ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατί ανησυχεί την Αθήνα ένα τουρκοσυριακό μνημόνιο | Ειδησεις

Η κυβέρνηση υπονοεί ότι μπορεί να περιορίσει μια τέτοια εξέλιξη μέσω της ΕΕ, αναφέροντας μάλιστα την πιθανότητα λήψης έκτακτων μέτρων σε ανώτατο επίπεδο.

Πολλοί μιλούν για τραγωδία, καθώς η Τουρκία, μέσω των συμφωνιών της με τη Λιβύη και της επικείμενης με τη Συρία, ουσιαστικά εισέρχεται στο Αιγαίο και θέτει σε κίνδυνο την ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ. Από την άλλη, υπάρχουν και αυτοί που την αποκαλούν φάρσα, καθώς για δεύτερη φορά η Άγκυρα αιφνιδιάζει την ελληνική κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί εκ των υστέρων να προλάβει τις εξελίξεις.

Η πληροφορία ότι ο Ερντογάν σκοπεύει να επαναλάβει την ιστορία του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, κλείνοντας συμφωνία με τη νέα συριακή κυβέρνηση για την οριοθέτηση ΑΟΖ, αποτελεί μια νέα σοβαρή πρόκληση για την ελληνική εξωτερική πολιτική και το κυβερνητικό αφήγημα σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η κυβέρνηση υπονοεί ότι μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να ανακόψει μια τέτοια εξέλιξη, αναφέροντας ακόμη και την πιθανότητα λήψης έκτακτων μέτρων σε υψηλό επίπεδο. Ωστόσο, η ανησυχία εντείνεται καθώς φαίνεται ότι ο Ερντογάν είναι έτοιμος να κερδίσει και αυτή τη φορά. Επιπλέον, οι Τούρκοι φαίνεται να είναι και πάλι έτοιμοι να δημιουργήσουν τετελεσμένα.

Η νέα κυβέρνηση της Συρίας αναζητά αναγνώριση, οικονομική υποστήριξη και διπλωματική στήριξη, ωστόσο κυρίως αυτά τα στοιχεία προέρχονται από την Τουρκία και τους συμμάχους της στη Μέση Ανατολή, παρά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μπορεί να ασκήσει πιέσεις αλλά δεν έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει άμεσα την περιοχή και να αλλάξει τους συσχετισμούς δυνάμεων.

Με αυτή την προοπτική, αρκετοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκφράζουν την πεποίθηση ότι αν ο Ερντογάν αποφασίσει να προχωρήσει σε επιθετικές ενέργειες, τότε κανείς δεν θα μπορεί να τον εμποδίσει από το να οδηγήσει τους δύο συμμάχους του σε συμφωνία, με σοβαρές συνέπειες για την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Ό,τι χάνεται στο πεδίο, δύσκολα ανακτάται μέσω της διπλωματίας», δήλωσε χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος όταν ρωτήθηκε για τις εξελίξεις. Αυτή η εκτίμηση, σε μεγάλο βαθμό, κυριαρχεί σε πολλές συζητήσεις μεταξύ γαλάζιων βουλευτών, οι οποίοι πιστεύουν ότι αν αυτή η κατάσταση εξελιχθεί, θα είναι δύσκολο να αλλάξει.

Κριτική εκ των ένδον

Πολλοί γαλάζιοι βουλευτές υποστηρίζουν ότι η «επέλαση» του Ερντογάν στη Συρία και η μετατροπή της νέας κυβέρνησης σε εργαλείο του Τούρκου Προέδρου οφείλονται τόσο στην ενεργητική εξωτερική πολιτική της Άγκυρας όσο και στον εφησυχασμό που επιδεικνύει η Αθήνα λόγω της ηρεμίας στο Αιγαίο.

«Πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για ήρεμα νερά όταν η Τουρκία αποδεικνύει ότι επιδιώκει να βάλει νάρκες σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, και μάλιστα για δεύτερη φορά;» αναρωτήθηκε άλλος γαλάζιος βουλευτής, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για τη στάση της Αθήνας.

Ακριβώς σε αυτό το σημείο αρχίζει ο δεύτερος σημαντικός «πονοκέφαλος» για το Μαξίμου, καθώς η Αθήνα καλείται να διαχειριστεί τόσο τις γεωπολιτικές επιπτώσεις μιας τέτοιας συμφωνίας όσο και τις αντιδράσεις εντός του γαλάζιου στρατοπέδου.

Παρόλο που η απομάκρυνση του Σαμαρά και το εορταστικό κλίμα των Χριστουγέννων έχουν βελτιώσει την ατμόσφαιρα στην κυβέρνηση, πολλοί γαλάζιοι βουλευτές εξακολουθούν να εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τους χειρισμούς του υπουργείου Εξωτερικών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σε μια τέτοια εξέλιξη, φαίνεται βέβαιο ότι οι φωνές θα επανέλθουν και η κρίση θα επαναληφθεί για μια κυβέρνηση που έχει αποδείξει ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες στη διαχείριση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Στην κατεύθυνση αυτή, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ασκούν πιέσεις στο Μαξίμου σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία. Αν μάλιστα αυτή η πίεση ενισχυθεί από κριτικές των Καραμανλή και Σαμαρά, τότε η κατάσταση θα μοιάζει με έναν άλυτο γρίφο.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο


Source link

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button