Το Κίεβο αποδέχθηκε για πρώτη φορά την προμήθεια αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μέσω του ελληνικού τερματικού σταθμού μεταφοράς φυσικού αερίου, σύμφωνα με όσα αναφέρει η βρετανική έκδοση των Financial Times.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η παραλαβή της αποστολής από την εταιρεία DTEK πραγματοποιήθηκε μέσω της Μεσογείου, με το φορτίο να φτάνει την Παρασκευή σε τερματικό σταθμό LNG στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, ο διευθύνων σύμβουλος της DTEK, Μαξίμ Τιμτσένκο, δήλωσε: «Αποστολές όπως αυτή όχι μόνο προσφέρουν στη χώρα μας μια ευέλικτη και ασφαλή πηγή ενέργειας, αλλά ταυτόχρονα διαβρώνουν περαιτέρω την επιρροή της Ρωσίας στο ενεργειακό μας σύστημα».
Η Ευρώπη εισάγει περίπου το 40% του LNG της από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η συγκεκριμένη αποστολή αποτελεί την πρώτη που αγοράστηκε απευθείας από την Ουκρανία. Το φορτίο φτάνει σε μια κρίσιμη περίοδο, λίγες ημέρες πριν τη λήξη μιας πενταετούς συμφωνίας που επιτρέπει τη διέλευση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του ουκρανικού δικτύου και ενώ πλησιάζει η ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Παρά τις ευρωπαϊκές προσπάθειες μείωσης της εξάρτησης από τη Ρωσία μέσω αυξημένων εισαγωγών LNG, ο αγωγός μέσω Ουκρανίας συνεχίζει να καλύπτει περίπου το 5% των αναγκών φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σημειώνεται ότι ο Τραμπ, που έχει εκφράσει επιφυλάξεις για τη συνέχιση της στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία, έχει επίσης απειλήσει με δασμούς τις ευρωπαϊκές χώρες εάν δεν αυξήσουν τις αγορές αμερικανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η DTEK αγόρασε όλο το φορτίο LNG, που αντιστοιχεί σε περίπου 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Όπως αναφέρουν οι Financial Times, σύμφωνα με στοιχεία από τον Εθνικό Διαχειριστή Συστήματος Φυσικού Αερίου της Ελλάδας, η DTEK θα κρατήσει περίπου το 10% του φορτίου, ενώ το υπόλοιπο θα πωληθεί σε ελληνικές εταιρείες.
Υπενθυμίζεται ότι, η συμφωνία για την αποστολή LNG υπογράφηκε από την DTEK και την αμερικανική εταιρεία Venture Global τον Ιούνιο. Βάσει των όρων της συμφωνίας, οι αγορές LNG από την DTEK θα συνεχιστούν έως το τέλος του 2026. Παράλληλα, υπάρχει ξεχωριστή 20ετής συμφωνία για τη συνέχιση της προμήθειας LNG.
Πηγή: pagenews.gr
Source link