Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Αναπόφευκτος ο κοινός δανεισμός για την άμυνα της ΕΕ» | ΤΑ ΝΕΑ

Advertisement
Advertisement

Η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη για έναν εμπορικό πόλεμο επισημαίνει στη συνέντευξή της στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» η Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα, πρόεδρος του CEPS, μιας εκ των κορυφαίων δεξαμενών σκέψης στις Βρυξέλλες. Η πρώην επίτροπος της Κομισιόν, η οποία θα συμμετάσχει στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών (9-12 Απριλίου), που συμπληρώνει 10 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας, θεωρεί ότι ο κοινός δανεισμός για την ενίσχυση των αμυντικών ικανοτήτων της ΕΕ είναι αναπόφευκτος.

Παρότι ο Τραμπ ανέστειλε τους δασμούς, που επέβαλε την περασμένη εβδομάδα σε Καναδά και Μεξικό, ποιος ο αντίκτυπος της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη;

Δυστυχώς πρέπει να είμαστε έτοιμοι για έναν εμπορικό πόλεμο. Υπό το πρίσμα της Κομισιόν κανείς δεν είναι πρόθυμος να εισέλθει σε εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, διότι είμαστε σύμμαχοι, είμαστε οι πρωτοπόροι του ελεύθερου κόσμου και της ανοικτής οικονομίας. Η Κομισιόν, η οποία είναι αρμόδια για το εμπόριο και μπορεί να επιβάλει δασμούς, έχει προετοιμαστεί. Θα δούμε βέβαια πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση όσον αφορά το Μεξικό και τον Καναδά.

Πώς βλέπετε την αναδίπλωση Τραμπ σε σχέση με την επιβολή δασμών σε Καναδά και Μεξικό, ενώ παράλληλα τους διατήρησε στην Κίνα;

Ως φαίνεται ο κύριος στόχος του Τραμπ είναι η Κίνα. Στην περίπτωση του Καναδά και του Μεξικού οι δασμοί ανεστάλησαν διότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών συμφώνησαν να διαθέσουν περισσότερα χρήματα για τον έλεγχο των συνόρων. Αν, όμως, ο εμπορικός πόλεμος και οι δασμοί αποτελούν εργαλείο διαπραγματεύσεων, είναι λάθος. Σε μια περίοδο που έχουμε τόσες συγκρούσεις ανά τον κόσμο, η πυροδότηση μιας νέας σύγκρουσης προκειμένου να διασφαλιστούν ανταλλάγματα, τα οποία θα μπορούσαν να αποκτηθούν μέσω διαπραγματεύσεων, είναι επικίνδυνο. Η Ευρώπη αναμένει να δει τι θα ακολουθήσει. Αν ο στόχος του Τραμπ είναι η Κίνα και θέλει τους ευρωπαίους συμμάχους στο πλευρό του απέναντι στην Κίνα θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί κοινή θέση ανάμεσα στα κράτη – μέλη της ΕΕ. Αν, πάντως επιβάλει δασμούς θα αντιδράσουμε. Είναι δύσκολη η διαχείριση της κατάστασης, διότι δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί τι ανταλλάγματα θα ήθελε.

Σε μια περίοδο κατά την οποία η οικονομία της ΕΕ είναι αδύναμη, πόσο επιβλαβής θα είναι ένας εμπορικός πόλεμος για την ΕΕ;

Πρέπει να ανησυχούμε, διότι οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερός μας σύμμαχος. Αν ο φίλος σου σού επιβάλλει δασμούς θα πρέπει να φοβάσαι και να ανησυχείς. Αλλωστε οι δασμοί βλάπτουν και τις δύο πλευρές. Ομως, η ΕΕ θα πρέπει να επικεντρωθεί στις δυνάμεις της και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι μια οικονομία με σχεδόν 400 εκατ. καταναλωτές. Ομως, πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει επίσης δυσκολίες λόγω της στάσης ορισμένων κυβερνήσεων κρατών – μελών, που υιοθετούν τις θέσεις Τραμπ. Ολοι πρέπει να κατανοήσουν ότι αν είμαστε διχασμένοι είτε σε πραγματικούς πολέμους, όπως στον πόλεμο στην Ουκρανία είτε σε έναν εμπορικό πόλεμο δεν έχουμε ευκαιρίες. Τα κράτη – μέλη δεν μπορούν να «παίξουν» μεμονωμένα. Το βλέπουμε με τις αμυντικές ανάγκες, το είδαμε με τον κόβιντ. Το να δράσουμε ενιαία και ενωμένα είναι η μεγαλύτερη πρόκλησή μας, αλλά αποτελεί επίσης τη μεγαλύτερη ευκαιρία για να ενισχυθεί η οικονομία μας. Ας πάρουμε ως παράδειγμα τον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, όπου η ΕΕ υστερεί έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας. Θα πρέπει να λειτουργήσουμε ως ενιαία αγορά ώστε οι νέες ιδέες να μπορούν να αναπτυχθούν χωρίς να χρειάζεται να περάσουν στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού.

Είναι σωστή επιλογή να προχωρήσουμε σε αντίποινα;

Ο Τραμπ επέβαλε δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα την εποχή της προεδρίας Γιούνκερ. Τότε υπήρξαν αντίποινα και η ΕΕ πιθανώς αντιδράσει με τον ίδιο τρόπο και αυτή τη φορά. Για αυτό λέω ότι η κατάσταση αυτή θα επηρεάσει και τις δύο πλευρές.

Στην άμυνα θεωρείτε ότι ο κοινός δανεισμός είναι αναπόφευκτος;

Ναι. Οταν ήμουν επίτροπος ξεκίνησα το ευρωπαϊκό ταμείο άμυνας. Τώρα είναι μεγαλύτερο, αλλά η βάση τέθηκε από την επιτροπή Γιούνκερ. Μετά την εισβολή στην Ουκρανία η ΕΕ συνειδητοποίησε ότι θα πρέπει να εμπλακούμε περισσότερο στην άμυνα, ενισχύοντας την αμυντική βιομηχανία και προχωρώντας από κοινού στην αγορά αμυντικών ικανοτήτων η ΕΕ. Ενισχύοντας τη δύναμή μας ενισχύουμε το ΝΑΤΟ. Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι αν θα θελήσουμε να αγοράζουμε ευρωπαϊκές ικανότητες, κάτι που επιδιώκουν ορισμένες χώρες με αναπτυγμένη αμυντική βιομηχανία, ή αν αγοράσουμε και εκτός ΕΕ, για παράδειγμα η Πολωνία υπέγραψε πρόσφατα μια σημαντική συμφωνία με τη Νότια Κορέα ή αν θα συνδέσουμε την αγορά αμερικανικών εξοπλισμών με τις σχέσεις ΕΕ – ΗΠΑ. Η συζήτηση για ένα νέο ταμείο μέσω κοινού δανεισμού για την άμυνα θα είναι αναπόφευκτη.

Τελευταία Νέα

Source link

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button