Βρετανός ειδικός: «Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να στήσουν άγαλμα του Τραμπ στις Βρυξέλλες»

Τι θα συμβεί εάν ο Λευκός Οίκος αποσυρθεί από την υποστήριξη της Ουκρανίας, αποστασιοποιηθεί από μια νέα ρωσική εισβολή σε ευρωπαϊκό έδαφος και μειώσει τον στρατό του στη Γηραιά Ήπειρο; Για κάποιους ειδικούς, μια τέτοια εξέλιξη είναι φοβερά επιζήμια για τις ΗΠΑ, αλλά φανταστική εξέλιξη με την οποία οι Ευρωπαίοι πρέπει να… χαίρονται.
Ειδικά για ευρωπαϊστές, ο απογαλακτισμός της ΕΕ από την Ουάσινγκτον είναι μια εξαιρετικά… φιλοευρωπαϊκή πράξη.
Αυτό υποστηρίζει λίγο-πολύ ο Βρετανός Έντουρντ Λούκας, αμυντικός αναλυτής και στέλεχος του Κέντρου Ανάλυσης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEPA), μιας ευρωπαϊκής δεξαμενής σκέψης.
Ο Λούκας εξηγεί στο περιοδικό Foreign Policy, πως «το κοινό μυστικό της διατλαντικής πολιτικής ασφάλειας από την αυγή του Ψυχρού Πολέμου, είναι ότι οι ΗΠΑ προσπάθησαν όχι μόνο να δεσμεύσουν την Ευρώπη σε μια κοινή άμυνα ενάντια στην ΕΣΣΔ, αλλά και να τη διατηρήσουν σε κατάσταση κηδεμονίας. Αυτό σήμαινε στραγγαλισμός όλων των προσπαθειών οικοδόμησης ανεξάρτητων ευρωπαϊκών αμυντικών δομών ή στρατηγικών».
Έτσι, υποστηρίζοντας ο ίδιος ότι οι Αμερικανοί ήταν αυτοί που εμπόδιζαν την οικοδόμηση αυτόνομης ευρωπαϊκής κοινής ασφάλειας, θεωρεί ότι η πολιτική Τραμπ σήμερα θα μειώσει καταλυτικά την επιρροή της Ουάσινγκτον στην Ευρώπη.
Μειώσεις πωλήσεων όπλων
Πρώτον, οι δηλώσεις του Τραμπ για μειώσεις στις πωλήσεις αμερικανικών όπλων σε Ευρωπαίους θα πλήξουν την αμερικανική αμυντική βιομηχανία, σύμφωνα με τον Λούκας.
Η Πορτογαλία και ο Καναδάς φέρεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο να ακυρώσουν μέρος της αγοράς των μαχητικών stealth Lockheed Martin F-35 Lightning II.
Έχοντας δει τον Έλον Μασκ να αναστέλλει δορυφορική υπηρεσία στην Ουκρανία, η Ιταλία υπαναχώρησε από την εξαγορά της Starlink.
Οι Δανοί συζητούν εάν οι απειλές του Τραμπ στη Γροιλανδία σημαίνουν ότι θα πρέπει να επιλέξουν το γαλλο-ιταλικό σύστημα αεράμυνας SAMP/T NG αντί των U.S. Patriots σε μια σύμβαση που πρόκειται να υπογραφεί αργότερα φέτος.
Οι βρετανοί κατασκευαστές όπλων έχουν προχωρήσει σε μια επίθεση μάρκετινγκ, τονίζοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού τους που είναι «αντίθετες στον Τραμπ».
Σε μια κίνηση αμυντικής αυτονόμησης, ήδη οι Ευρωπαίοι επεξεργάζονται πρόταση για μια Ευρωπαϊκή Τράπεζα Εξοπλισμού, που θα χρηματοδοτεί μόνο συμβάσεις με ευρωπαίους κατασκευαστές όπλων.
«Όλα αυτά δεν θα κοστίσουν σε θέσεις εργασίας, κέρδη και τους φόρους στις ΗΠΑ και θα διαβρώσουν και την επιρροή των ΗΠΑ στην Ευρώπη» συμπεραίνει ο Λούκας.
Υπηρεσίες πληροφοριών
Δεύτερον, θα υπάρχξουν συνέπεις στην ανταλλαγή πληροφοριών, το άλλοτε προπύργιο επιρροής των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Για δεκαετίες, οι τεράστιες δυνατότητες των αμερικανικών υπηρεσιών, πχ CIA, έδιναν στις ΗΠΑ το πάνω χέρι στις σχέσεις με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους. Οι Αμερικανοί βοηθούσαν τους Ευρωπαίους να πιάνουν Ρώσους κατασκόπους, λέει ο Λούκας, ενώ οι Ευρωπαίοι βοηθούσαν με τυχόν εξειδικευμένες δυνατότητες που θα μπορούσαν να αποδειχθούν χρήσιμες.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Λούκας, αυτό δεν θα ισχύει πια. «Οι Ευρωπαίοι επικεφαλής υπηρεσιών κατασκοπείας σκέφτονται τώρα δύο φορές να μοιραστούν τις πιο καλές πληροφορίες με τους ομολόγους τους στις ΗΠΑ».
Ο ειδικός αναρωτιέται εάν ο Λευκός Οίκος έκανε στους Ευρωπαίους ότι και στους Ουκρανούς, απενεργοποιώντας δηλαδή την ανταλλαγή πληροφοριών προκειμένου να τιμωρηθεί η κυβέρνηση στο Κίεβο για την απροθυμία της να δεχτεί τα αμερικναικά σχέδια για κατάπαυση του πυρός.
«Ας υποθέσουμε ότι ο Λευκός Οίκος αποφασίζει να δώσει σε άλλον Ευρωπαίο σύμμαχο το ίδιο «φάρμακο», Οι προσπάθειες των ευρωπαϊκών υπηρεσιών κάποτε χλευάζονταν, τώρα κερδίζουν προϋπολογισμούς, επιρροή, προσωπικό και τεχνογνωσία». υποστηρίζει το στέλεχος του CEPA.
Λιγότερη επιρροή
Έτσι, τρίτο, η τροχιά είναι ξεκάθαρη, σημειώνει ο Λούκας. «Όσο περισσότερο ο Τραμπ διακηρύσσει «Πρώτα η Αμερική», τόσο περισσότεροι Ευρωπαίοι ακούνε sauve qui peut—και απομακρύνονται από τα συντρίμμια μιας συμμαχίας που εσφαλμένα θεωρούσαν δεδομένη».
Συνεπώς, ο ειδικός πιστεύει πως κάθε βήμα προς αυτή την κατεύθυνση δημιουργεί μεγαλύτερη επιρροή για την Ευρώπη και λιγότερη μόχλευση για τις ΗΠΑ.
«Οι ΗΠΑ θα καταλήξουν σε κάτι που πάντα ήθελαν να αποφύγουν: δυνατή, μυώδης, ανεξάρτητη Ευρώπη. Πράγματι, δεν θα ήταν πολύ φανταστικό να χτιστεί ένα μνημείο στον Τραμπ στο κέντρο των Βρυξελλών, τοποθετώντας τον δίπλα στους ιδρυτές της ευρωπαϊκής ενότητας όπως ο Ζαν Μονε, Ρομπέρ Σουμάν και Σιμόν Βέιλ» σημειώνει ο Βρετανός αναλυτής.
Η πραγματικότητα και η ιστορία όμως, ίσως να μην συμφωνούν και τόσο με το στέλεχος του CEPA. Όπως έχουμε σημειώσει, η ανοικοδόμηση της Ευρώπης οφείλεται στην Ουάσινγκτον και οι θεσμοί της ΕΕ χρηματοδοτήθηκαν από αμερικανικές υπηρεσίες. Είναι ο συγκερασμός 27 εξωτερικών πολιτικών τόσο εύκολος, όσο υπονοεί ο αναλυτής;