
Ο Ντόναλντ Τραμπ συμπληρώνει 100 ημέρες στον Λευκό Οίκο έχοντας συγκεντρώσει όλα τα φώτα του πλανήτη πάνω του, καθώς έχει βαλθεί να ανατρέψει πολλά απ’ όσα θεωρούσαμε δεδομένα στην διεθνή σκηνή. Η επιβολή δασμών, η υπογραφή περισσότερων διαταγμάτων από οποιονδήποτε άλλο πρόεδρο κατά το ίδιο διάστημα, η επίθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η εμπλοκή του στον πόλεμο της Ουκρανίας και τα αμφιλεγόμενα σχέδια για την Γάζα είναι μόνο μερικά από τα έργα των πρώτων 100 ημερών που δείχνουν τις προτεραιότητες και τις προθέσεις του Αμερικανού προέδρου σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία. Πιστός στο δόγμα «Πρώτα η Αμερική» ο Τραμπ μοιάζει να ακροβατεί και να το διασκεδάζει δοκιμάζοντας τις αντοχές ακόμη και των συμμάχων του, με αρκετούς αναλυτές ωστόσο να τον προειδοποιούν πως «Πρώτα η Αμερική θα χάσει» αν συνεχίζει στον ίδιο δρόμο. Ποιος θα έχει δίκιο και ποιος άδικο ίσως να το μάθουμε στο τέλος της θητείας του.
Ας θυμηθούμε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές των πρώτων 100 ημερών της νέας θητείας του Ντόναλντ Τραμπ:
«Βροχή» διαταγμάτων
1. 142 υπογραφές σε 100 ημέρες
Σε μόλις 100 ημέρες, ο Τραμπ έχει σχεδόν ισοφαρίσει τον αριθμό των εκτελεστικών διαταγμάτων που υπέγραψε ο προκάτοχός του, ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων τεσσάρων ετών (140 έναντι 162 του Μπάιντεν). Ένα εκτελεστικό διάταγμα είναι μια οδηγία που εκδίδεται από τον πρόεδρο προς τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες και έχει ισχύ νόμου, αλλά δεν απαιτεί την έγκριση του Κογκρέσου. Μόνο στις 20 Ιανουαρίου, την πρώτη ημέρα της θητείας του, ο Τραμπ υπέγραψε 26 διατάγματα. Η πλειονότητα των εκτελεστικών διαταγμάτων του Τραμπ επικεντρώνονται στη μετανάστευση και την ασφάλεια των συνόρων, καθώς και στην ενέργεια και το εμπόριο.
2. Χάρη στους εισβολείς του Καπιτωλίου
Τα διατάγματα προκαλούν αντιδράσεις από τις πρώτες κιόλας ώρες αφού ο Τραμπ απονέμει χάρη σε εκατοντάδες ανθρώπους που καταδικάστηκαν για τη συμμετοχή τους στην επίθεση στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021, χαρακτηρίζοντάς τους για ακόμη μια φορά «ομήρους». Ο Ντόναλντ Τραμπ υποβαθμίζει συχνά τη βαρύτητα της επίθεσης στο Καπιτώλιο, που έχει περιγράψει με όρους όπως «ημέρα αγάπης» ή «ξεχείλισμα της στοργής» των οπαδών του προς τον ίδιο. Εκείνη την ημέρα, εκατοντάδες οπαδοί του, εξαγριωμένοι από τις αβάσιμες καταγγελίες του περί εκλογικής απάτης, κατέλαβαν το Καπιτώλιο, προσπαθώντας μάταια να εμποδίσουν την τυπική επικύρωση της νίκης του αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του 2020. Έκτοτε κάπου 1.600 άνθρωποι συνελήφθησαν και τους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις, με πάνω από 1.270 να καταδικάζονται.
3. Απόσυρση από την συμφωνία του Παρισιού
Την πρώτη ημέρα ο Τραμπ απέσυρε επίσης τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή. Η απόφαση αυτή αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τις διεθνείς προσπάθειες για τον περιορισμό της παγκόσμιας θέρμανσης, καθώς το 2024 η Γη πέρασε το κρίσιμο όριο της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου. Η Συμφωνία του Παρισιού, που εγκρίθηκε το 2015 από σχεδόν 200 χώρες, στοχεύει στον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από τους 2°C, με ιδανικό στόχο το 1,5°C. Παρά την ιστορική σημασία της, η συμφωνία δεν είναι δεσμευτική και τα κράτη ορίζουν τα δικά τους σχέδια για τη μείωση των εκπομπών ρύπων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τη Συμφωνία. Ωστόσο, ο Τραμπ αποχώρησε για πρώτη φορά το 2017, με την απόφαση να γίνεται επίσημη το 2020. Ο διάδοχός του, Τζο Μπάιντεν, επανένταξε τη χώρα στη Συμφωνία την πρώτη ημέρα της θητείας του το 2021, ενώ το Δεκέμβριο του 2024 ανακοίνωσε φιλόδοξο στόχο μείωσης των εκπομπών κατά 66% έως το 2035.
4. Τέλος και από τον ΠΟΥ
Με ένα αντίστοιχο εκτελεστικό διάταγμα ο Τραμπ επέσυρε τις ΗΠΑ και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Τον είχε επικρίνει έντονα για την διαχείριση της πανδημίας Covid-19. «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μας έκλεβε, όλοι κλέβουν τις ΗΠΑ. Δεν θα συμβαίνει πια», τόνισε ο Τραμπ υπογράφοντας το διάταγμα. Στο διάταγμά του ο Τραμπ ζητεί από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες «να αναστείλουν οποιαδήποτε μεταφορά χρημάτων, στήριξη ή πόρους της αμερικανικής κυβέρνησης προς τον ΠΟΥ» και τις καλεί να «βρουν αξιόπιστους αμερικανικούς και διεθνείς εταίρους» ικανούς «να αναλάβουν τις δραστηριότητες» του οργανισμού. Ο ΠΟΥ έχει κεντρικό ρόλο στον συντονισμό καταστάσεων παγκόσμιας υγειονομικής έκτακτης ανάγκης. Στη διάρκεια της πρώτης του θητείας στην προεδρία των ΗΠΑ ο Τραμπ είχε προσπαθήσει να αποσύρει τη χώρα από τον ΠΟΥ, κατηγορώντας τον ότι «ελέγχεται από την Κίνα». Ο διάδοχός του Τζο Μπάιντεν, όμως, ακύρωσε την αποχώρηση προτού αυτή τεθεί σε ισχύ, καθώς ο ΟΗΕ προβλέπει ότι πρέπει να περάσει ένας χρόνος από τη στιγμή που μια χώρα ανακοινώνει την αποχώρησή της από τον ΠΟΥ μέχρι αυτή να ισχύσει.
5. Κατάργηση της συμπερίληψης
Παράλληλα, ο Τραμπ έχει εκδώσει μια σειρά εκτελεστικών διαταγμάτων για την περικοπή ομοσπονδιακών προγραμμάτων διαφορετικότητας, ισότητας και ενσωμάτωσης (DEI), τα οποία προσπαθούν να προωθήσουν ευκαιρίες για γυναίκες, εθνικές μειονότητες, ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και άλλες παραδοσιακά υποεκπροσωπούμενες ομάδες. Έχει επίσης προσπαθήσει να αποτρέψει τις ιδιωτικές εταιρείες που λαμβάνουν κυβερνητικές συμβάσεις από το να λαμβάνουν υπόψη την υποεκπροσώπηση στις αποφάσεις πρόσληψης. Παράλληλα, στοχεύει τα δικαιώματα των τρανς ατόμων και ανακηρύσσει ότι οι ΗΠΑ «αναγνωρίζουν δύο φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό».
6. Ο στρατός στα σύνορα
Την ιδία ώρα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορα και εξουσιοδότησε τον στρατό να μπορεί να παρεμβαίνει στα σύνορα με το Μεξικό για να εμποδίσει την «εισβολή» όπως είπε των παράτυπων μεταναστών.
7. Επίθεση στο δικαίωμα της ιθαγένειας
Στο ίδιος μήκος κύματος της αντιμεταναστευτικής του ρητορικής επιτέθηκε ακόμα στο δικαίωμα στο άσυλο και στο δικαίωμα της ιθαγένειας, καθώς υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που αφαιρεί από τα παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στις ΗΠΑ τη δυνατότητα αυτόματης πολιτογράφησης.
8. Τα αγγλικά επίσημη γλώσσα
Ο Τραμπ υπέγραψε επίσης εκτελεστικό διάταγμα το οποίο καθιερώνει τα αγγλικά ως την επίσημη γλώσσα στις ΗΠΑ, με στόχο να «προάγει την ενότητα» της χώρας.
«Είναι προς το συμφέρον της Αμερικής να ορίσει μία – και μόνο μία – επίσημη γλώσσα», υπογραμμίζεται στο διάταγμα «τιμώντας τη μακρά παράδοση πολύγλωσσων αμερικανών πολιτών, οι οποίοι έμαθαν αγγλικά και τα δίδαξαν στα παιδιά τους», όπως αναφέρει. Η πρωτοβουλία αποσκοπεί «στην προαγωγή της ενότητας και τη διατήρηση κοινής αμερικανικής κουλτούρας για όλους τους πολίτες» της χώρας, επισημαίνεται.
Οι ΗΠΑ δεν είχαν καθιερώσει επίσημη γλώσσα μέχρι σήμερα. Το διάταγμα που υπέγραψε ο Τραμπ ακυρώνει εκείνο που είχε υπογράψει το 2000 ο τότε πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, το οποίο είχε στόχο να διευκολύνει την πρόσβαση «πολιτών με περιορισμένη γνώση της αγγλικής γλώσσας» στις δημόσιες υπηρεσίες. Πλέον, οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες δεν θα υποχρεούνται να παρέχουν υπηρεσίες σε άλλες γλώσσες πλην της αγγλικής, αλλά θα εναπόκειται στη διακριτική τους ευχέρεια. Στο παρελθόν, νομοθετικές πρωτοβουλίες για την καθιέρωση επίσημης γλώσσας στις ΗΠΑ είχαν απορριφθεί από το Κογκρέσο των ΗΠΑ. Περίπου 43 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ μιλούν ισπανικά στο σπίτι τους, σύμφωνα με επίσημα δημογραφικά στοιχεία του 2023.
9. Το DOGE και ο υπουργός Ιλον Μασκ
Ένα από τα κεντρικότερα πρόσωπα τόσο της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ όσο και των πρώτων 100 ημερών του είναι ο Ιλον Μασκ. Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας τέθηκε επικεφαλής του του Τμήματος Κυβερνητικής Αποδοτικότητας (Department of Government Efficiency – DOGE) αν και η θητεία του δεν θα μακροημερεύσει καθώς ο ίδιος έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να αποχωρήσει μετά την ελεύθερη πτώση της Tesla. Ωστόσο, το μέλλον της DOGE παραμένει ασαφές, καθώς και το πότε ακριβώς θα αποχωρήσει ο Μασκ. Το μόνο βέβαιο είναι πως η ραγδαία πτώση –71%– στα κέρδη της Tesla, σε συνδυασμό με παγκόσμιες διαδηλώσεις και καταγγελίες περί σύγκρουσης συμφερόντων, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα για τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία.
10. Ο Λευκός Οίκος έγινε αντιπροσωπεία της Tesla
Ο εναγκαλισμός με τον Μασκ οδήγησε τον Τραμπ και σε μια πρωτοφανή κίνηση να μετατρέψει τον Λευκό Οίκο σε έκθεση αυτοκινήτων προκειμένου να βοηθήσει τον επιστήθιο φίλο του χαρακτηρίζοντας τους βανδαλισμούς εις βάρος καταστημάτων και οχημάτων της Tesla «εγχώρια τρομοκρατία». «Δεν μπορεί να τιμωρείται επειδή είναι πατριώτης», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος από το πλευρό του δισεκατομμυριούχου Μασκ ενώ αυτοκίνητα της Tesla ήταν σταθμευμένα έξω από τον Λευκό Οίκο.
11. F-47, το μαχητικό έκτης γενιάς
Tην κατασκευή της έκτης γενιάς μαχητικών αεροσκαφών, που θα ονομαστούν F-47 ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, γνωστοποιώντας ότι η σχετική σύμβαση ανετέθη στη Boeing. Αυτά τα νέα, εξελιγμένα αεροσκάφη, θα αντικαταστήσουν την προηγούμενη γενιά, τα F-22 που χρησιμοποιούνται από την αμερικανική πολεμική αεροπορία εδώ και περίπου μια εικοσαετία. Η σύμβαση αυτή δίνει μια βαθιά ανάσα στην Boeing, η οποία διανύει μια περίοδο βαθιάς κρίσης εδώ και περίπου έναν χρόνο, λόγω των τεχνικών προβλημάτων που αντιμετώπισε η νέα γενιά εμπορικών αεροσκαφών της αλλά και μιας απεργίας που κράτησε 50 ημέρες και παρέλυσε τα δύο μεγαλύτερα εργοστάσιά της.
12. Ο Κόλπος της Αμερικής
Λίγες ώρες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Τραμπ επενέβη και στην γεωγραφία μιας και το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι άλλαξε και επισήμως τις ονομασίες του Κόλπου του Μεξικού σε Κόλπο της Αμερικής και του όρους Ντενάλι της Αλάσκας σε όρος Μακίνλεϊ. «Ο Κόλπος του Μεξικού πλέον θα ονομάζεται επισήμως Κόλπος της Αμερικής και η υψηλότερη κορυφή της Βόρειας Αμερικής θα φέρει και πάλι το όνομα Όρος Μακίνλεϊ» ανέφερε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του. Το βουνό αυτό ονομαζόταν και παλαιότερα Μακίνλεϊ, προς τιμή του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ουίλιαμ Μακίνλεϊ. Μετονομάστηκε σε Ντενάλι (που σημαίνει «ψηλό» στη γλώσσα των ιθαγενών Κογιουκόν) το 1975, κατόπιν αιτήματος της Πολιτείας της Αλάσκας.
13. Αποχαρακτήρισε 63.000 σελίδες για τη δολοφονία Κένεντι
Σε άλλη μια κίνησή του ο πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα υλικό που σχετίζεται με τη δολοφονία του πρώην προέδρου Τζον Φ. Κένεντι το 1963, επιδιώκοντας να τιμήσει την προεκλογική του υπόσχεση και να παρέχει περισσότερη διαφάνεια σε ένα γεγονός που σόκαρε τις ΗΠΑ.
14. Ομιλία ρεκόρ στο Κογκρέσο
Στις αρχές Μαρτίου ο Τραμπ απηύθυνε την πρώτη του ομιλία στο Κογκρέσο και δεν μπορούσε να σταματήσει να μιλά, αφού παρέμεινε στο βήμα για 1 ώρα και 40 λεπτά, καταρρίπτοντας το ρεκόρ που κατείχε ο Μπιλ Κλίντον το 2000. Συγκεκριμένα, ο Μπιλ Κλίντον μιλούσε στην ολομέλεια των δυο σωμάτων της εθνικής αντιπροσωπείας των ΗΠΑ επί σχεδόν μιάμιση ώρα για την Κατάσταση της Ένωσης, δηλαδή περίπου 10 λεπτά λιγότερο από τον Ντόναλντ Τραμπ.
15. Η διάλυση του υπουργείου Παιδείας
Στα τέλη του ίδιου μήνα ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράφει διάταγμα που έχει ως στόχο να διαλύσει το υπουργείο Παιδείας, μια πρωτοβουλία που ικανοποιεί την αμερικανική δεξιά, η οποία βλέπει στα σχολεία ένα πεδίο καταπολέμησης των προοδευτικών ιδεών. «Θα το καταργήσουμε», είπε ο Τραμπ, λίγο πριν υπογράψει το κείμενο, στον Λευκό Οίκο. «Θα το κλείσουμε, το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε, περιστοιχισμένος από φοιτητές και εκπαιδευτικούς.
16. Στη λίστα των χωρών που στηρίζουν την τρομοκρατία ξανά η Κούβα
Ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ ακύρωσε την πρώτη ημέρα της θητείας του, την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν να αφαιρεθεί η Κούβα από τη μαύρη λίστα των κρατών που η Ουάσιγκτον ερίζει ότι υποστηρίζουν την «τρομοκρατία», που ανακοινώθηκε μερικές ημέρες νωρίτερα, στο πλαίσιο συμφωνίας Ουάσιγκτον-Αβάνας που προέβλεπε την αποφυλάκιση πολιτικών κρατουμένων.
17. Το ξήλωμα της USAID
Η Aμερικανική Yπηρεσία για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) βρέθηκε στο στόχαστρο του Τραμπ και του Μασκ με την παύση λειτουργίας της υπηρεσίας και την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων να έχει βαθύ αντίκτυπο στα ανθρωπιστικά προγράμματα σε όλο τον κόσμο.
18. Ολομέτωπη σύγκρουση με το Χάρβαρντ
Ο Τραμπ τα έβαλε και με τα Πανεπιστήμια χαρακτηρίζοντας το Χάρβαρντ «αντισημιτικό, ακροαριστερό ίδρυμα». Το Χάρβαρντ μήνυσε την κυβέρνηση για την αφαίρεση χρηματοδότησης ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αφού αρνήθηκε να υποκύψει στις απαιτήσεις του Τραμπ, οι οποίες περιλάμβαναν αλλαγές στις πρακτικές πρόσληψης και εισαγωγής φοιτητών, καθώς και την κατάργηση των προγραμμάτων για την πολυμορφία, την ισότητα και την ένταξη. Ο Τραμπ προσπάθησε επίσης να στοχεύσει το καθεστώς φοροαπαλλαγής του Χάρβαρντ, ενώ το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας απείλησε να καταργήσει τη δυνατότητα του πανεπιστημίου να εγγράφει διεθνείς φοιτητές.
19. Απελάσεις στο Ελ Σαλβαδόρ
Σε μια πρωτοφανή κίνηση, περισσότερα από 200 φερόμενα ως μέλη της εγκληματικής συμμορίας Tren de Aragua της Βενεζουέλας απελάθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και στάλθηκαν στο Ελ Σαλβαδόρ, όπου μεταφέρθηκαν σε φυλακή υψίστης ασφαλείας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επικαλέστηκε τον νόμο περί εχθρικών αλλοδαπών του 1798 για να απελάσει γρήγορα τα φερόμενα ως μέλη αυτής της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία συνδέεται με απαγωγές, εκβιασμούς, οργανωμένο έγκλημα και δολοφονίες κατά παραγγελία, παρά το δικαστικό μπλόκο.
Today, the first 238 members of the Venezuelan criminal organization, Tren de Aragua, arrived in our country. They were immediately transferred to CECOT, the Terrorism Confinement Center, for a period of one year (renewable).
The United States will pay a very low fee for them,… pic.twitter.com/tfsi8cgpD6
— Nayib Bukele (@nayibbukele) March 16, 2025
Εμπορικός πόλεμος και εξωτερική πολιτική κατά πάντων
20. Δασμοί παντού
Ήταν η «Ημέρα της Ανεξαρτησίας» όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τους δασμούς σε τρίτες χώρες, προκάλεσε αναταράξεις στην παγκόσμια αγορά. Στο στόχαστρο του βρίσκεται κυρίως η Κίνα τα προϊόντα της οποίας εισάγονται στις ΗΠΑ με συνολικούς δασμούς 145%.
21. Σε νευρικό κλονισμό οι αγορές
Ηδη από την ημέρα ορκωμοσίας του τα χρηματιστήρια βρίσκονται σε συνεχή πτώση. Ο S&P 500 έχει υποχωρήσει 7,9%, ο Nasdaq 12,1% και ο Dow Jones 8,9%.
22. Η απρέπεια στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Στα τέλη Φεβρουαρίου ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι περνά το κατώφλι του Λευκού Οίκου και όσα ακολούθησαν θα μείνουν στην ιστορία της παγκόσμιας διπλωματίας ως παράδειγμα προς αποφυγή. Σε έναν πρωτοφανή καυγά μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ο πρόεδρος Τραμπ και ο αντιπρόεδρος Βανς κατηγόρησαν τον Ζελένσκι για ασέβεια. Η συμφωνία για τα ορυκτά της Ουκρανίας οδηγήθηκε σε ναυάγιο και οι δύο ηγέτες έσπασαν τον πάγο το περασμένο Σάββατο στο Βατικανό όταν και βρέθηκαν για την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου.
23. Το τηλεφώνημα με τον Πούτιν
Στις 18 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε και η πολυαναμενόμενη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η επικοινωνία των δύο ηγετών διήρκεσε περίπου 90 λεπτά με την Μόσχα επιμένει πως η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ πρέπει να αποκλειστεί δια παντός, ενώ έθεσε τους όρους σχετικά με το ποιος θα εποπτεύει μια πιθανή εκεχειρία στην Ουκρανία.
24. Την αρχή έκανε ο Νετανιάχου
Ο πρώτος αρχηγός κράτους ωστόσο που πέρασε το κατώφλι του Λευκού Οίκου ήταν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου στις 4 Φεβρουαρίου. Οι δύο άντρες φαίνεται ότι έχουν κοινή γραμμή σε όλα τα θέματα. Τότε ο Τραμπ , πρότεινε να καταλάβουν οι ΗΠΑ τη Γάζα και να δημιουργήσουν μια «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής», αφού πρώτα μετεγκαταστήσουν τους Παλαιστίνιους. Αναλυτικότερα, δήλωσε πως οραματίζεται την οικοδόμηση ενός θέρετρου όπου οι διεθνείς κοινότητες θα μπορούσαν να ζήσουν αρμονικά μετά τον πόλεμο.
25. Κινητοποιήθηκε ο Μακρόν
Βλέποντας τον Τραμπ να τα βάζει ευθέως με την Ε.Ε., να αμφισβητεί την αρχιτεκτονική ασφαλείας της Γηραιάς Ηπείρου έτσι όπως αυτή διαμορφώθηκε από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά οι ευρωπαίοι ηγέτες -με πρώτο τον Εμανουέλ Μακρόν- άρχισαν να κινητοποιούνται. Ο πρόεδρος της Γαλλίας μετέβη στην Ουάσιγκτον στις 24 Φεβρουαρίου με την Ουκρανία, τους δασμούς και την αμυντική βιομηχανία να πέφτουν στο τραπέζι των συζητήσεων.
26. Η πρώτη μεγάλη δοκιμασία του Στάρμερ
Λίγες μέρες αργότερα στην πρώτη μεγάλη δοκιμασία από την ανάληψη των καθηκόντων του ο Κιρ Στάρμερ μετέβη και εκείνος στην Ουάσιγκτον με στόχο να αποσπάσει εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία μετά από μια ενδεχόμενη ειρηνευτική συμφωνία και να σώσει τη διατλαντική συμμαχία. Ο Στάρμερ θα προσπαθήσει δε να εξασφαλίσει ότι η Ουκρανία θα συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.
27. Η γεφυροποιός Μελόνι
Σε κλίμα διαφορετικό από τις συναντήσεις με Ζελένσκι και Μακρόν ήταν σίγουρα εκείνη με τον Τζόρτζια Μελόνι. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός επέστρεψε στη Ρώμη ικανοποιημένη και φαίνεται να πέτυχε μια γενική δέσμευση του Αμερικανού προέδρου ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με την Ευρώπη για να ξεπεραστεί το τεράστιο εμπόδιο των εμπορικών δασμών.
28. Το «φιλέτο» της Γροιλανδίας
Ο Τραμπ κατά τις πρώτες 100 ημέρες έχει πάθει και μια εμμονή με την Γροιλανδία την οποία θέλει να αγοράσει. Η απόκτηση της Γροιλανδίας από τις ΗΠΑ είναι μια παλιά ιστορία που ξεκινάει από τον 19ο αιώνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες να κάνουν πολλές προσπάθειες να αγοράσουν το νησί από την Δανία, όπως είχαν κάνει με τις Δανέζικες Δυτικές Ινδίες το 1917. Η Γροιλανδία είναι το μεγαλύτερο νησί του κόσμου και ημιαυτόνομο έδαφος της Δανίας. Με πληθυσμό 57.000 κατοίκων, αποτελεί μέρος της Δανίας εδώ και 600 χρόνια. Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ και φιλοξενεί μια μεγάλη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ, στην αεροπορική βάση Pituffik στα βορειοδυτικά της Γροιλανδίας. Ακριβώς πάνω στον αρκτικό κύκλο μεταξύ των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Ευρώπης, το νησί προσφέρει ένα μοναδικό γεωπολιτικό πλεονέκτημα, που την καθιστά τόσο επιθυμητή για τις ΗΠΑ.
29. Θέλει τον Καναδά 51η Πολιτεία
Ο Τραμπ έχει προσκαλέσει τον Καναδά να ενσωματωθεί στις ΗΠΑ και να γίνει η 51η Πολιτεία. Μάλιστα, πριν λίγα 24ωρα και ενώ στον Καναδά ήταν σε εξέλιξη οι βουλευτικές εκλογές ο Τραμπ επανέλαβε σήμερα τη βούλησή του να προσαρτήσει τον Καναδά στις ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι ο ίδιος θα έπρεπε να είναι ο νέος ηγέτης του Καναδά, παρουσιάζοντας τα δικά του «επιχειρήματα» για να στηρίξει τον ισχυρισμό του. «Καλή τύχη στον σπουδαίο λαό του Καναδά», έγραψε ο Αμερικανός Πρόεδρος σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, καλώντας τους Καναδούς να εκλέξουν «τον άνδρα που έχει τη δύναμη και τη σοφία» να «μειώσει στο μισό τους φόρους», στην περίπτωση που ο Καναδάς γινόταν «η 51η πολιτεία των ΗΠΑ».
Good luck to the Great people of Canada. Elect the man who has the strength and wisdom to cut your taxes in half, increase your military power, for free, to the highest level in the World, have your Car, Steel, Aluminum, Lumber, Energy, and all other businesses, QUADRUPLE in…
— Donald J. Trump Posts From His Truth Social (@TrumpDailyPosts) April 28, 2025
30. Διαμάχη για την Διώρυγα του Παναμά
Υπό την κυβέρνηση του Τζίμι Κάρτερ, ο έλεγχος της διώρυγας παραδόθηκε από τις ΗΠΑ στον Παναμά το 1979, με τις ΗΠΑ να τερματίζουν την κοινή συνεργασία τους για τον έλεγχο της στρατηγικής υδάτινης οδού το 1999. Η συνθήκη ουδετερότητας μεταξύ του Παναμά και των Ηνωμένων Πολιτειών που υπεγράφη στις 7 Σεπτεμβρίου 1977 εγγυάται τη μόνιμη ουδετερότητα της Διώρυγας του Παναμά, τη δίκαιη πρόσβαση όλων των εθνών στη Διώρυγα ως «διεθνή πλωτή οδό διέλευσης» και απαγορεύει την ξένη στρατιωτική παρουσία στο έδαφος του Παναμά, με τον Παναμά να διατηρεί τον αποκλειστικό επιχειρησιακό και διοικητικό έλεγχο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, επιφυλάχθηκαν του δικαιώματος να χρησιμοποιήσουν στρατιωτική βία για την υπεράσπιση της ουδετερότητας της Διώρυγας. Οποιαδήποτε πραγματική ή αντιληπτή κινεζική απειλή για το status quo θα μπορούσε, επομένως, εύλογα να προκαλέσει την αντίδραση των ΗΠΑ. Ο κ. Τραμπ έχει υποστηρίξει ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζονται άδικα όταν «υπερτιμολογούνται» με υψηλότερες τιμές για τα πλοία τους να διαπλέουν τη διώρυγα σε σχέση με εκείνα άλλων χωρών. Ισχυρίζεται ότι ο Παναμάς «παραβιάζει» μια συμφωνία με τις ΗΠΑ και ότι «η Κίνα ουσιαστικά τον καταλαμβάνει».