ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΚΟΣΜΟΣ

Τελεσίγραφο φαρμακοβιομηχανιών στην Κομισιόν – ΤΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ισχύ βρίσκεται το τελεσίγραφο το οποίο έχουν στείλει στην Κομισιόν οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές φαρμακοβιομηχανίες, καθώς και αρκετές άλλες οι οποίες διαθέτουν σημαντικές μονάδες στην ΕΕ.

Βασικό αίτημά τους είναι η παροχή κινήτρων που θα περιορίσουν το κόστος παραγωγής (μεταθέτοντάς το ουσιαστικά στους προϋπολογισμούς των 27 κρατών-μελών) και θα τις αποτρέψουν από το να μεταφέρουν την παραγωγή τους εκτός Ευρώπης. Κυρίως δε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει δεσμευτεί πως θα μειώσει σημαντικά τη φορολογική επιβάρυνση για όσες επιχειρήσεις παράγουν στις ΗΠΑ, επιβάλλοντας ταυτόχρονα υψηλότατους δασμούς στα προϊόντα τα οποία θα συνεχίσουν να εισάγονται – με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους καταναλωτές και ειδικά τους ασθενείς.

Πράγματι, όπως αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα η γαλλική οικονομική εφημερίδα «Les Echos», η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – σε συνέχεια συνάντησης που είχε με κορυφαίους εκπροσώπους του κλάδου – έλαβε μια επιστολή η οποία φέρει τις υπογραφές 30 και πλέον φαρμακοβιομηχανιών, ανάμεσα στις οποίες είναι οι Pfizer, Eli Lilly, AstraZeneca και άλλες. Σε αυτήν οι αποστολείς υπογραμμίζουν τα πλεονεκτήματα που έχει η αμερικανική αγορά καθώς, όπως ισχυρίζονται, εκεί τα προϊόντα τους πωλούνται σε τιμές κατά μέσο όρο διπλάσιες σε σύγκριση με την ευρωπαϊκή.

Στη συνέχεια και αφού επιμένουν πως μέχρι στιγμής «η βιομηχανία έχει απορροφήσει πλήρως την αύξηση στις δαπάνες που συνοδεύουν τα καινοτόμα και πρωτότυπα σκευάσματα», διατυπώνουν μια έμμεση απειλή: «Ελπίζουμε πως τις ερχόμενες εβδομάδες θα εργαστούμε από κοινού προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις θα γίνουν αποδεκτές και θα εφαρμοστούν, για το καλό των ασθενών της Ευρώπης και της οικονομικής της ανάπτυξης». Κάτι που, με απλά λόγια, παραπέμπει σε ένα κύμα αυξήσεων στα φαρμακευτικά προϊόντα για τα περίπου 450 εκατομμύρια των ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι έχουν κάθε λόγο να φοβούνται.

Ολα τα παραπάνω, όπως είναι προφανές, εκτυλίσσονται στο φόντο του οικονομικού-εμπορικού πολέμου που έχει κηρύξει ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε βάρος όλων, ακόμα και των παραδοσιακά πιο στενών συμμάχων της χώρας του, όπως είναι η Ευρώπη. Μια εξέλιξη η οποία επιτρέπει το ξαναμοίρασμα της τράπουλας σε πολλά επίπεδα, καθώς οι βασικοί «παίκτες» των αγορών συνειδητοποιούν πως πρόκειται για μια κρίσιμη συγκυρία, στην οποία μπορούν είτε να χάσουν πολλά από τα κεκτημένα τους είτε να διευρύνουν τα κέρδη και την επιρροή τους.

Σχέδια για μεγάλες επενδύσεις στις ΗΠΑ

Ειδικά όσον αφορά τις φαρμακοβιομηχανίες, μάλιστα, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν έχουν περιοριστεί στις απειλές, αλλά έχουν προχωρήσει και σε πράξεις. Για του λόγου το αληθές, η ελβετική Roche (δεύτερη στην παγκόσμια κατάταξη το 2024 με βάση την αξία των πωλήσεών της) έκανε γνωστή την απόφασή της να επενδύσει 50 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ εντός της επόμενης πενταετίας, επιδιώκοντας να εκμεταλλευτεί τα φορολογικά προνόμια που έχει υποσχεθεί ο Τραμπ.

Ανάλογες εξαγγελίες έχουν κάνει πρόσφατα οι αμερικανικές Johnson & Johnson (πρώτη σε πωλήσεις παγκοσμίως πέρυσι) και Elli Lilly, με επενδύσεις 27 δισ. και 55 δισ. δολαρίων αντιστοίχως, καθώς και η επίσης ελβετική Novartis με 23 δισ. – με την τελευταία να διαμηνύει πως πρόθεσή της είναι πλέον «να παράγει το 100% των σημαντικών φαρμάκων της στις ΗΠΑ».

Αυτό σημαίνει ότι μόνο οι τέσσερίς τους προτίθενται να επενδύσουν στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού συνολικά 155 δισ. δολάρια – προς μεγάλη χαρά του Τραμπ και προς λύπη της ΕΕ. «Η επιδίωξη του Τραμπ με τους δασμούς του είναι να παράγονται ξανά πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα στις ΗΠΑ. Με βάση δε τις ανακοινώσεις των εταιρειών του κλάδου, φαίνεται ότι η τακτική του είναι πιθανό να στεφθεί με επιτυχία» σημείωνε την Τρίτη στο σχετικό ρεπορτάζ της η «Handelsblatt».

Οπως χαρακτηριστικά είπε μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα ο επικεφαλής της Bayer, Μπιλ Αντερσον, εκτός από τους δασμούς του Τραμπ, οι φαρμακοβιομηχανίες πλήττονται και από τις χαμηλές τιμές των φαρμάκων στην Ευρώπη. «Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις της Αμερικής χρηματοδοτούν την πρόοδο και την καινοτομία στον κλάδο του φαρμάκου, και αυτό είναι κάτι από το οποίο επωφελείται ολόκληρος ο κόσμος» σημειώνει ο ίδιος, εκτιμώντας ότι ο Τραμπ διαθέτει ένα «ισχυρό επιχείρημα».

Οι προθέσεις του κλάδου είχαν διαφανεί, εξάλλου, από τις πρώτες ώρες μετά τις ομοβροντίες των δασμών που εξαπέλυσε ο Τραμπ. «Οι CEO των φαρμακευτικών βιομηχανιών καλούν σε εγρήγορση την πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εν όψει της απειλής μαζικής εξόδου προς τις ΗΠΑ (…) Αν η Ευρώπη δεν κατορθώσει να αλλάξει γρήγορα και ριζικά την πολιτική της, τότε η έρευνα, η ανάπτυξη και η παραγωγή είναι ολοένα πιο πιθανό να κατευθυνθούν προς τις ΗΠΑ» ανέφερε η αρχική ανακοίνωση που εξέδωσε η ευρωπαϊκή ομοσπονδία του κλάδου, EFPIA.

Τελευταία Νέα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button