Ιντρίς Σαχίν στο BHMA: «Ο Ερντογάν είναι ο χαμένος των εξελίξεων – Η ασφάλεια της Ευρώπης και της Τουρκίας είναι αλληλένδετες»

Παρότι και «με το καρπούζι και με το μαχαίρι» στο χέρι ο τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και, σύμφωνα με τούρκους αναλυτές και παράγοντες της τουρκικής αντιπολίτευσης, πιθανώς, και με το «πράσινο φως» από τις ΗΠΑ, μετά την τηλεφωνική συνομιλία με τον αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, για την ωμή (κατα)δίωξη του βασικότερου πολιτικού αντιπάλου του και δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, γνωρίζει ότι βρίσκεται σε κινούμενη άμμο. Αν η αντιπολίτευση , και ειδικά το τρίτο σε ισχύ κόμμα, το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα (DEM), συμπορευτεί με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), οι ισορροπίες θα ανατραπούν εναντίον του, στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.
Ο Ιντρίς Σαχίν, πρώην βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AΚP) κι εκ των ιδρυτών του κόμματος της Δημοκρατίας και της Προόδου (DEVA) , μαζί με τον πρώην υπουργό Οικονομίας της κυβέρνησης AKP, Αλί Μπαμπατζάν, αναλύει στο «Βήμα» τα δεδομένα που διαμορφώνονται μετά τη «χιονοστιβάδα» των εξελίξεων, που προκάλεσε η σύλληψη Ιμάμογλου. Εκτιμώντας ότι η αστάθεια που δημιουργήθηκε «δεν θα τελειώσει σύντομα».
«Δεν πιστεύω ωστόσο ότι η δημοκρατία κινδυνεύει στην Τουρκία», υπογραμμίζει στο «Βήμα». «Μπορούμε, παρόλα αυτά να πούμε ότι οι αυταρχικές τάσεις ενισχύονται, όπως και σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, κι ότι η Τουρκία έχει απωλέσει την αντίληψη μιας διακυβέρνησης που σέβεται τη δημοκρατία, το κράτος Δικαίου, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στο φόντο όλων αυτών, τα εθνικιστικά ρεύματα ενισχύονται και η βούληση να κυβερνάται η χώρα με φόβο και όχι με μια ελπιδοφόρα πολιτική επικρατεί. Η δημοκρατία στην Τουρκία έχει παρόλα αυτά μακρά ιστορία και δημοκρατική συνείδηση απέναντι σε αυταρχικά καθεστώτα και είμαστε βέβαιοι ότι οι πολίτες θα προστατεύσουν τη Δημοκρατία» .
-Οι εξελίξεις θα αποξενώσουν τη χώρα από την Ευρώπη;
«Δεν θεωρούμε ως κόμμα ότι μπορούν να σταματήσουν με οποιονδήποτε τρόπο τις διαπραγματεύσεις για την αμυντική συνεργασία με την Ευρώπη. Η ασφάλεια της Ευρώπης και της Τουρκίας είναι αλληλένδετες. Η Αμερική είναι μακριά, η απειλή για την Τουρκία και την Ευρώπη είναι κοινή στο κατώφλι τους. Για να ζήσουμε με ελευθερία, ειρήνη και ηρεμία σε αυτήν την περιοχή, της ανατολικής Μεσογείου, υπάρχει ανάγκη ενότητας της εξουσίας.
Πιστεύω ότι όλοι όσοι έχουν επίγνωση των ανωτέρω βλέπουν θετικά στην αμυντική συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης».
-Θεωρείτε ότι πρέπει να προκηρυχθούν στην Τουρκία, υπό τις παρούσες συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης, πρόωρες εκλογές;
«Σύμφωνα με το CHP πρέπει να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, η αντιπολίτευση δεν συγκεντρώνει τις αναγκαίες δυνάμεις στο κοινοβούλιο για να αποφασίσει για πρόωρες εκλογές, χωρίς να το αιτηθεί κι από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με την 3η παράγραφο του άρθρου 116 του Συντάγματος, ο κ. Ερντογάν μπορεί να είναι και πάλι υποψήφιος μόνο σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, αλλά σύμφωνα με το ίδιο άρθρο πρέπει να υποβάλουν το σχετικό αίτημα 360 βουλευτές. Από αυτή την άποψη, και η κυβέρνηση χρειάζεται την υποστήριξη των βουλευτών κομμάτων της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα της αξιωματικής. Το σύνολο των βουλευτών των κυβερνητικών εταίρων, του κυβερνώντος ΑΚΡ και του Κόμματος Εθνικιστής Δράσης (ΜΗΡ), είναι 320. Κατά τη γνώμη μου, η κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται σε πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο, πρέπει να καθησυχάσει την κοινωνία δείχνοντας ότι μπορούν να διεξαχθούν ελεύθερες εκλογές στην Τουρκία, αντί να επαναβεβαιώνει τον αυταρχικό κανόνα, προκειμένου να επιστρέψει η χώρα στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατό».
– Ως Κόμμα της Δημοκρατίας και της Προόδου ποια θέση παίρνετε στις εξελίξεις; Συστρατεύεστε με το CHP έναντι του AKP;
«Βλέπουμε τη διαδικασία ως μια σοβαρή παρέμβαση στη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, ανεξάρτητα από τον κ. Iμάμογλου και το κόμμα του (CHP). Υποστηρίζουμε ότι είναι απαραίτητο να σεβόμαστε τον νόμο των εκλεγμένων, και αν υπάρχει καταγγελία εναντίον τους, δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι το ορθό είναι να διεξάγεται η δίκη χωρίς σύλληψη, εκτός από περιπτώσεις εγκληματικότητας, σε περίπτωση που η διαδικασία αφορά πολιτικούς. Αναφορικά με τη δίκη του κ.Ιμάμογλου, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί, δηλώνουμε ότι το τεκμήριο αθωότητας, μέχρι αποδείξεως της ενοχής, θα πρέπει να εφαρμόζεται και σε αυτόν και σε όλους, και μάλιστα με μεγαλύτερη προσοχή όταν αφορά αιρετούς. Θεωρούμε ότι καμία άλλη δύναμη δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως απειλή για τη βούληση του λαού εκτός από τη δικαστική απόφαση. Όσον αφορά τον κ. Ερντογάν, δηλώνουμε ξεκάθαρα ως Κόμμα της Δημοκρατίας και της Προόδου ότι σύμφωνα με το ισχύον Σύνταγμα, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να είναι για ακόμη μια φορά υποψήφιος και ότι δεν θα στηρίξουμε συνταγματική και νομική ρύθμιση που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια νέα υποψηφιότητά του. Συμμεριζόμαστε ως κόμμα την αναγκαιότητα των περιορισμών των αιρετών από το χρόνο και το νόμο».
-Είστε υπέρ της διεξαγωγής εκλογών; Ποιος μπορεί αν είναι υποψήφιος της αντιπολίτευσης; Αν διεξάγονταν εκλογές ποιο κόμμα θα επικρατούσε;
«Δεν εξετάζουμε ποτέ το ενδεχόμενο να μην γίνουν εκλογές. Πιστεύουμε ότι πρέπει να διεξαχθούν κι ότι όλοι, ιδιαίτερα ο κ. Ερντογάν, γνωρίζουν πολύ καλά ότι η πηγή της νομιμότητας στην Τουρκία είναι η κάλπη. Δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί ποιος θα είναι ο υποψήφιος του CHP σε αυτό το στάδιο. Τα μέλη του κόμματος ενέκριναν δια της εσωκομματικής κάλπης την υποψηφιότητα του κ.Ιμάμογλου, έχοντας προηγουμένως διεξαχθεί σχετικές δημοσκοπήσεις. Φυσικά, η ακύρωση του πτυχίου του είναι εμπόδιο για μια νόμιμη υποψηφιότητα. Δεν υπάρχει πιθανότητα να επισημοποιηθεί η υποψηφιότητά του με το τρέχον Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο. Φυσικά, είναι πολύ πιθανό ο υποψήφιος του CHP να είναι ο κ. Οζγκιούρ Οζέλ, ο πρόεδρος του CHP. Ο πρόεδρος του κόμματός μας, Αλί Μπαμπατζάν, θα είναι ο δικός μας προεδρικός υποψήφιος στην επόμενη κούρσα. Ωστόσο, οι εκλογές απέχουν τουλάχιστον δυόμισι χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας. Είναι λίγο νωρίς για να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις».
-Ποιος επωφελείται από την τρέχουσα κρίση;
«Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για το ποιο μέρος έχει ωφεληθεί από την τρέχουσα κρίση, φαίνεται να αντανακλάται θετικά στο CHP. Επιπλέον, αν και είναι πολύ νωρίς για να προβλέψω ποιος κέρδισε στη διαδικασία, μπορώ να πω ξεκάθαρα ότι το AΚΡ και ο κ. Ερντογάν είναι οι χαμένοι σε αυτή τη διαδικασία».