χρόνος παράδοσης πλησιάζει τα 3 χρόνια για τα δεξαμενόπλοια και τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και τα 4 χρόνια για τα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Στην επιστολή τονίζεται ακόμη ότι το μέσο κόστος ενός πλοίου που ναυπηγείται στις ΗΠΑ μπορεί να είναι τέσσερις ή περισσότερες φορές υψηλότερο από ένα πλοίο που ναυπηγείται στο εξωτερικό.
Σε ορισμένες κατηγορίες πλοίων η διαφορά στο κόστος είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Για τη ναυπήγηση δεξαμενοπλοίων μεταφοράς χημικών προϊόντων στις ΗΠΑ το κόστος εκτιμάται σε 275 εκατομμύρια δολάρια έναντι 46 εκατομμυρίων δολαρίων στην Κίνα, την Ιαπωνία και την Κορέα, με χρόνους παράδοσης από τη σύμβαση έως την παράδοση που ξεπερνούν τα 10 έτη.
Ακόμα και αν δεν υπάρχει η σημερινή κυριαρχία της Κίνας στη ναυπηγική βιομηχανία, και αν υποτεθεί ότι οι επενδύσεις στα αμερικανικά ναυπηγεία θα αυξηθούν σημαντικά, χωρίς να εξεταστούν εναλλακτικές δράσεις, θα χρειαστούν πιθανώς πολλά χρόνια, σημειώνει η ECSA, για να αποκτήσει η αμερικανική ναυπηγική βιομηχανία την ικανότητα να κατασκευάσει τη νέα γενιά τεχνολογικά προηγμένων πλοίων που είναι αναγκαία για να καλύψει το κενό της Κίνας.