ΣΥΡΙΖΑ: Επιχείρηση απεγκλωβισμού με συμμαχία προθύμων – Τα ορόσημα, η Ζωή και ο Αλέξης

O ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο στην παρούσα φάση, καθώς δεν προχωράει η επιλογή του για τη δημιουργία ενός προοδευτικού μετώπου απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία.
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επισήμως μπορεί να εμφανίζεται δικαιωμένη, επειδή πρότεινε πρώτη τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων, μολονότι η Νέα Αριστερά την απέρριψε και το ΠαΣοΚ αρνήθηκε να τη συζητήσει.
Το πρόβλημα, όμως, είναι υπαρκτό και ορατό: μια αναιμική και κατακερματισμένη αντιπολίτευση απέναντι σε μια ακόμα ισχυρή κυβέρνηση.
Οι πρόωρες εκλογές είναι ένα σενάριο που δεν απορρίπτουν στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Νέα Αριστερά, ειδικά μετά το μπαράζ των κυβερνητικών παροχών.
Στο παρασκήνιο εντείνονται οι συζητήσεις για το πώς μπορεί να υπάρξει, έστω με μια ομάδα βουλευτών και στελεχών, συμπόρευση και συνεργασία ή ακόμα και επανένωση. Μια συμμαχία των προθύμων.
Ανησυχία για πρόωρες εκλογές
Για το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόωρη εκλογική αναμέτρηση, κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι εάν ο Πρωθυπουργός διαπιστώσει ότι αλλάζει λίγο το πολιτικό κλίμα με το πακέτο των παροχών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, δε θα διστάσει να προσφύγει σε εκλογές.
Και αυτό διότι θα επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί την αδυναμία της αντιπολίτευσης και τον κατακερματισμό της.
Η επόμενη περίοδος θα είναι κρίσιμη, ιδιαίτερα στον δρόμο προς το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, στις 12-15 Ιουνίου, καθώς σε αυτό το διάστημα θα κριθούν πολλά ως προς την προοπτική της δημιουργίας συμμαχίας.
Οι πρόθυμοι στην παρούσα περίοδο για συμπτύξουν μέτωπο είναι από τη μια πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ στο μεγαλύτερο τμήμα του και από την άλλη πλευρά ένα σημαντικό κομμάτι της Νέας Αριστεράς, αλλά και η Κίνηση Πράττω του Νίκου Κοτζιά και η πολιτική κίνηση Κόσμος του Πέτρου Κόκκαλη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτο τον πρόεδρό του Σωκράτη Φάμελλο, αλλά και κεντρικά στελέχη του κόμματος όπως π.χ. η Όλγα Γεροβασίλη, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο Διονύσης Τεμπονέρας, η Ρένα Δούρου, επιθυμούν τις συνεργασίες και τη δημιουργία μετώπου. Πιο επιφυλακτικά εμφανίζονται στελέχη όπως ο Νίκος Παππάς και ο Παύλος Πολάκης, που θέτουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Διεργασίες και με πρώην βουλευτές
Από τη Νέα Αριστερά, ο πρόεδρός της Αλέξης Χαρίτσης, και άλλα κεντρικά πρόσωπα, όπως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και η Έφη Αχτσιόγλου, δε θα σταματήσουν να μιλούν για την ανάγκη της δημιουργίας του μετώπου και δεν αποκλείονται εξελίξεις, ακόμα και πριν από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Έως τότε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστεί ότι θα έχουν προχωρήσει και οι διεργασίες σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και με πρώην βουλευτές του κόμματος που είναι ανεξάρτητοι.
Όλα αυτά όμως είναι σενάρια που μένει να γίνουν και πολιτικές πράξεις και μέχρι τότε αυτό που βιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πολύ μεγάλη πίεση που υφίσταται από την Πλεύση Ελευθερίας, η οποία παγιώνεται στη δεύτερη θέση.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν επιθυμεί καμία επικοινωνία με τους πρώην συντρόφους της και ο δημοσκοπικός ούριος άνεμος για το κόμμα της προκαλεί εκνευρισμό και προβληματισμό στην Κουμουνδούρου.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο δημοσιογράφος Θανάσης Καρτερός, εκ των στενών συνεργατών επί χρόνια του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, χτύπησε το καμπανάκι με άρθρο του, θέτοντας το ερώτημα κατά πόσο η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας μπορεί να είναι καταλύτης εξελίξεων.
Επί της ουσίας, περιέγραψε αυτό που πιστεύει και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ότι η δημοσκοπική άνοδος της Πλεύσης Ελευθερίας μπορεί να προκαλέσει αλλαγές σε πρόσωπα, ύφος, λόγο και θέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Να βγει μπροστά» ο Αλέξης Τσίπρας
Σε αυτό το κλίμα, ο πρώην πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», δέχεται εισηγήσεις να βγει μπροστά πιο δυναμικά και να μπει ενεργά και πάλι στο πολιτικό παιχνίδι, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες.
Υπάρχει όμως και μια άποψη που ενστερνίζονται αρκετοί και την ακούει ο πρώην πρωθυπουργός: η όποια κίνησή του να γίνει μετά τις εκλογές και εάν υπάρξει αδιέξοδο, κάτι πολύ πιθανό για τους ίδιους, να εμφανιστεί και να ηγηθεί της προσπάθειας ανασύνταξης του χώρου, αλλά με νέο κόμμα.
Εκείνος δεν ενθαρρύνει τους συνομιλητές του, παραμένει ενεργός στο Ινστιτούτο του, μέσω του οποίου φιλοδοξεί να παραγάγει πολιτικές θέσεις για τη χώρα.
Η ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς είναι ένα θέμα που αποφεύγει, τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες εκλογές, που ίσως διαμορφώσουν ένα νέο πολιτικό τοπίο.