Με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις, ο Μητσοτάκης προσπαθεί να κερδίσει ξανά τη μεσαία τάξη

Τη Τρίτη το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από ολιγοήμερες διακοπές στη Τήνο επιστρέφει στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου.
Χωρίς να χάσει χρόνο, επιστρέφει κανονικά στην δουλειά. Αναμένει την ανακοίνωση της Eurostat για το ύψος των πλεονασμάτων και μια ώρα αργότερα στη 1 το μεσημέρι της Τρίτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίζει αιφνιδίως να κάνει να απευθυνθεί στους πολίτες με ένα τηλεοπτικό μήνυμα.
Σε αυτό, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μόνιμα μέτρα συνολικού ύψους 1 δισ. Ευρώ. «Με την προσπάθεια όλων τα πήγαμε πολύ καλύτερα από όσα υπολογίζαμε», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στη συνέχεια ανακοίνωσε τρία μόνιμα μέτρα στήριξης:
- Κάθε χρόνο και συγκεκριμένα, κάθε Νοέμβριο, η πολιτεία θα επιστρέφει στους ενοικιαστές ένα ενοίκιο. Για την επιστροφή θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, αντίστοιχα με εκείνα του προγράμματος Σπίτι μου 2.
- Ποσό 250 ευρώ θα λαμβάνουν κάθε Νοέμβριο, 1,5 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχοι, ανασφάλιστοι υπερήλικες επιπλέον και ΑμεΑ.
- Αύξηση 500 εκατ. ετησίως του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη δημοσιοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος ρεκόρ που κατέγραψε η ελληνική οικονομία.
Με τα μέτρα αυτά, η κυβέρνηση επιχειρεί «μετρήσει» ξανά τη μεσαία τάξη με φόντο την εξαγγελία μέτρων την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία χάνει σημαντικό ποσοστό από αυτή την δεξαμένη που αποτελεί και τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας. Τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει η λεγόμενη μεσαία τάξη είναι η ακρίβεια αλλά και η στεγαστική κρίση που πλήττει ιδιαιτέρως τα αστικά κέντρα.
Τα μέτρα αυτά, αφορούν την φετινή χρονιά, δηλαδή για το 2025, ενώ για το 2026, που θεωρείται και προεκλογική χρονιά, οι ανακοινώσεις θα γίνουν στη ΔΕΘ.
Γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία;
Κυβερνητικές πηγές εξηγούν γιατί επιλέχθηκε η εν λόγω ημέρα για την ανακοίνωση των μέτρων σημειώνοντας ότι εκείνη τη μέρα ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και την Eurostat τα δημοσιονομικά αποτελέσματα για το 2024, όπου καταγράφηκε για τη χώρα μας πρωτογενές πλεόνασμα ρεκόρ 4,8% του ΑΕΠ και τελικό δημοσιονομικό πλεόνασμα 1,3% του ΑΕΠ.
Η λογική της κυβέρνησης, όπως λένε, είναι απλή. Δημιουργεί τον δημοσιονομικό χώρο και μετά το μετατρέπει σε κοινωνικό και αναπτυξιακό κεφάλαιο, χωρίς να θέτει επ’ ουδενί σε κίνδυνο τη δημοσιονομική και οικονομική μας σταθερότητα. Σύμφωνα με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πρόσθετο πλεόνασμα του 2024 θα μπορούσε να αξιοποιηθεί φέτος, για αυτό και τα μόνιμα μέτρα υπέρ των ενοικιαστών, χαμηλοσυνταξιούχων, ανασφάλιστων υπερήλικων και ΑΜΕΑ θα εφαρμοσθούν από τον Νοέμβριο ενώ και το Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων θα αυξηθεί φέτος κατά 500 εκατομμύρια ευρώ.
Από που προέκυψε το «υπερπλεόνασμα»
Στο αν το «υπερπλεόνασμα» προκύπτει από την αύξηση των φορολογικών βαρών των πολιτών στελέχη της κυβέρνησης απαντούν κατηγορηματικά πως όχι, λέγοντας ότι συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τονίζουν, είναι αυτή που έχει μειώσει πάνω από 72 άμεσους φόρους, έμμεσους και εισφορές, σε εισοδήματα, ακίνητα, τέλη επιτηδεύματος, φόρους μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επαγγελματιών κλπ. Το υψηλό πλεόνασμα οφείλεται σε τρεις παράγοντες: Πρώτον, από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσα από σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές κλπ.
Σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός σημειώνει μεταξύ άλλων με νόημα ότι «ο στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι η συλλογική πρόοδος να μετατρέπεται, σταδιακά, και σε ατομική προκοπή».
Δεύτερον, από την ανάπτυξη που δημιουργεί θέσεις εργασίας, Επί κυβερνήσεων Μητσοτάκη έχουν δημιουργηθεί πάνω από 500.000 θέσεις εργασίας με αποδοχές που διαρκώς αυξάνονται, με αποτέλεσμα και τα δημόσια έσοδα να αυξάνονται.
Τρίτον από την εξοικονόμηση δαπανών στον δημόσιο τομέα, μέσα από την καταπολέμηση της σπατάλης. Σημειώνουμε ότι το βασικό κριτήριο των νέων ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων είναι το ύψος των δαπανών και όχι το ύψος του πλεονάσματος.
Παράλληλα, σηκώνουν το γάντι προς την αντιπολίτευση λέγοντας ότι με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν εξαντλούνται όλα τα περιθώρια, «πιάνουμε» την οροφή των επιτρεπόμενων δαπανών. Οσοι από την αντιπολίτευση πιστεύουν ότι πρέπει να δοθούν και έξτρα χρήματα θα πρέπει να πουν ποιους θα φορολογήσουν και πόσο για να εξασφαλίσουν αυτούς τους πόρους.
Τα μέτρα
Όπως τονίζουν από την κυβέρνηση, πρέπει να δοθεί απάντηση στο πρόβλημα της στέγης. Πρόκειται άλλωστε για ένα πρόβλημα που αποτελεί αγκάθι στην κοινωνία αλλά και την κυβέρνηση με όλες τις προηγούμενς προσπάθειες έως τώρα να μοιάζουν άκαρπες. Η ενίσχυση των συμπολιτών μας που είναι στο ενοίκιο ή πληρώνουν ενοίκια για τα παιδιά τους που σπουδάζουν και τα βγάζουν δύσκολα πέρα, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Γι’ αυτό αποφασίστηκε κάθε Νοέμβριο, η πολιτεία να επιστρέφει στους ενοικιαστές ένα πλήρες ενοίκιο για την πρώτη κατοικία αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των παιδιών τους, ώστε να ελαφρυνθούν τα έξοδά τους. Υπολογίζουμε ότι δικαιούχοι θα είναι το 80% των νοικοκυριών που πληρώνουν ενοίκιο.
Κάποια από τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός αφορούν και τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Όπως επισημαίνεται από το Μέγαρο Μαξίμου, το δεύτερο μέτρο απευθύνεται σε περίπου 1,5 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με αναπηρία, κατηγορίες οι οποίες από φέτος θα στηρίζονται, σε μόνιμη βάση, με 250 ευρώ καθαρά, επιπλέον σε κάθε άλλο έσοδό τους. Και αυτό το ποσό θα καταβάλλεται κάθε χρόνο στα τέλη Νοεμβρίου.
Πάντως, στο πλαίσιο των εξαγγελιών, σήμερα ο πρωθυπουργός στις 10 το πρωί θα επισκεφθεί το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου θα πραγματοποιηθούν κοινές δηλώσεις προς τις κάμερες.