ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τίτλοι τέλους στην προνακριτική: Στον Κακλαμάνη το πόρισμα, καταγγελίες και αποχωρήσεις από την αντιπολίτευση – Τη Παρασκευή η συζήτηση στην Ολομέλεια

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς να προχωρήσει σε ανακριτικές πράξεις για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του πρώην υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Χρήστου Τριαντόπουλου ολοκληρώθηκαν και τυπικά οι εργασίες της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για το δυστύχημα των Τεμπών.

Η επιτροπή συνεδρίασε για μια τελευταία φορά προκειμένου να συζητήσουν τα κόμματα τις πρισματικές τους θέσεις σε μια τυπική προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος.

Με δεδομένο ωστόσο πως η πλειοψηφία εκφράζει εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία επιθυμούσαν την συνέχιση των εργασιών της επιτροπής κάθε σχετική σενάριο δεν είχε ρεαλιστική βάση.

Αντίθετα, εντός της αίθουσας της προανακριτικής η αντιπολίτευση κατήγγειλε τη διαδικασία, έκανε λόγο για αντισυνταγματικές πρακτικές και προειδοποίησε πως προκύπτει ζήτημα ακυρότητας της διαδικασίας ακόμα και διάπραξης του αδικήματος της κατάχρησης εξουσίας.

Από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΕΑΡ, ΚΚΕ και η ανεξάρτητη Λινού αποχώρησαν για να μη νομιμοποιήσουν τη διαδικασία, ενώ ΠΑΣΟΚ, Νίκη, Πλεύση και Σπαρτιάτες έμειναν και καταψήφισαν το πόρισμα της ΝΔ.

Όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις οι βουλευτές της ΝΔ έχοντας τη πλειοψηφία, κατάφεραν να υιοθετηθεί από την επιτροπή το δικό τους πόρισμα. Από δω και πέρα πάντως, αναμένεται ο πρόεδρος της επιτροπής, Παναγής Καπάτος να επισκεφτεί το μεσημέρι της Δευτέρας, τον πρόεδρο της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη και να του παραδώσει το πόρισμα προκειμένου να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία: το πόρισμα θα σταλεί στις θυρίδες των βουλευτών για να έχουν γνώση των όσων αναφέρει και στη συνέχεια θα οριστεί από τον Νικήτα Κακλαμάνη ειδική ημερήσια διάταξη, συζήτησης και ψήφισής του στην ολομέλεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή μυστικής ψηφοφορίας με κάλπη. Εκεί η Βουλή θα αποφασίσει την παραπομπή του κ. Τριαντόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος.

Μάλιστα η ίδια η Βουλή θα κληρώσει από κατάλογο ανώτατων δικαστών τους 3 αρεοπαγίτες και 2 από το Συμβούλιο της Επικράτειας που θα συγκροτήσουν το δικαστικό συμβούλιο και επί της ουσίας θα διεξάγουν και την ανάκριση για τον πρώην υπουργό. Στη συζήτησης της Ολομέλειας πάντως η πλειοψηφία θα πρέπει να εξηγήσει τους λόγους που την οδήγησαν στην απόφαση να μιλήσει για «επαρκείς ενδείξεις» παραπομπής στο ειδικό δικαστήριο ενός πρώην υπουργού που θεωρεί αθώο.

Οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης

«Με αποκλειστική ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας της ΝΔ, η Προανακριτική Επιτροπή δεν διεξήγαγε τη σύμφωνη με το Σύνταγμα και το νόμο προδικασία και συγκεκριμένα δεν άσκησε τα εισαγγελικά της καθήκοντα, δεν διερεύνησε την υπόθεση ουσιαστικά, δεν εξέτασε μάρτυρες και, εντέλει, δεν ολοκλήρωσε τη διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης», δήλωσε η Μιλένα Αποστολάκη από το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας: «κάτι το οποίο εκτός από προφανή πολιτική σκοπιμότητα, συνιστά και κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι η διερεύνηση της υπόθεσης αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της Βουλής».

Η κ. Αποστολάκη πρόσθεσε επίσης πως ο μοναδικός στόχος της ΝΔ είναι ο περιορισμός της διερεύνησης των πράξεων του κ. Τριαντόπουλου, μια μεθόδευση που όπως είπε δύναται να ασκηθεί τυπική δίωξη μόνο για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος χωρίς τη δυνατότητα επέκτασης σε άλλα, ενδεχομένως βαρύτερα, αδικήματα. «Η πλειοψηφία της Επιτροπής καταθέτει πόρισμα στο οποίο προτείνεται η άσκηση ποινικής δίωξης κατά ενός προσώπου, που η ίδια αυτή πλειοψηφία θεωρεί προδήλως αθώο. Με την ίδια λογική και η πλειοψηφία της Βουλής θα ψηφίσει με τουλάχιστον 151 ψήφους την άσκηση ποινικής δίωξης. Δηλαδή η κυβερνητική πλειοψηφία ασκεί ποινική δίωξη κατά προσώπου, την αθωότητα του οποίου υπερασπίζεται, αλλά για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας τον καθιστά κατηγορούμενο, τελώντας το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας», τόνισε.

«Είναι ένα οργανωμένο σχέδιο για να πέσει ο κ. Τριαντόπουλος στα μαλακά, στόχος της κυβέρνησης να μην διευρυνθεί το κατηγορητήριο, να μην ελεγχθούν άλλα πρόσωπα και άλλα ενδεχόμενα αδικήματα, πρόκειται για οργανωμένη διαδικασία συγκάλυψης με τη συμβολή της πλειοψηφίας με ό,τι συνεπάγεται αυτό για ενδεχόμενη διάπραξη του αδικήματος της κατάχρησης εξουσίας από τα μέλη της πλειοψηφίας της Επιτροπής», είπε ο Γιώργος Γαβρήλος από τον ΣΥΡΙΖΑ εξηγώντας πως το κόμμα του θα απέχει από την ψηφοφορία για το πόρισμα στην προανακριτική.

«Η διαδικασία της συγκάλυψης έχει κύριο στόχο να μην έρθει ενώπιον της Προανακριτικής ο κ. Μητσοτάκης, ενορχηστρωτής και εντολέας της πράξης για την οποία ελέγχεται ο κ. Τριαντόπουλος, την παραποίηση του χώρου του εγκλήματος στα Τέμπη, η οποία έγινε κατ’ εντολή του Μαξίμου», συμπλήρωσε και συνέχισε: «ο κ. Τριαντόπουλος φαίνεται ότι θέλει να ξεστρατίσει από τη διαδικασία που προβλέπεται στον Νόμο περί ευθύνης υπουργών και εν τέλει να μας πείσει ότι αρμόδιος δικαστής είναι η τακτική δικαιοσύνη δηλαδή το πλημμελειοδικείο Λάρισας και άρα ο ίδιος ελέγχεται για πράξεις που έγιναν ΕΠ’ ΕΥΚΑΙΡΙΑ των καθηκόντων και όχι ΚΑΤΑ την άσκηση των καθηκόντων του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button