ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αγριεύει η κόντρα ΗΠΑ-Κίνας: Στο μάτι του κυκλώνα η ΕΕ, γιατί δεν υποχωρεί το Πεκίνο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νέες απαντήσεις, ισορροπίες και κυρίως μια ενιαία γραμμή σε ένα διαρκώς ευμετάβλητο παγκόσμιο γεωπολιτικό τοπίο καλείται να βρει η ΕΕ, η οποία βρίσκεται «στο μάτι του κυκλώνα» του ολομέτωπου πλέον εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας.

Οι δασμοί που έχουν επιβάλει η μία στην άλλη οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου έχουν πλέον φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα. Η Κίνα απάντησε σήμερα στην αύξηση στο 145% από την κυβέρνηση Τραμπ των τελωνειακών δασμών στα κινεζικά προϊόντα με δική της αύξηση από 84% στο 125% των δασμών στα αμερικανικά προϊόντα.

Αν και το πάγωμα που αποφάσισε ο Τραμπ για τους δασμούς σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και τα κράτη της ΕΕ, έδωσε μια αίσθηση αποκλιμάκωσης, το κλίμα φαίνεται ότι περιγράφεται από την τοποθέτηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι η αναστολή αυτή δίνει «μια εύθραυστη ανάπαυλα», εκτιμώντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει «να κινητοποιεί όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να προστατευθεί».

Τι ζητά ο Τζινπίνγκ από την ΕΕ

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ κάλεσε σήμερα την ΕΕ να συμπράξει με το Πεκίνο «για να αντισταθούν μαζί» στον εξαναγκασμό που δέχονται στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ του Τραμπ και εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου γνωστοποίησε ότι η προσεχής σύνοδος κορυφής ΕΕ-Κίνας αναμένεται να διεξαχθεί τον Ιούλιο στην Κίνα.

Παράλληλα, ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Μάρος Σέφκοβιτ θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον τη Δευτέρα για να συζητήσει για τους δασμούς με την κυβέρνηση Τραμπ.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού εκτίμησε ότι είναι αφελές και επικίνδυνο να πιστεύει κανείς ότι η Κίνα θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ ως εμπορικός εταίρος και προέτρεψε τα κράτη μέλη του ευρωπαϊκού μπλοκ να μείνουν ενώμενα εν μέσω των παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων.

«Η ιδέα ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από την Κίνα είναι μια τρομερά επικίνδυνη ιδέα», είπε ο Μπαϊρού σε δημοσιογράφους σήμερα.

Ο Μπαϊρού προέτρεψε την ΕΕ να επιδείξει αλληλεγγύη μπροστά στην αβεβαιότητα που βιώνει ο πλανήτης από τις κινήσεις Τραμπ. «Όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ αυξάνει τους δασμούς, αυτό είναι σεισμός, αλλά όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ 48 ώρες αργότερα σταματά τους δασμούς, αυτός είναι άλλος σεισμός», είπε.

Από την πλευρά της η γερμανική κυβέρνηση κάλεσε Ουάσινγκτον και Πεκίνο να βρουν μια «λύση μέσω διαπραγματεύσεων» για τους δασμούς, τονίζοντας ότι η γερμανική οικονομία «δε θα γλιτώσει από αυτή την κλιμάκωση» του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο δυνάμεων.

«Χρειαζόμαστε λιγότερα, όχι περισσότερα, εμπόδια στο εμπόριο και πρέπει να βρούμε μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων στην οποία να συμφωνούν όλα τα μέρη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης  Στέφεν Χέμπεστραϊτ, δεδομένου ότι ΗΠΑ και Κίνα είναι οι κύριοι εμπορικοί εταίροι της Γερμανίας.

Η γερμανική οικονομία που βασίζεται στις εξαγωγές θα αισθανθεί τον αντίκτυπο μιας «μαζικής κλιμάκωσης» στην εμπορική διαμάχη μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον.

Οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών μελών της ΕΕ εξέτασαν σήμερα τρόπους για το πώς να εκμεταλλευτούν αυτή την παύση για να συνάψουν εμπορική συμφωνία με την Ουάσιγκτον. Αλλά «η αμερικανική πλευρά πρέπει να γνωρίζει ότι αν οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν αποτέλεσμα, τότε θα έχουμε άλλη μια συζήτηση γύρω από τους μηχανισμούς αντίδρασης», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Γιοργκ Κούκις.

Ο Γερμανός υπουργός τόνισε επίσης ότι «τα μέτρα για τα ψηφιακά καταστήματα λιανικής δεν είναι σπουδαία, επειδή δεν υπάρχουν πραγματικές εναλλακτικές λύσεις στις υπηρεσίες που παρέχουν οι Αμερικανοί», ζητώντας αύξηση της ανταγωνιστικότητας του ψηφιακού τομέα της ΕΕ.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ από το Πεκίνο μετά από συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο είπε πως η Ισπανία ευνοεί μια πιο ισορροπημένη σχέση ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα που θα στηρίζεται στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση διαφορών και τη συνεργασία σε τομείς κοινού συμφέροντος.

Γιατί το Πεκίνο δεν υποχωρεί – «Παιχνίδι αριθμών» και «φάρσα» οι δασμοί των ΗΠΑ – Θα τις αγνοήσουμε εφεξής

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα «αγνοήσει» εφεξής οποιαδήποτε νέα αύξηση των τελωνειακών δασμών από τις ΗΠΑ, αφού απάντησε στην αύξηση στο 145% από την κυβέρνηση Τραμπ των τελωνειακών δασμών στα κινεζικά προϊόντα με δική της αύξηση από 84% στο 125% των δασμών στα αμερικανικά προϊόντα.

«Καθώς σε αυτό το επίπεδο δασμών, τα αμερικανικά προϊόντα που εξάγονται στην Κίνα δεν έχουν πλέον καμία πιθανότητα να γίνουν δεκτά στην αγορά», αν η Ουάσινγκτον συνεχίσει να αυξάνει τους τελωνειακούς της δασμούς, «η Κίνα θα το αγνοήσει», τόνισε η Επιτροπή Δασμών της κινεζικής κυβέρνησης σε ανακοίνωση που εξέδωσε το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών.

Το Πεκίνο κατήγγειλε εξάλλου την εκστρατεία τελωνειακών δασμών του Αμερικανού προέδρου, χαρακτηρίζοντάς την «παιγνίδι αριθμών» και «φάρσα».

«Οι υπερβολικοί τελωνειακοί δασμοί» των ΗΠΑ κατά της Κίνας «δεν είναι τίποτ’ άλλο πλέον από ένα παιγνίδι αριθμών χωρίς οικονομική σημασία» και «έχουν γίνει φάρσα», υπογράμμισε παράλληλα το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου και ανακοίνωσε ότι το Πεκίνο ξεκινά διαδικασία ενώπιον του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) κατά των νέων αμερικανικών δασμών.

Οι επιπλέον δασμοί στο 145% που ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον επί των κινεζικών προϊόντων προκάλεσαν «σοβαρά σοκ και δυνατές αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία, στις παγκόσμιες αγορές και στα πολυμερή εμπορικά συστήματα», δήλωσε επίσης εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει «να αναλάβουν όλη την ευθύνη».

Ο ίδιος υπογράμμισε εξάλλου ότι η 90ήμερη παύση που αποφάσισε ο Αμερικανός πρόεδρος στην εφαρμογή των υψηλών τελωνειακών δασμών σε άλλες χώρες πλην Κίνας οφείλεται εν μέρει στην «πίεση» που άσκησε το Πεκίνο.

«Υπό την πίεση της Κίνας και άλλων πλευρών, οι ΗΠΑ ανέστειλαν προσωρινά την επιβολή των υψηλών αμοιβαίων τελωνειακών δασμών σε ορισμένους εμπορικούς εταίρους», τόνισε.

Η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι ανεβάζει τους επιπρόσθετους δασμούς της στα αμερικανικά προϊόντα στο 125%, σε ένα νέο στάδιο της κλιμάκωσης των εμπορικών αντίμετρων ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο.

«Η επιβολή από τις ΗΠΑ αφύσικα υψηλών τελωνειακών δασμών στην Κίνα συνιστά σοβαρή παραβίαση των κανόνων του διεθνούς εμπορίου» και αντιπροσωπεύουν μια «μονομερή» πρακτική «εκφοβισμού και εξαναγκασμού», ανέφερε η Επιτροπή Δασμών της κινεζικής κυβέρνησης στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών.

Η Κίνα, η ΕΕ και ο αμερικανικός εξαναγκασμός

Ο πρόεδρος της Κίνας καλεί την Ευρωπαϊκή Ενωση να συμπράξει με το Πεκίνο «για να αντισταθούν μαζί» στον εξαναγκασμό που δέχονται στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου με την Ουάσινγκτον του Ντόναλντ Τραμπ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

«Η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να αναλάβουν τις διεθνείς ευθύνες τους, να προστατεύσουν μαζί την οικονομική παγκοσμιοποίηση και το διεθνές εμπορικό περιβάλλον και να αντισταθούν μαζί «σε κάθε μονομερή εξαναγκασμό», δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.

«Αυτό θα επιτρέψει όχι μόνο την διαφύλαξη των δικαιωμάτων μας και των νόμιμων συμφερόντων μας, αλλά επίσης την προστασία της διεθνούς  ισοτιμίας και δικαιοσύνης και την επιβολή του σεβασμού των διεθνών κανόνων και της διεθνούς τάξης», πρόσθεσε ο Σι.

Ο ισπανός πρωθυπουργός από την πλευρά του δήλωσε μετά την συνάντηση με τον κινέζο ηγέτη ότι «η Ισπανία και η Ευρώπη έχουν σημαντικό έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου με την Κίνα το οποίο πρέπει να βοηθήσουμε να αποκατασταθεί».

Αλλά, «δεν πρέπει να αφήσουμε τις εμπορικές εντάσεις να μπουν εμπόδιο στην δυναμική της ανάπτυξης των σχέσεων ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ενωση», εξήγησε ο ισπανός πρωθυπουργός.

Η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκονται αντιμέτωπες με την καταιγίδα που προκάλεσε ο αμερικανικός πόλεμος των δασμών που εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ βυθίζοντας στην αβεβαιότητα και την αστάθεια τις αγορές.

Η Κίνα είναι βασικός στόχος του πολέμου του Ντόναλντ Τραμπ: ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες ότι οι δασμοί που θα επιβαρύνουν τα κινεζικά προϊόντα θα φθάσουν τελικά στο ιλιγγιώδες επίπεδο του 145%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button