Μητσοτάκης σε Τασούλα: Όλοι οι εμπορικοί πόλεμοι τελικά έχουν μόνο χαμένους και κανέναν κερδισμένο

Την πρώτη του επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα, πραγματοποίησε το πρωί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας τις τακτικές μηνιαίες επίσημες επαφές μαζί του.
Ο κ. Μητσοτάκης, με φόντο τις προθέσεις Τραμπ για επιβολή δασμών και σε ευρωπαϊκά προϊόντα, δήλωσε αισιόδοξος για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας επαναφέροντας τα περί ανάγκης «πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας», ενώ ξεκαθάρισε ότι «η δημοσιονομική σταθερότητα είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζονται όλες οι πολιτικές μας».
Την πρώτη του επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα, πραγματοποίησε το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Μητσοτάκης: Όλοι οι εμπορικοί πόλεμοι τελικά έχουν μόνο χαμένους και κανέναν κερδισμένο
Ο κ. Μητσοτάκης στη συνομιλία του με τον κ. Τασούλα, ανέφερε ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν εμπορικό πόλεμο, ο οποίος ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, του οποίου τα αποτελέσματα ακόμα μέχρι σήμερα είναι απρόβλεπτα. Αλλά όλοι οι εμπορικοί πόλεμοι τελικά έχουν μόνο χαμένους και κανέναν κερδισμένο».
«Σε αυτήν την παγκόσμια αναταραχή είναι πολύ σημαντική η σταθερότητα της οικονομίας μας. Η δημοσιονομική πειθαρχία είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζονται όλες οι πολιτικές μας. Σε περιόδους αναταραχής η πολιτική και οικονομική σταθερότητα είναι αναγκαίες. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και συνεπείς, καθώς κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ακόμη ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας. Παραμένω αισιόδοξος καθώς όλες οι ενδείξεις για την ελληνική οικονομία είναι θετικές, υπάρχουν θετικές ειδήσεις στο μέτωπο των εξαγωγών στο πρώτο δίμηνο του έτους, που επιβεβαιώνουν την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, η ανεργία αποκλιμακώνεται και ο τουρισμός φαίνεται πως έχει ξεκινήσει πολύ ενθαρρυντικά» είπε.
Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην απόφαση της UNESCO να καθιερώσει την 9η Φεβρουαρίου, ημέρα του θανάτου του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού ως τη διεθνή ημέρα της ελληνικής γλώσσας κάνοντας λόγο για τη μεγάλη σημασία της πολιτιστικής διπλωματίας.
Τασούλας για δασμούς: Η Ευρωπαϊκή Ένωση με ενιαία φωνή να αντιμετωπίζει το θέμα
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας, υπογράμμισε «την ανάγκη προετοιμασίας και γρήγορης προσαρμοστικότητας στις νέες συνθήκες, όπου υπάρχει εκπεφρασμένη αμφισβήτηση στο γεωπολιτικό και στο γεωοικονομικό πεδίο».
Ο κ. Τασούλας σημείωσε με νόημα ότι «πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση με ενιαία φωνή να αντιμετωπίζει το θέμα χωρίς αμηχανία, ένταση και εχθρότητα, αλλά και να εξηγηθεί στην αμερικανική πλευρά ότι μόνο να χάσουμε έχουμε. Ας ελπίσουμε ότι οι πρωτοβουλίες, που αναλαμβάνονται θα κατασιγάσουν την ένταση. Ο Έλληνας πολίτης θέλει να είναι ασφαλής και να μπορεί να προκόψει».
Από τη συνάντηση Μητοτάκη – Τασούλα
Αναλυτικά όσα είπε ο Μητσοτάκης
«Κύριε Πρόεδρε. Να ξεκινήσω ευχόμενος σας και πάλι καλή δύναμη. Και καλή επιτυχία στη νέα σας θητεία. Είναι η πρώτη μας συνάντηση μετά την εκλογή σας, όπως γνωρίζετε και επί της προκατόχου σας, είχαμε θεσμοθετήσει μια μηνιαία συνάντηση για μια συζήτηση εφ όλης της ύλης, την οποία συνήθεια προσδοκώ να καθιερώσουμε και επί δικών σας ημερών.
Και αυτή η πρώτη μας συνάντηση, λαμβάνει χώρα σε μια εποχή μεγάλων γεωπολιτικών αλλά και οικονομικών αναταράξεων, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν εμπορικό πόλεμο, ο οποίος ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, του οποίου τα αποτελέσματα ακόμα μέχρι σήμερα είναι απρόβλεπτα. Αλλά όλοι οι εμπορικοί πόλεμοι τελικά έχουν μόνο χαμένους και κανέναν κερδισμένο.
Ελπίζω ότι τουλάχιστον όσον αφορά τις σχέσεις της Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τους επόμενους τρεις μήνες για να διαπραγματευτούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια εμπορική συμφωνία, η οποία θα είναι αμοιβαία ωφέλιμη, καθώς το εμπόριο μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών είναι τόσο μεγάλο και τόσο πολυποίκιλο που μια οποιαδήποτε διαταραχή του θα είχε σίγουρα αρνητικές επιπτώσεις και στην αμερικανική αλλά και στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Και θα σας έλεγα ότι αυτή η παγκόσμια οικονομική αναταραχή καθιστά ακόμα πιο σημαντική την σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και την δημοσιονομική ισορροπία, την οποία έχουμε πετύχει. Αυτή η δημοσιονομική ισορροπία είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζονται όλες οι οικονομικές μας πολιτικές. Και βέβαια σε οποιαδήποτε περίοδο αναταραχής, το να υπάρχει οικονομική και πολιτική σταθερότητα καθίσταται ακόμα πιο σημαντικό ζητούμενο των καιρών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Έχω πει πολλές φορές ότι έχω εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και ότι θεωρώ ότι οι καλύτερες μέρες είναι ακόμα μπροστά μας. Από την άλλη, οφείλουμε να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί και συνεπείς, καθώς κανείς δεν γνωρίζει τις επιπτώσεις αυτής της παγκόσμιας οικονομικής αναταραχής στους ρυθμούς ανάπτυξης και στην πορεία των δημόσιων οικονομικών. Παρά ταύτα, να ξέρετε ότι παραμένω αισιόδοξος.
Οι ενδείξεις που έχουμε για τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας είναι όλες θετικές. Είχαμε πολύ θετικά στοιχεία στο μέτωπο των εξαγωγών το πρώτο δίμηνο, κάτι το οποίο επιβεβαιώνει ότι η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας είναι πια μια πραγματικότητα την οποία οφείλουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω. Η ανεργία εξακολουθεί να αποκλιμακώνεται και ο τουρισμός φαίνεται να έχει ξεκινήσει πολύ ενθαρρυντικά.
Τέλος, επιτρέψτε μου να κάνω και μια αναφορά σε μια άλλη εξέλιξη, η οποία έλαβε χώρα χθες και η οποία ξέρω ότι θα σας ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Στην Unesco πάρθηκε μια πολύ σημαντική απόφαση να χαρακτηριστεί η 9η Φεβρουαρίου, Ημέρα Θανάτου του εθνικού μας ποιητή, του Διονυσίου Σολωμού, ως η Διεθνής Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας. Μια πρόταση η οποία έγινε από 88 κράτη μέλη της Unesco. Απαιτείται ακόμα μια τυπική επικύρωση, αλλά ουσιαστικά η απόφαση είχε ήδη ληφθεί και νομίζω ότι αυτό είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη που πιστοποιεί τη σημασία της πολιτιστικής διπλωματίας. Διότι η ελληνική γλώσσα δεν είναι μια γλώσσα, η οποία ομιλείται από εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους, όπως άλλες γλώσσες που έχουν τη δική τους τιμητική ημέρα αναγνώρισης. Όμως, μια γλώσσα με πολύ βαθιά και βαριά ιστορία και σίγουρα μια σημαντική αναγνώριση σε επίπεδο Unesco της σημασίας της, αλλά βέβαια και της υποχρέωσης που έχουμε ως οι προστάτες της ελληνικής γλώσσας να την προστατεύσουμε, να την αναδείξουμε και να τη διαδώσουμε ακόμα περισσότερο».
Αναλυτικά όσα είπε ο Τασούλας
«Κύριε Πρωθυπουργέ, σας ευχαριστώ για την σημερινή επίσκεψη ένα μήνα ακριβώς μετά την ορκωμοσία μου και έχει σημασία που αναδείξατε το γεγονός ότι συνεχίζετε μια παράδοση που είχε ξεκινήσει από την προκάτοχό μου, την κυρία Σακελλαροπούλου. Η ενημέρωση δηλαδή μεταξύ των δύο θεσμικών παραγόντων του πολιτεύματος, του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού. Αυτή η επικοινωνία είναι χρήσιμη και μπορεί το γεγονός αυτό να μην είναι τόσο συγκλονιστικό ως προς την ανάγκη συνέχειας. Αλλά δράττομαι της ευκαιρίας να πω ότι το να συνεχίζονται δοκιμασμένες πρακτικές είναι κάτι χρήσιμο στην Ελλάδα που δεν φημιζόμαστε για την εμμονή μας στη διάρκεια και στη συνέχεια. Και φυσικά εννοώ πολύ πιο βαριά και πολύ πιο σημαντικά πράγματα που συνήθως σταματάνε όχι μόνο όταν αλλάζουν οι κυβερνήσεις, αλλά ενδεχομένως και στην περίοδο την ίδια την κυβερνητική θητεία. Η δύναμη λοιπόν την συνέχειας των σωστών πρωτοβουλιών είναι σημαντική για την χώρα μας.
Πάμε τώρα στα νέα που μου φέρατε. Τα οποία είναι γνωστά ιδίως το πρόβλημα της δυσπροσαρμοστίας, το οποίο υπάρχει στο διεθνή στίβο και το οποίο αναδεικνύει όχι απλώς την ανάγκη προετοιμασίας, αλλά την ανάγκη απίστευτα γρήγορης προσαρμοστικότητας στις συνθήκες. Έχουμε δραματικές αλλαγές ως προς την αμφισβήτηση. Δεν έχει ακόμη εμπεδωθεί αυτή η αμφισβήτηση, αλλά υπάρχει εκφρασμένη αμφισβήτηση και στο γεωπολιτικό και στο γεωοικονομικό πεδίο. Στο γεωπολιτικό πεδίο αμφισβητείται η αρχιτεκτονική ασφαλείας, όπως καθιερώθηκε μετά το ’45, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στο γεωπολιτικό. Στο γεωοικονομικό έχουμε μία επιστροφή, μία απόπειρα επιστροφής στον προστατευτισμό. Μας πάει ίσως και περισσότερο από 100 χρόνια πίσω. Και όπως πολύ σωστά είπατε, αυτό έχει μόνο κάποιους να χάσουν και να χάσουν έντονα και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Ο Κ. Τασούλας
Δεν είναι τυχαίο, κύριε Πρόεδρε ότι και τα δύο Νόμπελ που κατέκτησε η χώρα μας το ’63 με τον Γιώργο Σεφέρη και το ’79 με τον Ελύτη, έχουν να κάνουν με την ελληνική γλώσσα. Και οι δύο σπουδαίοι ποιητές μας Στην ομιλία του στην Ακαδημία της Στοκχόλμης είπαν ότι τιμάται η γλώσσα, η ελληνική. Ο Σεφέρης είπε ότι “σήμερα τιμάται η ελληνική γλώσσα που ομιλείται επί αιώνες αδιάσπαστα και αδιάκοπα”. Και ο Ελύτης, μιλώντας στους Έλληνες μετανάστες μια δυο μέρες μετά την απονομή, τον Νοέμβριο του ’79, τους είπε ότι δεν υπάρχει άλλη γλώσσα στον κόσμο που η λέξη ουρανός και η λέξη θάλασσα να μιλιέται επί 3.000 χρόνια, από τον Όμηρο και τον Πλάτωνα μέχρι σήμερα. Αυτό το όπλο λοιπόν, αυτό το πολιτισμικό όπλο, είναι κάτι που αξίζει να αξιοποιηθεί από εδώ και πέρα. Είναι κάτι που θα μας ενώσει. Το χρειαζόμαστε και θα μπορέσει η Ελλάδα να κάνει αυτό το άλμα προς το εξωτερικό κραδαίνοντας όχι στοιχεία αλλά στοιχεία που αναδεικνύουν την παράδοση.
Είναι εντυπωσιακή και θα σας το δώσω τώρα, φεύγοντας, αυτή η ομιλία που έκανε το 1959 στη Διεθνή Τράπεζα Ανασυγκρότησης, ο Ξενοφών Ζολώτας, ο οποίος μιλώντας τέλη της δεκαετίας του ’50 έκανε μια ομιλία δύο σελίδων, όπου χρησιμοποίησε μόνο ελληνικές λέξεις, οι οποίες όμως χρησιμοποιούνται στα αγγλικά και έτσι εντυπωσίασε το ακροατήριο. Και νομίζω πως χάρη σε εκείνη την ομιλία πετύχαμε και κάποια οφέλη από την Τράπεζα Ανασυγκρότησης. Είναι μια ενδιαφέρουσα ομιλία. Ίσως είναι μια ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε αυτές τις επιτυχίες τώρα που η Unesco αναγνώρισε επιτέλους κάτι το οποίο είναι γνωστό και αξίζουν συγχαρητήρια όχι μόνο στον πρέσβη μας στην Ουνέσκο, τον κ. Κουμουτσάκο, αλλά και στους επιστήμονες οι οποίοι τον βοήθησαν.
Από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Τασούλα
Κύριε Πρόεδρε, αναφέρατε το μεγάλο μυστικό. Το μεγάλο μυστικό δεν έχει την γοητεία της ποίησης που μιλούσαμε προηγουμένως. Είναι πεζό. Είναι η οικονομία η οποία πρέπει να πάει καλά. Πρέπει λοιπόν η πολιτεία να φροντίσει η οικονομία να πάει όσο καλύτερα γίνεται ώστε η ποθητή κοινωνική συνοχή να υποστηριχθεί όχι μόνο με τρόπους διδακτικούς, αλλά και με τρόπους βελτίωσης της ζωής των Ελλήνων. Ο ελληνικός λαός, το ένιωσα αυτό και προχθές στο Μεσολόγγι, θέλει και να είναι ασφαλής, θέλει και να προκόψει. Αλλά και οι δύο παράγοντες εθνικής ασφάλειας και κοινωνικής συνοχής, ενίσχυσης των ασθενέστερων κυρίως, εξαρτώνται από την οικονομία. Συνεπώς, η πολιτεία, η κυβέρνηση, τα κόμματα, όλοι πρέπει να συμβάλλουν στην διαμόρφωση ενός κλίματος, μιας ατμόσφαιρας που θα επιτρέψει στην οικονομία να κάνει άλματα, όχι απλώς βήματα μπροστά, ώστε το μέρισμα αυτής της επιτυχίας, χωρίς να υπονομεύσουμε την δημοσιονομική ευστάθεια, να μπορέσει να μετατραπεί σε ενίσχυση και της ασφάλειάς μας και της κοινωνικής μας προκοπής.
Σας καλωσορίζω λοιπόν επισήμως εδώ, στο Προεδρικό Μέγαρο. Σας ευχαριστώ για αυτή την ενημέρωση που θα γίνει και εύχομαι κάθε επιτυχία προς όφελος του ελληνικού λαού. Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα σε όλες και όλους. Είναι η γιορτή της ελπίδας και πολύ περισσότερο της ελπίδας που πραγματοποιήθηκε».