
Είκοσι έξι νεκροί και 17 τραυματίες είναι ο απολογισμός της χθεσινής επίθεσης εναντίον τουριστών στην Παχαλγκάμ, δημοφιλή προορισμό στην πολιτεία Τζαμού και Κασμίρ της Ινδίας από αυτονομιστές αντάρτες.
Χθες Τρίτη 22/4 στην κοιλάδα Μπαϊσαράν, δημοφιλές τουριστικό σημείο στο ινδικό Κασμίρ ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον ομάδας τουριστών, διαπράττοντας την πλέον πολύνεκρη επίθεση εναντίον αμάχων το τελευταίο τέταρτο του αιώνα στην περιοχή όπου εδώ και δεκαετίες υπάρχει εξέγερση, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχοι των τοπικών υπηρεσιών ασφαλείας.
Μια από τις πηγές ανέφερε πως υπάρχουν τουλάχιστον δύο ξένοι ανάμεσα στα θύματα των πυρών στην Παχαλγκάμ. Δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση του απολογισμού των τουλάχιστον 26 νεκρών -κατά ορισμένες πηγές, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 28- που μετέδωσαν ινδικά ΜΜΕ.
Από τους 26 νεκρούς, οι 25 είναι Ινδοί πολίτες και ένας Νεπαλέζος. Σύμφωνα με επιζώντες, οι δράστες στοχεύανε συγκεκριμένα άνδρες μη μουσουλμάνους, ζητώντας από τα θύματα να αναφέρουν τα ονόματά τους και να επαναλάβουν ισλαμικές προσευχές (kalma), ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ελέγχονταν σωματικά για να διαπιστωθεί η θρησκευτική τους ταυτότητα.
The attack on India’s Pahalgam, a scenic destination, is believed to be the worst attack on civilians in the troubled Himalayan region in years pic.twitter.com/LxhT6SkiGc
— Reuters (@Reuters) April 23, 2025
Κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης
Μια ομάδα με την ονομασία «Μέτωπο Αντίστασης» (The Resistance Front, TRF) – που οι ινδικές αρχές θεωρούν παρακλάδι της πακιστανικής τρομοκρατικής οργάνωσης Λασκάρ-ε-Ταΐμπα – ανέλαβε την ευθύνη. Οι αντάρτες απαιτούν ανεξαρτησία ή ένωση με το Πακιστάν, που ελέγχει μικρότερο τμήμα του Κασμίρ και, όπως και η Ινδία, διεκδικεί την κυριαρχία σε όλη την περιοχή. Το Νέο Δελχί κατηγορεί πάγια το Ισλαμαμπάντ πως υποστηρίζει τους μαχητές. Το Πακιστάν, από την πλευρά του, αρνείται οποιαδήποτε συμμετοχή, υποστηρίζοντας ότι παρέχει μόνο «ηθική και διπλωματική στήριξη» στο αίτημα αυτοδιάθεσης του Κασμίρ.
Τουριστικός οδηγός δήλωσε πως έσπευσε επιτόπου όταν άκουσε πυροβολισμούς και μετέφερε τραυματίες σε νοσοκομείο με άλογο. «Είδα κάποιους άνδρες πεσμένους κάτω, έμοιαζαν νεκροί», αφηγήθηκε ο Ουάχιντ, που δεν θέληση να δώσει το επώνυμό του.
Γιατροί σε νοσοκομείο στην Αναντνάγκ ανέφεραν πως προσέφεραν φροντίδες σε πολλούς τραυματίες, ανάμεσά τους τουλάχιστον δυο χτυπημένους από σφαίρες, ο ένας από τους οποίους είχε τραυματιστεί στον λαιμό. «Μαχητές (…) βγήκαν από δάσος κοντά σε μικρό λιβάδι κι άρχισαν να πυροβολούν», αφηγήθηκε στο AFP αυτόπτης μάρτυρας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Ήταν «σαφές» πως απέφυγαν να στοχοποιήσουν γυναίκες και ότι πυροβολούσαν άνδρες, «σε κάποιες περιπτώσεις μια φορά, σε άλλες επανειλημμένα, ήταν σαν καταιγίδα», πρόσθεσε.
This isn’t just an attack on tourists, it’s an attack on humanity and Valley’s peace. They’re once again trying to bring chaos to the Kashmir. The scenes from Pahalgam are heartbreaking. I urge the authorities to act fast. Justice must be delivered without delay. #pahalgamattack pic.twitter.com/Bm6rrDPMNs
— Mutahir Showkat (@MutahirXYZ) April 22, 2025
Επέστρεψε εσπευσμένα ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι
Ο ινδός ομοσπονδιακός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, που συντόμευσε επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία κι επέστρεψε εσπευσμένα, καταδίκασε την «ειδεχθή ενέργεια», υποσχόμενος ότι οι δράστες της «τρομοκρατικής επίθεσης» θα «προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».
«Οι σατανικοί σκοποί τους δεν θα επιτευχθούν ποτέ. Η αποφασιστικότητά μας να αγωνιστούμε εναντίον της τρομοκρατίας είναι ακλόνητη» και η ενέργεια αυτή «το μόνο που θα κάνει είναι να την ενισχύσει», πρόσθεσε.
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε στην Ινδία την «πλήρη υποστήριξή του» κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον πρωθυπουργό Μόντι, γνωστοποίησε εκπρόσωπος της ινδικής διπλωματίας.
Η επίθεση στο Κασμίρ έγινε μια μέρα μετά τη συνάντηση στο Νέο Δελχί του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς, σε τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ινδία, και του κ. Μόντι.
«Αυτοί που εμπλέκονται δεν θα γλιτώσουν»
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θύμισε ότι οι επιθέσεις εναντίον αμάχων είναι «απαράδεκτες υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις», η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατήγγειλε την «αηδή τρομοκρατική επίθεση» και ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ισραήλ Γεδεών Σάαρ επίσης εξέφρασε τη «βαθιά θλίψη» του για την «ειδεχθή τρομοκρατική επίθεση εναντίον τουριστών».
Ο ινδός υπουργός Εσωτερικών Αμίτ Σα ανακοίνωσε παράλληλα πως μεταβαίνει επιτόπου αεροπορικώς. «Αυτοί που εμπλέκονται σε αυτή την άνανδρη τρομοκρατική ενέργεια δεν θα γλιτώσουν», θα υποστούν «τις σκληρότερες» τιμωρίες, ανέφερε.
«Όλη η χώρα είναι ενωμένη εναντίον της τρομοκρατίας», τόνισε ο Ραχούλ Γκάντι, ο επικεφαλής του μεγαλύτερου ινδικού αντιπολιτευόμενου κόμματος, του Κογκρέσου, καλώντας την κυβέρνηση να «αναλάβει τις ευθύνες της».
Ο στρατός της Ινδίας διατηρεί μόνιμα κάπου 500.000 μέλη του προσωπικού του στο Κασμίρ, παρότι οι μάχες έχουν αποκλιμακωθεί αφότου η κυβέρνηση του πρωθυπουργού ανακάλεσε την περιορισμένη αυτονομία της περιοχής το 2019.
Οι ινδικές αρχές καταβάλλουν προσπάθειες η ορεινή περιοχή να γίνει τουριστικός προορισμός, προβάλλοντας για παράδειγμα τη δυνατότητα επισκέψεων για σκι τους χειμερινούς μήνες ή επισκέψεων για να ανακουφίζονται από την αποπνικτική ζέστη στην υπόλοιπη Ινδία ταξιδιώτες το καλοκαίρι.
Κάπου 3,5 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφτηκαν το Κασμίρ το 2024, στην πλειονότητά τους Ινδοί, κατά επίσημους αριθμούς.
Η φονική επίθεση του 2020
Το 2023, η Ινδία φιλοξένησε σύνοδο της G20 για τον τουρισμό στη Σριναγκάρ, στην προσπάθειά της να δείξει πως έχει αποκατασταθεί η ηρεμία στην περιοχή, έπειτα από τη μαζική καταστολή που ακολούθησε την αφαίρεση της αυτονομίας του Κασμίρ από την κυβέρνηση του ινδουιστή εθνικιστή Ναρέντρα Μόντι.
Διάφορες τουριστικές εγκαταστάσεις βρίσκονται υπό ανάπτυξη, κάποια κοντά στα στρατιωτικοποιημένα σύνορα που χωρίζουν το τμήμα του Κασμίρ που ανήκει στην Ινδία από αυτό του Πακιστάν.
Η πιο φονική επίθεση που έχει διαπραχτεί στην περιοχή εναντίον αμάχων ανάγεται στον Μάρτιο του 2000, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους κάπου τριάντα Ινδοί υπήκοοι. Είχε διαπραχθεί την παραμονή επίσκεψης του τότε προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ