
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντήθηκε με τον Ντόναλντ Τραμπ σήμερα στη Ρώμη στο περιθώριο της κηδείας του Πάπα Φραγκίσκου, την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ εντείνει τις πιέσεις για την επίτευξη σύντομα εκεχειρίας ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία.
«Η συνάντηση έγινε και έχει ήδη τελειώσει», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου, ο Σέρχιι Νικιφόροφ, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.
Για μια «πολύ εποικοδομητική συνομιλία» με τον Ουκρανό ομόλογό του έκανε λόγο ο Στίβεν Τσέουνγκ, διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου.
«Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη συνάντησή τους θα ακολουθήσουν», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε ότι η Ουκρανία και η Ρωσία, η οποία εισέβαλε στη γειτονική της χώρα πριν από πάνω από τρία χρόνια, βρίσκονται «πολύ κοντά σε συμφωνία».
Πλέον όλα τα βλέμματα πέφτουν σε Κίεβο και Μόσχα. Παρόλα αυτά, οι ενδείξεις τόσο από την ουκρανική όσο και από τη ρωσική πλευρά δεν φαίνεται να επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο. Από τη μία πλευρά το Κίεβο, όπως προαναφέρθηκε, πολύ δύσκολα θα αποδεχθεί την αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία, ενώ από την άλλη η Μόσχα εγείρει μαξιμαλιστικές απαιτήσεις, όπως το να μην υπάρχουν ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, ενώ δεν σέβεται τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, συνεχίζοντας να σφυροκοπεί ακόμα και το Κίεβο, όπως έπραξε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης.
Τι περιλαμβάνει η ειρηνευτική πρόταση των ΗΠΑ;
Συγκεκριμένα, ο Τραμπ καλεί τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν με την πρόταση που έχει καταθέσει ο ίδιος για ειρήνευση στην περιοχή. Ο αμερικανός πρόεδρος μάλιστα έχει χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη πρόταση ως «τελική», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα αποσυρθεί από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε περίπτωση που τα δύο άμεσα εμπλεκόμενα μέρη δεν συμφωνήσουν στην υπογραφή της.
Η ειρηνευτική πρόταση των ΗΠΑ, την οποία πηγές της ουκρανικής κυβέρνησης χαρακτήρισαν ως «προκατειλημμένη υπέρ της Ρωσίας», περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός, την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στην Ουκρανία (οι οποίες όμως δεν αποσαφηνίζονται), ενώ η Ουκρανία δεσμεύεται ότι δεν θα επιδιώξει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Παράλληλα, οι ΗΠΑ θα παρέχουν de jure αναγνώριση του ρωσικού ελέγχου της Κριμαίας, αλλά και de facto αναγνώριση του ρωσικού ελέγχου του Λουχάνσκ, όπως και των ελεγχόμενων από τη Ρωσία τμημάτων της Ζαπορίζια, του Ντονέτσκ και της Χερσώνα.
Από την άλλη πλευρά, δίνεται στην Ουκρανία η δυνατότητα να επιδιώξει την ένταξή της στην ΕΕ, ενώ ανακτά εδάφη στην περιφέρεια Χάρκοβο αλλά και τον έλεγχο του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια μέσω του ελέγχου και διαχείρισης του σταθμού από τις ΗΠΑ, με ηλεκτρική ενέργεια που διανέμεται και στις δύο πλευρές, καθώς και του φράγματος της Καχόβκα.