ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΕΛΛΑΔΑ

Παρένθετη μητρότητα αποκλειστικά μόνο για μόνιμους κατοίκους

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ουσιαστικές αλλαγές στη νομοθεσία, που επέτρεψε πριν από είκοσι και πλέον χρόνια την απόκτηση παιδιών με τη μέθοδο της παρένθετης μητρότητας, επέρχονται με νομοσχέδιο που έχει έτοιμο το υπουργείο Δικαιοσύνης και θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα.

Στο νομοσχέδιο, το οποίο βασικά αφορά θέματα μέριμνας και άλλες διατάξεις, αρχικά περιελήφθη ρύθμιση που απαγόρευσε την απόκτηση παιδιών με τη μέθοδο της παρένθετης μητέρας σε ομόφυλα ζευγάρια ανδρών ή σε έναν άνδρα μόνο του (μονογονεϊκή οικογένεια).

Το σκεπτικό της απαγόρευσης αυτής, που προκάλεσε συζητήσεις, ήταν ότι η απόκτηση παιδιού μέσω παρένθετης μητέρας από ομόφυλα ζευγάρια ανδρών ή έναν άνδρα μόνο του είναι αντίθετη με το πνεύμα του νόμου που επιτρέπει την παρένθετη μητρότητα, αφού η μέθοδος αυτή νομοθετήθηκε για εκείνες τις γυναίκες που δεν μπορούν με φυσικό τρόπο ή άλλο τρόπο (με επιστημονική βοήθεια) να αποκτήσουν παιδιά.

Παράλληλα όμως με την απαγόρευση της παρένθετης μητρότητας για τα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών και τους μοναχικούς άνδρες τέθηκε – στην αιτιολογική έκθεση του εν λόγω νομοσχεδίου που ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες – και θέμα κατάχρησης οικονομικά αδύναμων γυναικών, καθώς σημειωνόταν με έμφαση πως έχουν λάβει μεγάλες διαστάσεις φαινόμενα traffiking, δηλαδή εκμετάλλευσης αλλοδαπών κυρίως γυναικών που εισάγονται ειδικά με σκοπό να αποκτήσουν παιδί με τη μέθοδο της παρένθετης μητέρας χωρίς την τήρηση των προϋποθέσεων του νόμου.

Ερχονται ριζικές αλλαγές

Με αφορμή όμως την απαγόρευση απόκτησης παιδιών με τη μέθοδο της παρένθετης μητέρας για τα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών και τους μοναχικούς άνδρες, όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα», το υπουργείο Δικαιοσύνης προχώρησε σε ριζικές αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου για την παρένθετη μητρότητα.

Αλλαγές που σχετίζονται γενικά με τις παρένθετες μητέρες, είτε αυτές ενεργούν για λογαριασμό ομοφύλων (γυναικών, για παράδειγμα, αφού για τα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών απαγορεύεται) είτε για ετερόφυλα ζευγάρια.

Ποια είναι η σημαντικότερη και ουσιαστικότερη αλλαγή που επέρχεται με το νομοσχέδιο, την εν λόγω διάταξη του οποίου δημοσιοποιεί «Το Βήμα»; Στο εξής όποια γυναίκα αναλάβει με την τήρηση του προϋποθέσεων του νόμου τον ρόλο της παρένθετης μητέρας, να γεννήσει δηλαδή το παιδί κάποιου άλλου, είτε ετερόφυλου ζευγαριού είτε μονογενεϊκής οικογένειας (μίας γυναίκας μόνης της ή ενός ομόφυλου ζευγαριού γυναικών) οφείλει να είναι μόνιμη κάτοικος εσωτερικού.

Δηλαδή μόνιμη κάτοικος στη χώρα μας, που σημαίνει να αποδεικνύει τη μονιμότητα της παραμονής της με μόνιμη κατοικία, ιδιόκτητη ή με ενοίκιο, με εργασία και όσα άλλα απαιτεί ο νόμος για να θεωρηθεί κάποιος μόνιμος κάτοικος Ελλάδας. Μόνο μόνιμη κάτοικος Ελλάδας μπορεί να γίνει παρένθετη μητέρα. Ουδείς άλλος.

Μόνιμοι κάτοικοι επίσης προβλέπεται με το εν λόγω νομοσχέδιο ότι πρέπει να είναι και αυτοί που παραγγέλλουν την απόκτηση παιδιού με τη μέθοδο της παρένθετης μητρότητας. Με αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με τη νέα διάταξη, δεν θα μπορούν στο εξής να υπάρξουν φαινόμενα παροδικής εισαγωγής αλλοδαπών γυναικών μόνο με σκοπό την απόκτηση παιδιών με τη μέθοδο της παρένθετης μητρότητας, φαινόμενα που είχαν λάβει μεγάλες διαστάσεις εκθέτοντας τη χώρα μας για εκμετάλλευση γυναικών και traffiking.

Ενδεικτικό της κατάστασης εκμετάλλευσης αλλοδαπών γυναικών με σκοπό την απόκτηση παιδιών με παρένθετη μητρότητα υπήρξε η υπόθεση που αποκαλύφθηκε πριν από ενάμιση χρόνο στην Κρήτη, όπου αλλοδαπές υπό άθλιες συνθήκες εγκυμονούσαν παιδιά με τη μέθοδο της παρένθετης μητρότητας χωρίς την τήρηση των νόμιμων προϋποθέσεων και σε καθεστώς εκμετάλλευσής τους.

Οι προβλέψεις του νέου νομοσχεδίου, σκοπός των οποίων είναι να κλείσουν οι δίοδοι για traffiking, αναμένεται να ψηφιστούν σύντομα, καθώς το νομοθέτημα στο οποίο περιλήφθηκαν έχει ήδη δρομολογηθεί με άλλες άσχετες με το θέμα της παρένθετης μητρότητας διατάξεις, ενώ σε αυτό περιλαμβάνεται και η απαγόρευση για ομόφυλα ζευγάρια ανδρών του δικαιώματος απόκτησης παιδιών με παρένθετη μητρότητα, καθώς επιτρέπεται η απόκτηση από άνδρες (ζευγάρια ή μόνος του) μέσω υιοθεσίας.

Να σημειωθεί εδώ ότι η ψήφιση πριν από έναν και πλέον χρόνο του νόμου που έδωσε δικαίωμα γάμου σε ομόφυλα ζευγάρια και παράλληλα δικαίωμα τεκνοθεσίας, δηλαδή απόκτηση παιδιών, δεν διευκρίνιζε πώς θα αποκτούσαν παιδιά. Αν δηλαδή η απόκτηση θα ήταν με υιοθεσία ή με τη μέθοδο της παρένθετης μητρότητας.

Περιμένοντας το ΣτΕ

Με το νομοσχέδιο που επεξεργάστηκε το υπουργείο Δικαιοσύνης απαγορεύθηκε για τους ομόφυλους άνδρες ή τους άνδρες μόνους τους να αποκτούν παιδιά με παρένθετη μητρότητα, γεγονός που έχει τη σημασία του, καθώς από πολλούς θεωρήθηκε ως μια οριοθέτηση του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, νόμου η συνταγματικότητα του οποίου έτσι κι αλλιώς κρίνεται ήδη από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Πάντως έγκριτοι νομικοί εκτιμούσαν στο «Βήμα», εν όψει της επικείμενης απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου, ότι ο νόμος για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών δύσκολα θα σκοντάψει σε συνταγματικά εμπόδια, καθώς ο βασικός του πυλώνας είναι η αρχή της ισότητας των πολιτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button