
Μια λύση σε ένα πρόβλημα που απασχολεί χιλιάδες πολίτες που δεν είναι άλλο από τη στεγαστική κρίση επιχειρεί να δώσει το Μέγαρο Μαξίμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βγαίνει «μπροστά» ώστε να επικοινωνήσει τις πολιτικές της κυβέρνησης. Στη χθεσινή του επίσκεψη στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε με έμφαση στις πολιτικές για την προσιτή στέγη, τόσο στο σκέλος της στήριξης της ζήτησης όσο και στο σκέλος της τόνωσης της προσφοράς.
Στη σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου έγινε ανασκόπηση του πλέγματος πολιτικών που έχουν τεθεί σε εφαρμογή, στο οποίο προστίθεται από φέτος η ετήσια επιστροφή στους ενοικιαστές του 1/12 της δηλωμένης δαπάνης για ενοίκια. Αποφασίστηκε η δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας όπου οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να βρουν εύκολα, με λίγα κλικ, κάθε στεγαστικό πρόγραμμα που ταιριάζει στις ανάγκες τους. Επιπλέον, θα συγκροτηθεί διυπουργική επιτροπή για τον καλύτερο συντονισμό των εφαρμοζόμενων πολιτικών και παρατηρητηρίου στεγαστικής πολιτικής για την μηνιαία παρακολούθηση των τιμών στην αγορά όσο και της απορρόφησης των πόρων των κυβερνητικών προγραμμάτων.
Οι 10 προτάσεις
Η κυβέρνηση παρουσιάζει 10 προτάσεις για πιο προσιτή στέγη και αύξηση των διαθέσιμων κατοικιών προς αγορά και ενοικίαση. Πρωταρχικός στόχος είναι ο περιορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης σε κορεσμένες αστικές και τουριστικές περιοχές και η αυστηρότερη φορολογική μεταχείριση των επιχειρηματικών βραχυχρόνιων μισθώσεων. Δεύτερον, η απαλλαγή των ιδιοκτητών που μετατρέπουν μια βραχυχρόνια μίσθωση σε μακροχρόνια από φορολογία εισοδήματος από ενοίκια για 3 χρόνια. Τρίτον, φορολογική απαλλαγή έως 16.000 για όσους ιδιοκτήτες εκτελούν εργασίες ενεργειακής ανακαίνισης στα σπίτια τους.
Τέταρτον, το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-νοικιάζω» για ανακαίνιση παλιών κλειστών ακινήτων. Πέμπτον, τα άτοκα τραπεζικά δάνεια 400 εκ ευρώ μέσω του ταμείου ανάκαμψης για ενεργειακή αναβάθμιση παλαιών ακινήτων. Έκτο, de facto εξαίρεση συγκεκριμένων περιοχών από την πολιτική «χρυσής βίζας» και η ενθάρρυνση των επενδυτών να στραφούν σε παλιά εγκαταλελειμμένα ακίνητα, βιομηχανικά, επιχειρηματικά ή οικιστικά με στόχο την οικιστική ανάπλαση. Έβδομο, η θέσπιση της κοινωνικής αντιπαροχής για συνεκμετάλλευση με ιδιώτες και στόχο την αξιοποίηση της μεγάλης και αδρανούς ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου για προσιτή στέγη. Όγδοο, η αναστολή του ΦΠΑ στις νέες κατασκευές κατοικιών. Ένατο, το πρόγραμμα σπίτι μου 1 και 2 που επιδοτεί την αγορά παλαιών διαμερισμάτων για 30.000 δικαιούχους και νοικοκυριά. Και τέλος, το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους», με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ (200 εκατ. από Ταμείο Ανάκαμψης και 100 εκατ. από Εθνικού πόρους).
Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν με νόημα ότι αυτές είναι μερικές μόνο από τις πολιτικές μας που στοχεύουν στην αύξηση της προσφοράς των ακινήτων και την αντιμετώπιση της στεγαστικής ακρίβειας. Αυτές όμως είναι και πολιτικές που απαιτούν κάποιο χρόνο για να φέρουν αποτελέσματα. Γι αυτό και ταυτόχρονα εφαρμόζουμε και άμεσα μέτρα ανακούφισης όπως η αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος έως 2.500 ευρώ και η νέα παρέμβαση για την επιστροφή ενός ενοικίου ετησίως σε σχεδόν 1 εκ. δικαιούχους.
Όπως τονίζουν το αμέσως επόμενο διάστημα, με την εποπτεία του αρμόδιου υπουργείου και την υποστήριξη της προεδρίας της κυβέρνησης και της ΓΓ συντονισμού, θα ενταθούν κι άλλο οι προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί αυτό το μείζον κοινωνικό ζήτημα. Πιο συγκεκριμένα, σε ειδική ψηφιακή πλατφόρμα οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το σύνολο των πολιτικών που εφαρμόζονται για την προσιτή στέγη και ποια ταιριάζει στο προφίλ τους. Θα δημιουργηθεί διυπουργική επιτροπή με όλα τα συναρμόδια υπουργεία για τον καλύτερο συντονισμό των πολιτικών της κυβέρνησης.
Συστήνεται παρατηρητήριο στεγαστικής πολιτικής ώστε σε τακτική βάση ανά μήνα να παρακολουθούμε τόσο την πορεία των τιμών στην αγορά όσο και την απορρόφηση των προγραμμάτων. Τέλος, αμέσως μετά το Πάσχα τροποποιείται με νέα κίνητρα το θεσμό της κοινωνικής αντιπαροχής, ώστε να είναι πιο ελκυστικό για την αξιοποίηση των κενών ακινήτων του δημοσίου.
Τα ίδια κυβερνητικά στελέχη καταλήγουν υπογραμμίζοντας ότι η προσιτή στέγη είναι δικαίωμα και για εμάς, βρίσκεται μαζί με την ανάπτυξη της οικονομίας, την καλή και ποιοτική δημόσια υγεία και παιδεία και τα ασφαλή μέσα μαζικής μεταφοράς, στις 5 πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης.
Η απάντηση στην αντιπολίτευση
Όσον αφορά για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι από το πρωτογενές πλεόνασμα των 11,3 δισεκατομμυρίων ευρώ η κυβέρνηση αποφάσισε τη διάθεση ποσού μόνο 1,1 δισ. ευρώ με τα μέτρα για τους ενοικιαστές, τους συνταξιούχους και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ θα μπορούσε να δώσει μεγαλύτερα ποσοστά, απαντούν: Ότι σύμφωνα με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που ισχύουν στην Ε.Ε, για κάθε χώρα έχει καθοριστεί ανώτατο όριο αύξησης δαπανών το οποίο κανείς δεν μπορεί να υπερβεί. Σε αντίθετη περίπτωση θα κινηθεί η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, που σημαίνει δημοσιονομικά περιοριστικά μέτρα.
Το βασικό κριτήριο για την Ε.Ε., σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη δεν είναι το ποσοστό του πλεονάσματος αλλά το ύψος των δαπανών και η κυβέρνηση με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες έφτασε στο ανώτατο επιτρεπόμενο όριο για το 2025. Εάν η αντιπολίτευση πιστεύει ότι πρέπει να δοθούν πρόσθετα κονδύλια τότε πρέπει να πει ποιους φόρους θα επιβάλλει και με τι συντελεστές για να βρεθούν τα «ισοδύναμα» μέτρα.
Επίσης σημειώνουν ότι στο πρωτογενές πλεόνασμα του 4,8% του ΑΕΠ δεν συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους και την πληρωμή των τόκων. Το τελικό δημοσιονομικό πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 1,3% του ΑΕΠ (3,1 δισεκατομμύρια ευρώ) και 1,1 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την κάλυψη των μέτρων που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό και τα οποία θα προστεθούν στις ρυθμίσεις που είχαν ανακοινωθεί πέρυσι στη ΔΕΘ και εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου (μειώσεις εισφορών, αυξήσεις αποδοχών σε δημόσιο κλπ).
Η κυβέρνηση εξαντλεί όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια χωρίς να θέτει επ’ ουδενί σε κίνδυνο την σταθερότητα της οικονομίας.
«Τα πλεονάσματα του Μητσοτάκη δεν προέρχονται από υπερφορολόγηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει αυξήσει ούτε έναν φόρο. Τα πλεονάσματα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν από υπερφορολόγηση. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μειώσει ή καταργήσει 72 άμεσους και έμμεσους φόρους, 23 ΦΠΑ έχουν μειωθεί επί Μητσοτάκη» σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε για να συμπληρώσει: «Τα πλεονάσματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι αποτέλεσμα δύο παραγόντων: ο πρώτος παράγοντας είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και ο δεύτερος παράγοντας είναι η ανάπτυξη».