ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα μεταπασχαλινά πάθη της Αριστεράς – Τι θα γίνει με ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εβδομάδα που μεσολάβησε από την οριζόντια και, κατά πολλούς, αιφνιδιαστική απόφαση της Νέας Αριστεράς να κόψει τον «ομφάλιο λώρο» με τον ΣΥΡΙΖΑ έμοιαζε περισσότερο με εβδομάδα προσαρμογής στις αναδιαμορφωμένες συνθήκες. Πράγματι οι ηγεσίες και κορυφαία στελέχη των δύο εμπλεκόμενων κομμάτων, δεδομένης της δημοσκοπικής πίεσης που αισθάνονται από μήνα σε μήνα, ήλπιζαν σε διαφορετική τροπή. Κι αναπόφευκτα επήλθε απογοήτευση, η οποία λίγο ως πολύ εκφράστηκε εκατέρωθεν.

Έχοντας προτρέξει έτσι ώστε να δημοσιοποιήσει τους 10+1 άξονες ακριβώς πριν από τη συνεδρίαση της ΚΕ της Νέας Αριστεράς ο Σωκράτης Φάμελλος είχε σχηματίσει την ελπίδα πως θα συναντήσει «ευήκοα ώτα» και θα προχωρήσει άμεσα ο περίφημος προγραμματικός διάλογος με τελικό προορισμό μια αμφίπλευρη συμφωνία εκλογικών προδιαγραφών.

Η «Ομπρέλα» έκλεισε τις πόρτες, αλλά…

Μόνο που η προεδρική γραμμή Χαρίτση για συνεννόηση και σύμπλευση των δύο σχηματισμών αποκρούστηκε σαν αλεξικέραυνο από την πλειοψηφικά ανένδοτη «Ομπρέλα» (του Ευκλείδη Τσακαλώτου) και τον γραμματέα Γαβριήλ Σακελλαρίδη με συνέπεια μια απόφαση που κλείνει, αντί ν’ ανοίγει, πόρτες. Ως προς αυτήν την κατεύθυνση κατέστη σαφές πως απορρίπτονται «τα σενάρια για συγκόλληση κοινοβουλευτικών ομάδων».

«Αυτή η τάση είναι κυρίαρχη εντός του κόμματος κι αυτό εκφράστηκε στην Κεντρική Επιτροπή» σχολίασε στο Βήμα πηγή που γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις. «Δεν ήταν τόσο μεγάλη έκπληξη η κατάληξη», συμπλήρωσε σχετικά, υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς πως είχαν προηγηθεί συνεννοήσεις στελεχών επί κειμένων για ν’ αποτραπεί η «συριζοποίηση», όπως την αποκαλούν σχετικά οι διαφωνούντες.

Τι απέμεινε, πλέον, να κρατά άσβεστη τη σπίθα και ζωντανή τη δυνητική συμβίωση ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Αριστεράς στην ίδια στέγη; Η συνισταμένη για συγκρότηση ενός διευρυμένου λαϊκού μετώπου που θα προσελκύσει διάφορες δυνάμεις αριστερόστροφης πορείας (Πράττω του Ν. Κοτζιά, Κόσμος του Πέτρου Κόκκαλη, κα). Ως «μόνη και κύρια απάντηση στο κοινωνικό αίτημα για την ανατροπή του καθεστώτος Μητσοτάκη», όπως επισημάνθηκε από την Πατησίων.

Γενικό και αόριστο βέβαια όλο αυτό για να αποτελέσει την αφετηρία συζητήσεων, καθώς δεν προσδιορίζει τον χρόνο, τον χάρτη ή τη μορφή. Αφήνει απλώς να αιωρείται μια αφαιρετική ιδέα.

Το αρχικό σοκ και η ψυχραιμία της Κουμουνδούρου

Η έωλη και θολή αυτή παράθεση από την ΚΕ της Νέας Αριστεράς κρίθηκε ανεπαρκής από την Κουμουνδούρου. Διότι από τη μία «βάζει τρικλοποδιά στις προσδοκίες των προοδευτικών πολιτών», όπως υποστήριξε ο Νίκος Παππάς, κι από την άλλη ευνοεί το αφήγημα των παραδοσιακών ή όψιμων αντιπάλων πως ανέκαθεν οι όμοροι σχηματισμών της προοδευτικής πτέρυγας αδυνατούν να βρουν σημεία επαφής και συνεννόησης.

Το γεγονός πως αρχικό σοκ, διότι ως τέτοιο εκλήφθη σε πρώτη φάση, έδωσε τη θέση του σε μια πιο ψύχραιμη και αρκετά πιο νηφάλια αντίδραση επικαιροποίησε τα σενάρια. Ναι μεν ο Σωκράτης Φάμελλος έκανε εν πρώτοις λόγο για στάση «κατώτερη των περιστάσεων», την ίδια ώρα όμως επαναβεβαίωσε, κι εντός των οργάνων, το ειλημμένο προσκλητήριο διαρκείας που όχι μόνο δεν θα εγκαταλειφθεί, αλλά θα ενισχυθεί και θα προωθηθεί. Ειδάλλως δεν θα μιλούσε πριν από το Πάσχα για μια επιδιωκόμενη «πολιτική ανάσταση» τόσο του χώρου και κατ’ επέκταση της χώρας συνολικά.

«Παίζονται και πολιτικές καριέρες»

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πληροφορίες του Βήματος, η συγκαταβατική αυτή στροφή του Σωκράτη Φάμελλου είναι πολύ πιθανό να βοηθήσει και να εξομαλύνει το κλίμα. Ο αναπληρωτής γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βασιλειάδης, είχε παραδεχθεί πως «είναι ένας δύσβατος δρόμος» αυτός της συνεργασίας με τη Νέα Αριστερά, «γιατί έχουμε πληγώσει ο ένας τον άλλον πολύ» και «χρειάζονται μέτρα οικοδόμησης πολιτικής εμπιστοσύνης». Είναι μια άποψη που βρίσκει σύμφωνους κι άλλους. Παρόλα αυτά η αντίστροφη μέτρηση για την εθνική κάλπη (του 2027 ή νωρίτερα) έχει αρχίσει και είναι λογικό να σταθμίζονται όλα τα δεδομένα.

«Μην ξεχνάμε πως για ορισμένους εξ αυτών παίζονται και πολιτικές καριέρες» σχολίαζε λιτά αλλά περιεκτικά στο Βήμα παρατηρητής της περίπλοκης κατάστασης, καθώς νυν βουλευτές γνωρίζουν πως δεν θα είναι εύκολο να επανεκλεγούν την επόμενη φορά, αν τα δημοσκοπικά ποσοστά επιβεβαιωθούν από την ψήφο των πολιτών. Ναι μεν έχουν και ζωή εκτός πολιτικής, αλλά δεν ανήκει στις προθέσεις τους να χαθούν τόσο γρήγορα από το προσκήνιο.

Ο παράγοντας Τσίπρας και τα συνέδρια

Υπό αυτές τις συνθήκες συμπαγής η ΚΟ της Νέας Αριστεράς δεν είναι ακριβώς. Πόσο μάλλον όταν και σ’ αυτήν συγκρούονται δύο κυρίαρχες τάσεις. Η διάσπαση αποφεύχθηκε στη διάρκεια της ΚΕ, χάρη στην οπισθοχώρηση Χαρίτση, αλλά επειδή η πλειονότητα των βουλευτών του κόμματος ήταν υπέρ των συνεργασιών, ας μην αποκλειστεί εντός των επόμενων δύο μηνών να έρθουν εκ νέου στην επιφάνεια οι μεταξύ τους αποστάσεις και να διευκρινιστούν προθέσεις.

Ορισμένοι θα μετακινούνταν… χθες στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να μειώσουν, όσο μπορούν, το ρίσκο της απώλειας της έδρας τους στη Βουλή. Άλλοι πάλι προτιμούν να τηρούν στάση αναμονής έχοντας κατά νου πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μείνει άπραγος επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ. Το τι ο πρώην πρωθυπουργός θα πράξει και το πότε επηρεάζουν και τις δικές τους κινήσεις στο επόμενο στάδιο των διεργασιών.

Τα συνέδρια των δύο κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς, διεξάγονται μέσα στον Ιούνιο και η σύγκληση αμφότερων υπολογίζεται ως ορόσημο για το μέλλον όλων. Ως αρχή ή τέλος με δεδομένο ότι θα προκύψουν αναπόφευκτες εσωτερικές ανακατατάξεις. Όπως φαίνεται, εξάλλου, τα κομμάτια του παζλ δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη στις ακριβείς θέσεις τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button