ΕΙΔΗΣΕΙΣ

2025: Χρονιά – ορόσημο για την Κεντροαριστερά | Ειδησεις

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιδιώκουν να ξεκινήσουν μια νέα πορεία το 2025

Για τα κόμματα της ελληνικής Κεντροαριστεράς, το 2025 φαίνεται να σηματοδοτεί μια νέα αρχή: τα πιόνια έχουν τοποθετηθεί στις θέσεις τους, έτοιμα να ξεκινήσουν, και πλέον «τρέχουν» προς τις επόμενες εθνικές εκλογές με στόχους που αντικατοπτρίζουν την τρέχουσα κατάσταση τους – κάποιους κομματικούς και άλλους πιο συλλογικούς.

Αυτή τη στιγμή, το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να αποκτήσει τη δυναμική που θα του επιτρέψει να ξεπεράσει το 20%, ώστε να αναγνωριστεί ως ο κύριος αντίπαλος της ΝΔ, ικανός να διεκδικήσει την εξουσία.

Με την είσοδο στο νέο έτος, η συγκυρία είναι κρίσιμη, καθώς η «φόρα» που προήλθε από τις εσωκομματικές διαδικασίες και η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ σταδιακά εξασθενεί. Ξεκινά ο πραγματικός αγώνας για την επαναφορά, και το κόμμα καλείται να αποδείξει μέσω των πολιτικών πρωτοβουλιών και των κινήσεών του στο προσεχές διάστημα ότι μπορεί να αποτελέσει μια πραγματική εναλλακτική επιλογή.

Στα θετικά, ο δρόμος είναι ανοιχτός και τα μηνύματα από τον χώρο του κέντρου είναι παρόντα. Από την άλλη, το πρώτο βήμα σε μια νέα πολιτική πορεία είναι πάντα πιο δύσκολο από το δεύτερο, ειδικά όταν όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω σου.

Τα γεγονότα που συνέβησαν στον ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο χρόνο θυμίζουν σενάριο πολιτικού θρίλερ. Η κηλίδα που άφησαν στο κόμμα, το οποίο ψηφίστηκε ως αξιωματική αντιπολίτευση και ακόμα μετρά τις απώλειες στους βουλευτές, είναι σημαντική. Έτσι, το 2025 θα είναι αφιερωμένο στην επούλωση των πληγών. Ή, σε πιο κυνικό πλαίσιο, στην επαναφορά του ενστίκτου επιβίωσης που φάνηκε να έχει χαθεί.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει «νοικοκύρεμα»: τη διαμόρφωση μιας πολιτικής γραμμής που θα υποστηρίζεται από όλα τα στελέχη, την αποφυγή εσωκομματικών αντιπαραθέσεων, μια σοβαρή παρουσία εντός και εκτός Βουλής, τη βελτίωση της δημόσιας εικόνας και την επανατοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ στον σημερινό πολιτικό χάρτη, με βάση τα δεδομένα που έχουν στα χέρια τους στην Κουμουνδούρου και όχι με αβάσιμες προσδοκίες.

Αν γυρνούσαμε πίσω τον χρόνο, έναν μήνα μετά τις ευρωεκλογές, θα παρατηρούσαμε ότι το κύριο θέμα της κεντροαριστεράς ήταν η πιθανότητα συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων. Σήμερα, αυτή η προοπτική φαίνεται να έχει εκλείψει, καθώς η αυτονομία του ΠΑΣΟΚ είναι σαφής και αναγνωρίσιμη από όλους (οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια απόσταση που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης), ενώ η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ αφορά κυρίως πρόσωπα και κινήματα που δεν περιλαμβάνουν το ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, το ζήτημα των συνεργασιών αναμένεται να τεθεί με ιδιαίτερο τρόπο και από τα δύο κόμματα στα συνέδρια που προγραμματίζουν για την άνοιξη. Το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη απευθύνει κάλεσμα στις «υγιείς δυνάμεις» του χώρου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται σε μια διεύρυνση που απευθύνεται «σε όλους και όλες που έχουν απογοητευτεί και αποσυρθεί, θεωρώντας τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως το σπίτι τους, χωρίς αντάλλαγμα και προϋποθέσεις».

Υπάρχουν σίγουρα στελέχη που αναφέρονται στην ανάγκη για διαύλους επικοινωνίας από διάφορες κατευθύνσεις. Ωστόσο, η κεντρική γραμμή φαίνεται να παραμένει σταθερή, τουλάχιστον μέχρι να δείξουν οι δημοσκοπήσεις κάτι διαφορετικό από την τρέχουσα τάση.

Η κινητοποίηση της κοινωνικής βάσης

Ο πραγματικός νικητής στον κεντροαριστερό χώρο θα είναι εκείνος που θα μπορέσει να ανανεώσει τη σχέση των προοδευτικών ψηφοφόρων με την εκλογική διαδικασία. Δηλαδή, θα πρέπει να πείσει ότι υπάρχει η δυνατότητα για αλλαγή και ότι η κυριαρχία της ΝΔ δεν θα είναι μόνιμος εκλογικός δρόμος.

Η ουσιαστική δεξαμενή ψηφοφόρων περιλαμβάνει το 40% του ΠΑΣΟΚ του 2009, καθώς και το 35% που στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Η ενδεχόμενη επιστροφή όλων αυτών των ψηφοφόρων στην κάλπη μπορεί να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα υπέρ εκείνου που θα τους κινητοποιήσει να ψηφίσουν.

Αν η επανενεργοποίηση παλαιών μαζών είναι μια αυταπάτη, τότε η ενίσχυση μιας κομματικής δομής με νέα πρόσωπα από νεότερες γενιές μπορεί να δημιουργήσει μια ευκαιρία για την προσέλκυση νέων ψηφοφόρων, οι οποίοι αυτή τη στιγμή είναι απογοητευμένοι από την κατάσταση και επιλέγουν να μείνουν αδρανείς ή να στραφούν σε τιμωρητικές επιλογές.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο


Source link

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button