ΗΠΑ: Καταδικαστικές δηλώσεις της κυβερνήτριας της Μασαχουσέτης για την επίθεση Τραμπ στα πανεπιστήμια

Ανησυχία στον εκπαιδευτικό κόσμο έχει προκαλέσει η ανεξήγητη στρατηγική του Ντόναλντ Τραμπ ενάντια στα αμερικανικά πανεπιστήμια.
Τη δική της άποψη εξέφρασε η κυβερνήτρια της Μασαχουσέτης, Μόρα Χίλι, την Κυριακή, δηλώνοντας ότι οι επιθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και σε άλλα ιδρύματα έχουν επιζήμιες επιπτώσεις, με το κλείσιμο ερευνητικών εργαστηρίων και περικοπές σε νοσοκομεία που συνδέονται με κολέγια.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην εκπομπή Face the Nation του CBS, η Δημοκρατική κυβερνήτρια δήλωσε ότι οι επιπτώσεις στο Χάρβαρντ βλάπτουν την «αμερικανική ανταγωνιστικότητα», καθώς αρκετοί ερευνητές εγκαταλείπουν τις ΗΠΑ για ευκαιρίες σε άλλες χώρες.
Αρνητικές οι συνέπειες των αποφάσεων Τραμπ
Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ διέκοψε δισεκατομμύρια δολάρια από ομοσπονδιακά κονδύλια προς το Χάρβαρντ, αφού το πανεπιστήμιο αρνήθηκε να υποχωρήσει σε μια σειρά από απαιτήσεις της κυβέρνησης. Ο Τραμπ ζήτησε επίσης να ανακληθεί το αφορολόγητο καθεστώς του, μια δυνητικά παράνομη κίνηση, κατά του παγκοσμίου φήμης κολεγίου στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, αναφέρει δημοσίευμα του Guardian.
Σχετικά με τις κινήσεις εναντίον των κολεγίων, η Χίλι δήλωσε: «Είναι κακό για τους ασθενείς, είναι κακό για την επιστήμη και είναι πραγματικά κακό για την αμερικανική ανταγωνιστικότητα. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να αναπληρώσει μια πολιτεία τις περικοπές από την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση».
Και πρόσθεσε: «Βρέθηκα πρόσφατα σε ένα νοσοκομείο, το Boston Children’s, όπου νοσηλεύονται μερικά από τα πιο άρρωστα παιδιά της χώρας. Οι περικοπές στο Boston Children’s και σε άλλα νοσοκομεία είναι άμεσο αποτέλεσμα των ενεργειών του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς αυτά αποτελούν μέρος ενός συστήματος εκπαιδευτικών νοσοκομείων».
«Αυτές οι περικοπές στα πανεπιστήμια έχουν σημαντικές επιπτώσεις, με αποτέλεσμα την απόλυση επιστημόνων και γιατρών, ενώ κλινικές δοκιμές για θεραπείες κατά του καρκίνου έχουν σταματήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ως κυβερνήτρια, θέλω η Μασαχουσέτη και η Αμερική να πετάξουν ψηλά. Αυτό που κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ ουσιαστικά προσκαλεί άλλες χώρες, όπως η Κίνα, να πάρουν τους επιστήμονες και τους ερευνητές μας. Αυτό είναι τρομερό, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τι έχει κάνει στην οικονομία. Εργάζομαι σκληρά κάθε μέρα για να μειώσω το κόστος στην πολιτεία μου, να μειώσω τους φόρους και να χτίσω περισσότερες κατοικίες, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει τη ζωή πιο ακριβή και πιο δύσκολη για όλους μας».
Στην «γκιλοτίνα» οι ομοσπονδιακές χρηματοδοτήσεις
Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Τραμπ, η κυβέρνησή του έχει αναπτύξει μια «ειδική ομάδα αντισημιτισμού» για να απαιτήσει διάφορες αλλαγές πολιτικής σε διάφορα πανεπιστήμια της χώρας.
Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ένα από τα πρώτα ιδρύματα που στοχοποιήθηκαν από την ειδική ομάδα, υποχώρησε γρήγορα στις απαιτήσεις της κυβέρνησης Τραμπ, με στόχο την αποκατάσταση 400 εκατ. δολαρίων ομοσπονδιακής χρηματοδότησης. Ορισμένα από τα μέτρα στα οποία υπέκυψε το Κολούμπια ήταν η απαγόρευση των προσωπικών μασκών στην πανεπιστημιούπολη, η εξουσιοδότηση των αξιωματικών ασφαλείας να συλλαμβάνουν άτομα και η τοποθέτηση του ελέγχου του τμήματος Μέσης Ανατολής υπό την εποπτεία ενός νέου ανώτερου αντιπρύτανη.
Ο πρώην πρόεδρος του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Λι Μπόλινγκερ, δήλωσε την Κυριακή ότι οι επιθέσεις της κυβέρνησης Τραμπ στα ακαδημαϊκά ιδρύματα αποτελούν σημαντική επίθεση στα δικαιώματα της πρώτης τροπολογίας.
«Πρόκειται για ένα είδος οπλοποίησης της εξουσίας της κυβέρνησης», δήλωσε ο Μπόλινγκερ στο CNN, προσθέτοντας ότι «μοιάζει με εκστρατεία εκφοβισμού».
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έστειλε στο Χάρβαρντ δύο ξεχωριστές επιστολές με συγκεκριμένες απαιτήσεις. Αφού το πανεπιστήμιο απέρριψε δημοσίως τα αιτήματα αυτά, η διοίκηση πάγωσε γρήγορα σχεδόν 2,3 δισ. δολάρια ομοσπονδιακής χρηματοδότησης.