Πότε τον τοποθετούν αναλυτές
Αυξάνονται οι φήμες σχετικά με την πιθανότητα ανασχηματισμού εντός του πρώτου εξαμήνου της νέας χρονιάς, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ωστόσο, σε τρία σημαντικά ζητήματα φαίνεται ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις.
Πρώτον, δεν έχει καθοριστεί πότε ακριβώς θα πραγματοποιηθεί ο επόμενος ανασχηματισμός. Ένα από τα σενάρια είναι να γίνει αμέσως μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, προκειμένου να αξιοποιηθεί η δυναμική που θα έχει δημιουργηθεί. Ένα δεύτερο σενάριο προτείνει ότι η ανανέωση του υπουργικού συμβουλίου θα μπορούσε να γίνει την άνοιξη, ώστε να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος για την υλοποίηση σημαντικών πρωτοβουλιών σε τομείς που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών.
Επίσης, δεν έχειπροσδιοριστεί ποια θα είναι η έκταση του ανασχηματισμού. Είναι γνωστό ότι ο πρωθυπουργός προτιμά στοχευμένες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, αντί για ριζικούς ανασχηματισμούς. Αν αποφασιστεί να γίνουν κάποιες αλλαγές αυτόν τον χειμώνα, πιθανότατα θα έχουν χαρακτήρα χειρουργικών παρεμβάσεων, με τις πιο εκτενείς αλλαγές να προγραμματίζονται για αργότερα. Το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση είναι ότι όλοι αξιολογούνται. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο τελευταίος ανασχηματισμός πραγματοποιήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, καθώς η κυβέρνηση ήθελε να στείλει ένα μήνυμα επανεκκίνησης μετά την εκλογική αναμέτρηση.
Αν θα υπάρξουν αλλαγές προσώπων στο Μαξίμου, το εύρος του ανασχηματισμού θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το αν θα γίνει ριζική ανανέωση προσώπων. Για παράδειγμα, η πιθανή επιστροφή του Γιώργου Γεραπετρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου – αν και η αλλαγή στο υπουργείο Εξωτερικών δεν είναι εύκολη αυτή τη στιγμή – μπορεί να ανοίξει το δρόμο για ευρύτερες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Σε κάθε περίπτωση, αναμένονται σημαντικές αλλαγές σε επίπεδο υφυπουργών, με στόχο την αξιοποίηση «γαλάζιων» βουλευτών που έχουν διακριθεί στις πολιτικές αντιπαραθέσεις στη Βουλή.
Οι ιεραρχήσεις ενόψει της νέας χρονιάς
Τον Ιανουάριο, το κύριο θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει στις πολιτικές συζητήσεις είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει τις σχετικές λεπτομέρειες κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα. Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα είναι η Συνταγματική Αναθεώρηση, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο της νέας χρονιάς, με την κυβέρνηση να επιδιώκει ευρύτερες συναινέσεις σε κρίσιμα θέματα.
Ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης συζητήθηκε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της χρονιάς, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Δευτέρα. Στους «μπλε φακέλους» περιλαμβάνονται συνολικά 257 έργα και 203 μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αφορούν τις δράσεις κάθε υπουργείου. Στο σχέδιο για το 2025, μεταξύ άλλων, προβλέπονται συγκεκριμένες ενέργειες στους τομείς της παιδείας, της υγείας, της στέγασης και των μεταφορών, καθώς και η υλοποίηση μιας σειράς έργων.
Κατά την αρχική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη να εστιάσουμε στους πολίτες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλάρωση, καθώς μετά τις γιορτές θα κατατεθεί στη Βουλή μια σειρά νομοσχεδίων. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού. Γνωρίζουμε καλά ότι η ευθύνη δεν πάει διακοπές», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ το επόμενο υπουργικό συμβούλιο είναι προγραμματισμένο για τις 10 Ιανουαρίου.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Source link