ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Airbnb: Στην κορυφή της Ευρώπης – Τι ισχύει για την Ελλάδα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθώς οι ευρωπαϊκές πόλεις αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την αναζωπύρωση του μαζικού τουρισμού μετά την πανδημία, πλατφόρμες βραχυπρόθεσμων μισθώσεων όπως η Airbnb, η Vrbo και η Booking.com βρίσκονται και πάλι στο στόχαστρο.

Καθώς πλησιάζουν οι διακοπές του Πάσχα (το οποίο συμπίπτει φέτος για Ορθόδοξους και Καθολικούς), δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε τουριστικούς προορισμούς στην Ισπανία το Σαββατοκύριακο, με διαδηλωτές στη Μαδρίτη να φωνάζουν «Βγάλτε το Airbnb από τις γειτονιές μας».

Τον Δεκέμβριο, μια ανώνυμη ομάδα ακτιβιστών στη Ρώμη κόλλησε κλειδαριές με κλειδί έξω από διαμερίσματα βραχυχρόνιας ενοικίασης. Και όπως γράφουν σε εκτενές τους αφιέρωμα οι Financial Times, στο οποίοι φιλοξενούν και δηλώσεις της Όλγας Κεφαλογιάννη πολλοί προετοιμάζονται για ένα ακόμη εκτεταμένο καλοκαίρι αναταραχών και διαδηλώσουν κατά τους υπερτουρισμού στην Ευρώπη.

Το Airbnb στην Ελλάδα

«Πρέπει να βρούμε τη σωστή ισορροπία», λέει η Όλγα Κεφαλογιάννη, η Ελληνίδα υπουργός Τουρισμού. Τον Ιανουάριο η χώρα εισήγαγε μια μονοετή απαγόρευση για νέες εγγραφές βραχυπρόθεσμων μισθώσεων στην Αθήνα. «Από τη μία πλευρά, είναι σημαντικό να επιτρέπουμε σε αυτούς τους ανθρώπους να νοικιάζουν τις δευτερεύουσες κατοικίες τους (ως) βραχυχρόνιες ενοικιάσεις για οικονομικό όφελος, αλλά πρέπει επίσης να βεβαιωθούμε ότι οι ντόπιοι έχουν πρόσβαση σε καταλύματα», λέει.

Μιλώντας στον ΟΤ στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum X ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι «η Αθήνα είναι πρώτος προορισμός σε όλη την Ελλάδα και μάλιστα με σταθερότητα. Πέρυσι υποδεχτήκαμε 8 εκατ. ευρώ και φέτος ετοιμαζόμαστε για 10 εκατ. επισκέπτες»

«Για να υποστηρίξουμε το τουριστικό προϊόν μας, προχωρήσαμε σε μια μελέτη φέρουσας ικανότητας, προκειμένου να απελευθερώσουμε υπερκορεσμένες περιοχές, όπως στο Κέντρο, στο Κουκάκι, στο Μοναστηράκι, παγώνοντας τα Airbnb και δίνοντας τη δυνατότητα να ανακατευθύνουμε τους επισκέπτες σε άλλες περιοχές όπως η Ακαδημία Πλάτωνος και να κάνουμε rebrading την Αθήνα», πρόσθεσε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα ενισχύθηκε σημαντικά το 2024, με τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου να ξεχωρίζουν καταγράφοντας άνοδο 3,1% σε ετήσια βάση.

Μεγάλη ποσοστιαία αύξηση 24,7% σημειώθηκε το δ΄ τρίμηνο, επιβεβαιώνοντας τα τεράστια περιθώρια ανάπτυξης του κλάδου και εκτός της καλοκαιρινής περιόδου αιχμής. Το β’ τρίμηνο, δηλαδή το διάστημα από τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούνιο, καταγράφηκε άνοδος 21,2%, ενώ το γ’ τρίμηνο σημείωσε τη μικρότερη ποσοστιαία άνοδο, στο 14,3%.

Η Βαρκελώνη βρίσκεται στη διαδικασία της εξ ολοκλήρου απαγόρευσης της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης

Βέβαια, σε απόλυτους αριθμούς πιο δυνατό ήταν το γ’ τρίμηνο, με πάνω από 26 εκατ. διανυκτερεύσεις. Το β’ τρίμηνο καταγράφηκαν περίπου 11 εκατ. και το τελευταίο 5,4 εκατ. διανυκτερεύσεις.

Με τις κρατήσεις για το καλοκαίρι να ξεκινούν νωρίτερα και τους ταξιδιώτες να επιλέγουν μεγαλύτερες διαμονές, η ελληνική αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων αναμένεται να συνεχίσει την ανοδική της πορεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του INSETE το σύνολο των καταλυμάτων που διατίθενται μέσω πλατφορμών συνεχίζει να αυξάνεται, ξεκινώντας τη χρονιά με 190.000 μονάδες τον Ιανουάριο και φτάνοντας τις 233.000 τον Αύγουστο. Η μέση διάρκεια παραμονής κυμαίνεται από 3,2 έως 4,1 ημέρες ανά κράτηση, ανάλογα με την εποχή.

«Να χτυπήσουμε τους κερδοσκόπους»

Για τις σημαντικές προκλήσεις του Airnbnb, τη στεγαστική κρίση στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, τον υπερτουρισμό, αλλά και τους αμερικανικούς δασμούς μίλησε στο ΟΤ Delphi Economic Forum X,η Valentina Reino, Επικεφαλής Δημόσιας Πολιτικής της Airbnb για τη Νότια Ευρώπη

«Το θέμα της στέγασης είναι πολύ σημαντικό, το παίρνουμε πολύ σοβαρά και θέλουμε πραγματικά να είμαστε μέρος της λύσης της συζήτησης. Αυτό που έχουμε δει με βάση τα δεδομένα είναι ότι η βραχυχρόνια μίσθωση έχει στην πραγματικότητα πολύ σημαντικό όφελος για την ελληνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες» υπογράμμισε, και πρόσθεσε: «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύουμε ότι η παροχή κινήτρων μπορεί να είναι μια αποτελεσματική πρόταση».

Η κ. Reino αναφέρθηκε στις μικρές ιδιωτικές ιδιοκτησίες Ελλήνων πολιτών που ενοικιάζουν την κύρια και δευτερεύουσα κατοικία τους και ουσιαστικά δημιουργούν μια πρόσθετη πηγή εισοδήματος από αυτές: «

Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό τοπικό όφελος που πρέπει να προστατεύσουμε, αλλά βλέπουμε επίσης εταιρείες να αγοράζουν μικρά διαμερίσματα και να τα μετατρέπουν σε βραχυχρόνιες μισθώσεις και πώς μπορεί να υπάρξει ρύθμιση ώστε να προστατεύσουμε την κοινωνία από αυτού του είδους τις βραχυχρόνιες μισθώσεις», ανέφερε και υποστήριξε ότι θα πρέπει να στοχεύσουμε σε εκείνες τις εμπορικές δραστηριότητες που πραγματικά κερδοσκοπούν στη δραστηριότητα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Σύμφωνα με την ίδια αυτό που βλέπουμε στην Ελλάδα είναι ότι υπάρχουν πολλά που διαφοροποιούν την ατομική φιλοξενία από τις εμπορικές δραστηριότητες στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς.  Επικαλέστηκε μάλιστα, τα στοιχεία που παρέθεσε στους Δελφούς ο καθηγητής Δουκίδης, ο οποίος είπε ότι το 70% των οικοδεσποτών που δραστηριοποιούνται στη βραχυπρόθεσμη ενοικίαση, δεν είναι αυτή η κύρια απασχόλησή τους.

«Έτσι, αυτός εξακολουθεί να είναι ο πυρήνας της δραστηριότητας βραχυχρόνιας μίσθωσης. Αυτό που μεγαλώνει, που είναι η κερδοσκοπία, δηλαδή οι εμπορικές δραστηριότητες, αυτό πρέπει να στοχοποιηθεί από τις ρυθμιστικές αρχές στην Ελλάδα» ανέφερε.

Διαμαρτυρίες στην Ευρώπη

Όμως, παρά τις πολυετείς διαμαρτυρίες και τις εκκλήσεις για δράση, τα να βρεθεί η χρυσή τομή μοιάζει με άπιαστο όνειρο. Ενώ ορισμένες πόλεις προσπάθησαν να αυστηροποιήσουν τους κανονισμούς σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη μίσθωση – που συνήθως ορίζεται ως ενοικίαση για λιγότερο από 30 ημέρες – υπήρξε έλλειψη συντονισμού μεταξύ των τοπικών και εθνικών κυβερνήσεων, οι οποίες συχνά έχουν ανταγωνιστικές προτεραιότητες.

Και, ενώ ορισμένοι επιμένουν ότι η βραχυπρόθεσμη μίσθωση ενθαρρύνει τους ιδιοκτήτες να μεγιστοποιούν τα κέρδη αντί να προστατεύουν τους μακροπρόθεσμους ενοικιαστές, άλλοι λένε ότι το σφάλμα βρίσκεται αλλού – επισημαίνοντας βαθιά διαρθρωτικά ζητήματα όπως η έλλειψη κατοικιών και οι αυστηροί κανονισμοί σχεδιασμού.

Το παράδειγμα της Βαρκελώνης

Αυτές οι διαφωνίες έχουν κορυφωθεί στη Βαρκελώνη, η οποία βρίσκεται στη διαδικασία της εξ ολοκλήρου απαγόρευσης της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης. Τον περασμένο Ιούνιο, η δημοτική αρχή – η οποία δεν έχει χορηγήσει νέες άδειες για τουριστικά διαμερίσματα από το 2014 – έγινε πρωτοσέλιδο ανακοινώνοντας ότι θα καταργήσει συνολικά τις περίπου 10.000 υπάρχουσες άδειες μέχρι το 2028.

Μετά από καταγγελίες, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έγραψαν στις ισπανικές αρχές για να διαμαρτυρηθούν, λέγοντας ότι η σχεδιαζόμενη νομοθεσία «δεν είναι κατάλληλη για την επίτευξη του στόχου της καταπολέμησης της έλλειψης στέγης». Και άλλες πόλεις παρακολουθούν στενά, τις εξελίξεις στην Ισπανία.

Ο Ρον Κλέιν, ο επικεφαλής νομικός διευθυντής της Airbnb, είναι μεταξύ πολλών προσωπικοτήτων του κλάδου που έχουν επικρίνει την προσέγγιση της Βαρκελώνης. «Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πραγματικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο περιορισμός των ατόμων που νοικιάζουν τα επιπλέον δωμάτιά τους δημιουργεί περισσότερη μακροπρόθεσμη στέγαση για τους ανθρώπους», λέει χαρακτηριστικά στους FT. «Έχουμε πόλεις που το έχουν κάνει και το είδαν να αποτυγχάνει».

«Διατρέχουμε τον κίνδυνο υπερβολικής ρύθμισης σε ορισμένες ευρωπαϊκές πόλεις, (και) θα είναι αυτοκαταστροφικό», προσθέτει ο Klain. «Το να σκοτώνεις ανθρώπους που νοικιάζουν τα σπίτια τους για να βγάλουν επιπλέον χρήματα είναι μια λανθασμένη πολιτική».

Στα κανάλια της Βενετίας

Ένας προορισμός που έχει γίνει εμβληματικός όλων αυτών των προκλήσεων είναι η Βενετία, όπου ο τουρισμός κυριαρχεί στην οικονομία για αιώνες.

Αν και οι περισσότεροι από τους περίπου 30 εκατομμύρια τουρίστες που υποδέχεται τώρα η πόλη κάθε χρόνο είναι ημερήσιοι ταξιδιώτες, το 2024 έγιναν κρατήσεις 1,71 εκατομμυρίων διανυκτερεύσεων βραχυπρόθεσμης ενοικίασης, ξεπερνώντας το ανώτατο όριο του 2019 των 1,70 εκατομμυρίων διανυκτερεύσεων, σύμφωνα με στοιχεία του AirDNA. Σε ορισμένες συνοικίες, σχεδόν μία στις τρεις κατοικίες ενοικιάζεται για βραχυχρόνιες διαμονές τουλάχιστον μερικές φορές.

Εν τω μεταξύ, ο οικιστικός πληθυσμός στο ιστορικό κέντρο συνέχισε να μειώνεται — από 175.000 άτομα το 1951 σε 48.500 το 2024, σύμφωνα με στοιχεία του δήμου της Βενετίας. Μόνο την τελευταία δεκαετία, ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 13%.

Αν και οι περιορισμένες ευκαιρίες απασχόλησης και η έλλειψη οικιστικής υποδομής θεωρούνται καταλυτικοί παράγοντες αυτής της τάσης, το αυξανόμενο κόστος στέγασης έχει ενισχύσει τη φυγή. Η

Βενετία έχει μερικές από τις πιο ακριβές κατοικίες στην Ιταλία, με τη μέση τιμή κατοικίας στα 4.562 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο τον Μάρτιο, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της χώρας των 1.801 ευρώ, σύμφωνα με την πύλη ακινήτων Idealista.

Βενετία

«Λιγότεροι από 50.000 άνθρωποι ζουν στη Βενετία, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουμε καταστήματα στη γειτονιά αλλά χιλιάδες καταστήματα με σουβενίρ», λέει ο τοπικός ακτιβιστής Giovanni Leone, ο οποίος συνεργάζεται με την Alta Tensione Abitativa («High Tension Housing»), μια ομάδα εκστρατειών που δημιουργήθηκε το 2022 και γινόμαστε κοινωνικός χαρακτήρας της πόλης.

Η Alta Tensione Abitativa ζήτησε μια εθνική πολιτική που θα επιτρέπει στις τοπικές διοικήσεις που αντιμετωπίζουν κρίσεις στέγασης να περιορίζουν τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις. Τα μέτρα περιλαμβάνουν περιορισμό του αριθμού των τουριστικών διαμερισμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό. Αλλά η εξουσία των δήμων να ελέγχουν την ιδιωτική περιουσία είναι επί του παρόντος περιορισμένη.

Ωστόσο, το 2022, το ιταλικό κοινοβούλιο ενέκρινε έναν ειδικό νόμο που επιτρέπει στη Βενετία να θεσπίσει όρια στις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις — μέχρι στιγμής η μόνη πόλη στην Ιταλία όπου αυτό έχει επιτραπεί. Πέρυσι, οι αρχές της πόλης ανακοίνωσαν ένα σχέδιο για να απαγορεύσουν στους ιδιοκτήτες ακινήτων να ενοικιάζουν σε τουρίστες για περιόδους μεγαλύτερες από 120 ημέρες χωρίς επίσημη εγγραφή.

Αντιδράσεις στη Φλωρεντία

Πέρυσι, μετά την επιβολή παρόμοιου κανόνα στη Φλωρεντία, η κυβέρνηση της Πρωθυπουργού Giorgia Meloni ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει στους τουρίστες την πρόσβαση σε διαμερίσματα βραχυχρόνιας ενοικίασης χωρίς να επαληθεύεται προσωπικά η ταυτότητά τους – απαγορεύοντας ουσιαστικά το lockbox self-check-in σε όλη τη χώρα.

Όμως, ενώ η Βενετία προσπαθεί να περιορίσει τον υπερτουρισμό, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής τελών εισόδου για ημερήσιους ταξιδιώτες από πέρυσι, ο Λεόνε υποστηρίζει ότι οι τοπικές αρχές διστάζουν να κάνουν πάρα πολλά. «Ο τουρισμός είναι η κύρια οικονομική πηγή», λέει.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού , η Νέα Υόρκη έχει δείξει ότι είναι δυνατό να υποχωρήσει κανείς στις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις και μάλιστα χωρίς δυσμενείς οικονομικές συνέπειες.

Καθώς τα ενοίκια εκτινάχθηκαν στα ύψη μετά τη χαλάρωση των περιορισμών για την πανδημία, τον Σεπτέμβριο του 2023 οι αρχές της πόλης εισήγαγαν νόμο που απαγορεύει στους ανθρώπους να νοικιάζουν τα σπίτια τους για λιγότερες από 30 ημέρες, εκτός εάν ο οικοδεσπότης βρίσκεται επίσης στην κατοικία του.

Ο αριθμός των ακινήτων με σύντομες ενοικιάσεις που είναι καταχωρημένες στην Airbnb έχει υποχωρήσει σημαντικά από τότε σε μόλις 3.700 τον Αύγουστο του 2024, μειωμένος κατά 83% από τον Αύγουστο του 2023, σύμφωνα με το AirDNA. Αντίθετα, οι καταχωρήσεις ακινήτων που διατίθενται προς ενοικίαση για περισσότερες από 30 ημέρες αυξήθηκαν κατά ένα τρίτο, σε 34.300.

Αλλά ο κύριος αντίκτυπος, λένε οι επικριτές, ήταν η αύξηση των τιμών των ξενοδοχείων, μια επίδραση που επιδεινώθηκε από την επιστροφή των επαγγελματικών ταξιδιών και την κυβέρνηση της πόλης που πληρώνει για χιλιάδες δωμάτια ξενοδοχείων για να στεγάσει μετανάστες και πρόσφυγες.

Ο Jan Freitag, αναλυτής στην εταιρεία δεδομένων ακινήτων CoStar Group, λέει ότι η μέση τιμή δωματίου σε ξενοδοχείο στη Νέα Υόρκη το 2024 ήταν 318 $, αυξημένη κατά 5,7%, σχεδόν διπλάσιο από το ποσοστό του πληθωρισμού. Η πληρότητα των ξενοδοχείων αυξήθηκε κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες στο 84,3%. «Η έλλειψη βραχυπρόθεσμης ενοικίασης έχει περιορίσει τον αριθμό των διαθέσιμων κρεβατιών», λέει ο Freitag.

Εν τω μεταξύ, η αγορά κατοικιών φαίνεται να παραμένει ανεπηρέαστη. Ανάλυση από την AlixPartners δείχνει ότι τα ενοίκια στη Νέα Υόρκη αυξήθηκαν σχεδόν 15% μεταξύ του πρώτου τριμήνου του 2022, όταν ανακοινώθηκε το μέτρο, και του τέλους του 2024. Αυτή η αύξηση είναι παρόμοια με πόλεις όπως το Σιάτλ, το Τόκιο και το Τορόντο (24%, 18% και 17%), αν και δεν έχουν προσπαθήσει να ενοικιάσουν βραχυπρόθεσμα αντίστοιχα.

Στις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις

Οι πρωτοβουλίες σε πόλεις όπως το Άμστερνταμ και το Εδιμβούργο ήταν αναμφισβήτητα εξίσου ανεπιτυχείς. Η ολλανδική πόλη απαγόρευσε στους κατοίκους να νοικιάζουν τα ακίνητά τους για περισσότερες από 30 νύχτες ετησίως, ενώ η τελευταία επέβαλε υψηλά τέλη αδειοδότησης.

Ωστόσο, τα διαμερίσματα στο Άμστερνταμ παραμένουν τα πιο ακριβά στην Ευρώπη, με την τελευταία τριμηνιαία ανάλυση από το HousingAnywhere να δείχνει κατά μέσο όρο περίπου 2.500 € το μήνα τους πρώτους τρεις μήνες του 2025. Στο Εδιμβούργο, οι τιμές των ιδιωτικών ενοικίων αυξήθηκαν κατά 9,7% σε ετήσια βάση σε 1.426 £ κατά μέσο όρο τον Φεβρουάριο.

Ολλανδία

Ένα παρόμοιο μοτίβο είναι ορατό στο Δουβλίνο, το οποίο το 2019 απαιτούσε από τους ιδιοκτήτες σπιτιού να υποβάλουν αίτηση για πολεοδομική άδεια εάν σκόπευαν να νοικιάσουν μια μη κύρια κατοικία. «Αν και μπορεί να υπάρχουν λιγότερα ακίνητα διαθέσιμα για βραχυπρόθεσμη μίσθωση (από ό,τι πριν από την πανδημία), ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που αναζητούν κάπου να ζήσουν έχει αυξηθεί», λέει ο δημοτικός σύμβουλος του Δουβλίνου Conor Reddy, ο οποίος συμμετείχε στην κατάληψη των γραφείων της Airbnb στο Δουβλίνο το 2018, ζητώντας να σταματήσουν οι πλατφόρμες βραχυπρόθεσμων μισθώσεων στην πρωτεύουσα.

«Η στεγαστική κρίση σήμερα είναι πολύ χειρότερη, δυστυχώς», λέει ο Ρέντι, ο οποίος εκδιώχθηκε από ένα διαμέρισμα στο κέντρο του Δουβλίνου τον επόμενο χρόνο από έναν ιδιοκτήτη που ήθελε να περιορίσει το κτήριο του σε προσοδοφόρες βραχυχρόνιες ενοικιάσεις.

Η υπόθεση της Νέας Υόρκης έδειξε ότι μόνο πλούσιοι άνθρωποι θα μπορούν να ταξιδέψουν εάν απαγορεύσουμε αυτό το κατάλυμα. Αυτή η απόφαση μπορεί να έχει πολύ μεγάλες συνέπειες

Παρά τις δύσκολες εμπειρίες αλλού , η Βαρκελώνη προχωρά με το σχέδιό της να απαγορεύσει εντελώς τη βραχυπρόθεσμη ενοικίαση στην πόλη, μια απροσδόκητα ριζοσπαστική κίνηση.

Στην αρχή η συζήτηση κυριαρχούνταν από ανησυχίες σχετικά με τον θόρυβο και την αναστάτωση, αλλά πιο πρόσφατα οι ελλείψεις κατοικιών έχουν γίνει στο επίκεντρο. Οι τιμές ενοικίασης της πόλης αυξήθηκαν κατά 72% την τελευταία δεκαετία, ξεπερνώντας κατά πολύ την αύξηση του εισοδήματος, σύμφωνα με την PwC. Καθώς οι διαδηλώσεις κατά των τουριστών ξέσπασαν το περασμένο καλοκαίρι, οι κάτοικοι άρχισαν να εκτοξεύονται με νεροπίστολα σε εστιατόρια σε hotspots επισκεπτών.

Στις αίθουσες των δικαστηρίων

Αλλά η Marian Muro, γενική διευθύντρια του βιομηχανικού ομίλου λόμπι Apartur, λέει ότι η μάχη απέχει πολύ από το να τελειώσει. Τον Νοέμβριο, η οργάνωσή της – μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση Εξοχικών Κατοικιών, η οποία εκπροσωπεί την Airbnb και άλλες πλατφόρμες βραχυπρόθεσμης ενοικίασης στην ήπειρο – υπέβαλε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της απόφασης της καταλανικής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι το μέτρο παραβιάζει την Οδηγία Υπηρεσιών της ΕΕ ως «αδικαιολόγητο και δυσανάλογο».

«Νομίζω ότι (η απαγόρευση) είναι ένα λαϊκιστικό μέτρο», λέει η Muro. «Η Βαρκελώνη δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τουριστικά διαμερίσματα, (τα οποία αντιπροσωπεύουν) το 40% των καταλυμάτων της». Επισημαίνει επίσης την προσοδοφόρα βιομηχανία εκδηλώσεων της πόλης, ιδίως το Mobile World Congress, τη μεγαλύτερη συγκέντρωση τεχνολογίας στον κόσμο, η οποία τον Μάρτιο προσέλκυσε 109.000 επισκέπτες από 205 χώρες και περιοχές. Θα ήταν «αδύνατο» να φιλοξενηθεί μια τέτοια εκδήλωση στο μέλλον εάν απαγορευθεί η βραχυπρόθεσμη μίσθωση, λέει.

Ενώ ο αντιδήμαρχος Jordi Valls παραδέχεται ότι η στεγαστική κρίση της πόλης δεν είναι μόνο αποτέλεσμα βραχυπρόθεσμων μισθώσεων, «η απομάκρυνση 10.000 τουριστικών διαμερισμάτων από την αγορά κατοικιών δεν βοηθά (την κατάσταση)», λέει.

Η πόλη προσπαθεί να εξισορροπήσει την κατάσταση με την ανέγερση 5.000 δημόσιων κατοικιών τα επόμενα τέσσερα χρόνια, καθώς και με την υποστήριξη ενός σχεδίου για χιλιάδες νέα ξενοδοχειακά κρεβάτια σε περιοχές έξω από το κέντρο για την αντιμετώπιση της υπερχείλισης.

Η εναλλακτική λύση

Ένα πιο ενδιαφέρον ερώτημα είναι πώς η διαφάνεια δεδομένων μπορεί να αλλάξει τους όρους της συζήτησης. Πέρυσι, η ΕΕ ενέκρινε κανονισμούς που απαιτούν από τις πλατφόρμες βραχυπρόθεσμης ενοικίασης να μοιράζονται πληροφορίες, όπως τον αριθμό των νοικιασμένων διανυκτερεύσεων και τον αριθμό των επισκεπτών με τις τοπικές αρχές. Έχουν προγραμματιστεί να τεθούν σε ισχύ τον Μάιο του 2026.

Αυτά τα δεδομένα θα βοηθήσουν τις τοπικές αρχές να κατανοήσουν τον αντίκτυπο των εξοχικών κατοικιών στη στέγαση και τον υπερτουρισμό, υποστηρίζει η Viktorija Molnar, γενική γραμματέας στην European Holiday Home Association, προσθέτοντας ότι η Βαρκελώνη πρέπει να υιοθετήσει μια προσέγγιση «βασισμένη σε στοιχεία και δεδομένα και όχι σε συναισθήματα και λαϊκίστικη ρητορική».

«Σε τελική ανάλυση, υπάρχουν πελάτες που θέλουν ένα διαμέρισμα (πάνω από ένα ξενοδοχείο)», λέει η Muro. «Η υπόθεση της Νέας Υόρκης έδειξε ότι μόνο πλούσιοι άνθρωποι θα μπορούν να ταξιδέψουν εάν απαγορεύσουμε αυτό το κατάλυμα. Αυτή η απόφαση μπορεί να έχει πολύ μεγάλες συνέπειες.”

Ο Klain συμφωνεί ότι ο νέος κανόνας της ΕΕ — με τον οποίο λέει ότι η Airbnb σκοπεύει να συμμορφωθεί — «ελπίζουμε ότι θα είναι έλεγχος για υπερβολικές ρυθμίσεις», αντιμετωπίζοντας «μερικούς από τους μύθους σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις και τον υπερτουρισμό στις μεγάλες πόλεις».

Εν τω μεταξύ, η ζήτηση από τους τουρίστες δεν δείχνει σημάδια μείωσης, σύμφωνα με την εταιρεία λογισμικού ενοικίασης Lighthouse, η οποία ανέφερε σε έκθεσή της τον Φεβρουάριο ότι «φαίνεται ότι θα είναι δύσκολο για τις αρχές να περιορίσουν την αγορά βραχυπρόθεσμων ενοικίων της Ευρώπης, ακόμη και καθώς πολλοί ντόπιοι ζητούν περισσότερη επιβολή και προστίθεται περισσότερη νομοθεσία στα καταστατικά βιβλία».

Οι εξοχικές κατοικίες είναι «τόσο ριζωμένες στην ευρωπαϊκή κουλτούρα», λέει ο Blake Reiter, επικεφαλής της έρευνας φιλοξενίας του Lighthouse. «Η ζήτηση δεν πάει πουθενά».

Πηγή: ot.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button