
Η Τουρκία δεν έχει εγκαταλείψει την επιδίωξή της να επιστρέψει στο πρόγραμμα των αμερικανικών μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο αεροσκάφος της επιστροφής από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη.
«Δεν έχουμε παραιτηθεί από τα F-35», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι η αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα υπήρξε άδικη και πως το ζήτημα παραμένει αντικείμενο τεχνικών και πολιτικών διαπραγματεύσεων. «Αυτό το θέμα συζητήθηκε και κατά τις επαφές μου με τον κ. Τραμπ. Οι τεχνικές συνομιλίες έχουν ξεκινήσει και, Θεού θέλοντος, θα υπάρξει πρόοδος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αντιαεροπορική θωράκιση made in Turkey
Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η αντιαεροπορική άμυνα της χώρας του δεν περιορίζεται στο ρωσικό σύστημα S-400, που αποτέλεσε την αιτία για τον αποκλεισμό της Άγκυρας από το πρόγραμμα των F-35. Αντιθέτως, προχωρά στην ανάπτυξη ενός «πολυεπίπεδου» εγχώριου συστήματος, το οποίο χαρακτήρισε «Ατσάλινο Θόλο» της Τουρκίας.
«Πρέπει να αυξήσουμε τις πυραυλικές μας ικανότητες και να δημιουργήσουμε ένα σύστημα που να ενσωματώνει διαφορετικά επίπεδα αντιαεροπορικής άμυνας, αισθητήρες και ηλεκτρονικό πόλεμο», δήλωσε. Ανέφερε μεταξύ άλλων τα οπλικά συστήματα Siper, Hisar, Korkut και Sungur, τα οποία -όπως τόνισε– έχουν αναπτυχθεί με εγχώριους πόρους.
«Νέα εποχή» με ΗΠΑ και προσωπική σχέση με Τραμπ
Αναφερόμενος στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ερντογάν έκανε λόγο για «νέα εποχή» χάρη στις επαφές με τον Ντόναλντ Τραμπ. Όπως είπε, «οι σχέσεις μας παραμένουν στρατηγικές, παρά τις κατά καιρούς διακυμάνσεις», επισημαίνοντας μάλιστα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ απαντά σε κάθε τηλεφώνημά του εντός 24 ωρών.
Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα, κυρίως σε ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας, με έμφαση στη Συρία και τις κουρδικές δυνάμεις SDF, τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί απειλή.
Διαμεσολάβηση για την Ουκρανία: Πρόταση για σύνοδο κορυφής στην Τουρκία
Ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλυψε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ στη Χάγη πρότεινε τη διοργάνωση ειρηνευτικής συνόδου κορυφής για τον πόλεμο στην Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη ή στην Άγκυρα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος εμφανίστηκε θετικός: «Αν ο Πούτιν έρθει στην Τουρκία, θα έρθω κι εγώ», φέρεται να του είπε ο Τραμπ.
Ο Ερντογάν υποστήριξε πως τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο εξακολουθούν να εμπιστεύονται την Άγκυρα ως διαμεσολαβητή. «Δεν θα επιτρέψουμε να χαθεί η παραμικρή ευκαιρία για την ειρήνη», υπογράμμισε.
Συνάντηση με Μακρόν και Κυπριακό στο περιθώριο της Συνόδου
Τέλος, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, επισημαίνοντας πως, μεταξύ άλλων, συζήτησαν και το Κυπριακό. Χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα θέμα που παραμένει στο τραπέζι των διεθνών διαβουλεύσεων.