
Σε σκληρό πόκερ εξελίσσεται ο εσωκομματικός εμφύλιος στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), εν όψει του κρίσιμου δικαστηρίου τη Δευτέρα (30/6) για φερόμενη εξαγορά ψήφων στο τελευταίο συνέδριο του κόμματος (το 2023), προκειμένου να εκλεγεί πρόεδρος ο Οζγκιούρ Οζέλ.
Στο εδώλιο θα καθίσουν δώδεκα στελέχη του CHP, μεταξύ των οποίων και ο φυλακισμένος δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, που δηλώνει «προδωμένος» από τον τέως πρόεδρο του CHP, Κεμάλ Κιλιτζντάρογλου.
Εν τω μεταξύ, ο Κιλιτζντάρογλου έσπασε τη σιωπή του και επί της ουσίας δήλωσε «παρών» για την εκ νέου ανάληψη της ηγεσίας του CHP, σε περίπτωση που το δικαστήριο τη Δευτέρα ακυρώσει την εκλογή του Οζέλ. Την ολική επαναφορά του την εμφανίζει ως ηθική υποχρέωσή του απέναντι «στο κόμμα του Ατατούρκ, που ίδρυσε το τουρκικό κράτος» ώστε το CHP να μην τεθεί «υπό κηδεμονία», με τον διορισμό διαχειριστή από την κυβέρνηση γιατί έτσι «το DNA του κόμματος θα παραποιηθεί».
«Αν δεν αποδεχτώ (σ.σ. την επιστροφή στην ηγεσία του κόμματος), άγνωστο πότε ο διαχειριστής θα συγκαλέσει (νέο) συνέδριο. Μέχρι τότε, ποιος θα διοικήσει το κόμμα και πώς;» ρώτησε ρητορικά ο Κιλιτζντάρογλου, ο οποίος διετέλεσε επί 13 χρόνια πρόεδρος του CHP.
Τα «καρφιά»
Κι ενώ η συζήτηση στην Τουρκία έχει ανάψει για την πιθανή ακυρωτική απόφαση της εκλογής του Οζέλ τη Δευτέρα -αυτό θεωρείται το πιθανότερο σενάριο-, ο Ιμάμογλου για πρώτη φορά «κάρφωσε» δημοσίως τον Κιλιτζντάρογλου επειδή επιδιώκει την καρατόμηση του Οζέλ.
«Δεν είναι δυνατόν να ανεχθώ τις δηλώσεις του, ενώ βρίσκονται τόσοι στη φυλακή χωρίς δίκη, αλλά με άμεση τιμωρία, κι οι οικογένειές τους βασανίζονται», ανέφερε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης.
Να σημειωθεί ότι για την κράτηση του Ιμάμογλου – την 1η Ιουλίου συμπληρώνονται 100 ημέρες- ο Κιλιτζντάρογλου ουδέποτε πήρε θέση ή διαμαρτυρήθηκε. Επιπλέον, συντασσόμενος πλήρως με την κυβέρνηση Ερντογάν, απορρίπτει την τακτική των μαζικών λαϊκών συγκεντρώσεων που επέλεξε ο Οζέλ ως αντίδραση στη σύλληψη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης. Ο Οζέλ διοργανώνει στο μεταξύ μεγάλη συγκέντρωση μπροστά στο δημαρχιακό μέγαρο της Πόλης, στο Σαρατσχανέ, την 1η Ιουλίου, ήτοι την επομένη της ακροαματικής διαδικασίας, δηλώνοντας ότι δεν θα αναγνωρίσει πιθανή ακύρωση της εκλογής του στην προεδρία το CHP.
Δεν αναμένεται απόφαση
Τη Δευτέρα πάντως δεν αναμένεται να βγει η δικαστική απόφαση, προβλέπει ο βετεράνος τούρκος αναλυτής Μουράτ Γετκίν, πρώην διευθυντής της Χουριέτ, και «αυτό θα ωφελήσει το (κυβερνόν Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) AKP», προσθέτει. Έτσι, το CHP, το οποίο έρχεται πρώτο σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις (με ποσοστό 40,4% , έναντι 34,6% που συγκεντρώνει το ΑΚΡ, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ΑΝΚΑ) «θα δει την μάχη με τον εαυτό του να παρατείνεται».
Στόχος της κυβέρνησης μέσω της δίκης της Δευτέρας είναι ο Ιμάμογλου, ενώ στόχος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του CHP «είναι η ανατροπή του Οζέλ», προσθέτει ο Γετκίν, που διαβλέπει με βεβαιότητα να συνεχίζεται ο «πόλεμο μέχρις εσχάτων» εντός του CHP. «Όπως ο Κιλιτζντάρογλου είναι αποφασισμένος να επιστρέψει στο αξίωμα που πιστεύει ότι του έκλεψαν μέσω νοθευμένων εκλογών, ακόμα κι αν αυτό γίνει με δικαστική εντολή τη Δευτέρα ή αργότερα, ο Οζέλ είναι εξίσου αποφασισμένος να του αντισταθεί».
Τι θα συμβεί αν ο Οζέλ επιχειρήσει να μπλοκάρει την ακυρωτική δικαστική απόφαση και ο Κιλιτζντάρογλου ζητήσει την εφαρμογή της από τα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης; «Η κυβέρνηση μπορεί να σχεδιάσει νέα δικαστική συνομωσία και να βγει κι ο Οζέλ από το πολιτικό παιχνίδι καταλήγοντας στη φυλακή επ’ αόριστον, όπως ο Ιμάμογλου. Όποια κι αν είναι η εξέλιξη, ο Κιλιτζντάρογλου θα επιστρέψει στο κόμμα και ο Ερντογάν θα αισθάνεται ξανά ασφαλής», απαντά στο Βήμα πηγή μέσα από το CHP.
«Η δίκη της Δευτέρας είναι αποκλειστικά μια εσωκομματική βεντέτα», σχολιάζει στο Βήμα ο αναλυτής της τουρκικής έκδοσης της βρετανικής εφημερίδας Independent, Ερκίν Οντζάν. «Και τα δυο στρατόπεδα διεκδικούν την ηγεσία. Αυτή η κατάσταση μπορεί να μην οδηγήσει στη διάσπαση την μείζονα αντιπολίτευση, αλλά σαφώς αναταράσσει τις πολιτικές ισορροπίες προς όφελος του κυβερνώντος ΑΚΡ. Ο Ιμάμογλου είναι «προδωμένος». Ο Κιλιτζντάρογλου «παρών». Και μοναδικός ευνοημένος, αν όχι νικητής, ο Ερντογάν».