Ταμείο μικροπιστώσεων: Πρόσβαση σε χρηματοδότηση σε 3.300 πολύ μικρές επιχειρήσεις -Δάνεια ως 25.000 ευρώ | Ειδησεις
![Ταμείο μικροπιστώσεων: Πρόσβαση σε χρηματοδότηση σε 3.300 πολύ μικρές επιχειρήσεις -Δάνεια ως 25.000 ευρώ | Ειδησεις Ταμείο μικροπιστώσεων: Πρόσβαση σε χρηματοδότηση σε 3.300 πολύ μικρές επιχειρήσεις -Δάνεια ως 25.000 ευρώ | Ειδησεις](https://elladatoday.com/wp-content/plugins/wp-fastest-cache-premium/pro/images/blank.gif)
Ευκαιρίες χρηματοδότησης για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που θα παρέχει δάνεια έως 25.000 ευρώ με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους προσφέρει το νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, με έμφαση τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.
Το Ταμείο συνολικού προϋπολογισμού 80 εκ. ευρώ παρουσίασε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Ισμήνη Παπακυρίλλου, η οποία τόνισε ότι «το Ταμείο Μικροπιστώσεων παρέχεται για πρώτη φορά από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, με άτοκη χρηματοδότηση σε ποσοστό 60% για τη γενική επιχειρηματικότητα και 75% για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε συζήτηση για την γυναικεία επιχειρηματικότητα με την υποδιοικήτρια της ΤτΕ Χριστίνα Παπακωνσταντίνου να σημειώνει ότι το κενό απασχόλησης μεταξύ ανδρών και γυναικών κοστίζει στην Ευρωπαϊκή Ενωση περίπου 370 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σύμφωνα με εκτιμήσεις . Στη χώρα μας η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό όχι μόνο υπολείπεται των ανδρών, αλλά και παρουσιάζει σημαντική απόκλιση από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, μόλις 61,8% στη χώρα μας, έναντι 70,2% στην Ε.Ε το 2023.
Μελέτη του ΟΟΣΑ εξάλλου διαπιστώνει ότι στην ΕΕ υπάρχει ένα κενό 7,5 επιχειρηματιών «ή με άλλα λόγια θα μπορούσαν να υπάρχουν 7,5 εκατομμύρια επιπλέον επιχειρηματίες εάν απουσίαζαν τα εμπόδια που υφίστανται σήμερα για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού. Περίπου τα ¾ αυτών των εν δυνάμει επιχειρηματιών είναι γυναίκες» αυτό υπογράμμισε η υποδιοικήτρια της ΤτΕ.
«Η πρόσβαση σε χρηματοδότηση είναι μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Για το λόγο αυτό, στοχευμένες πρωτοβουλίες όπως το πρόγραμμα του Ταμείου Μικροπιστώσεων, μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών στην έναρξη επιχείρησης, ιδίως διότι θα συνδυάζονται με συμβουλευτικές υπηρεσίες και καθοδήγηση.» σημείωσε η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με ΟΟΣΑ οι γυναίκες στην Ελλάδα διαθέτουν σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο χρηματοοικονομικών γνώσεων σε σχέση με τους άνδρες, γεγονός που αποτελεί τροχοπέδη για την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και την ίδρυση και διοίκηση μιας επιχείρησης.
Είναι σημαντικό , όπως είπε, να εστιάσουμε σε προγράμματα εκπαίδευσης, συμβουλευτικής υποστήριξης και ίσων ευκαιριών στην επαγγελματική δικτύωση των γυναικών, έτσι ώστε να ενισχυθεί η αυτοπεποίθηση των γυναικών, να μετριαστεί ο φόβος της αποτυχίας και να καλυφθούν τυχόν κενά σε δεξιότητες απαραίτητες στην επιχειρηματικότητα. «
Σκοπός είναι να διασφαλίζεται η συμμετοχή των γυναικών στην έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, όχι όμως ως «επιχειρηματικότητα ανάγκης», αλλά και η διαχρονική επιτυχία και ανάπτυξη των επιχειρήσεων αυτών.» υπογράμμισε η Χρ. Παπακωνσταντίνου
Σε πολλές κοινωνίες, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Σύμφωνα με έρευνα του Women On Top (2021) , οι γυναίκες αποτελούν το 52% του συνολικού πληθυσμού της Ευρώπης, αλλά είναι μόνο το 34,4% των αυτοαπασχολούμενων της Ε.Ε. και το 30% των επιχειρηματιών σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτοαπασχόλησης των γυναικών ήταν 25% έναντι 35,4% για τους άνδρες το 2023, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ.
«Η μικροχρηματοδότηση στοχεύει -μεταξύ άλλων- να ανατρέψει αυτήν την ανισότητα, δίνοντας στις γυναίκες τη δυνατότητα να επενδύσουν στις επιχειρήσεις τους, να υποστηρίξουν τις οικογένειές τους και να αποκτήσουν μεγαλύτερο έλεγχο στη ζωή τους.» υπογράμμισε ο διοικητής ΤτΕ .
Το έμφυλο χάσμα στην αγορά εργασίας είναι ιδιαίτερα πρόδηλο στις υψηλές διευθυντικές θέσεις. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη μελέτη της ICAP για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, το 2024, επί συνόλου δείγματος περίπου 74 χιλιάδων επιχειρήσεων, ποσοστό 27,0%, διευθύνεται από γυναίκες-ανώτατα στελέχη.
Η ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων στα όργανα λήψης αποφάσεων, όπως υπογράμμισε η υποδιοικήτρια της ΤτΕ, είναι ζητούμενο μόνο ως προς την κοινωνική διάσταση. Η συμμετοχή των γυναικών στα όργανα λήψης αποφάσεων οδηγεί σε καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα.
«Από έρευνες προκύπτει ότι οι γυναίκες σε ηγετικές θέσεις αξιοποιούν δεξιότητες που συνδέονται με τη συναισθηματική νοημοσύνη, την επικοινωνία, την οικοδόμηση σχέσεων, τη δημιουργική σκέψη και τη διορατικότητα για την αντιμετώπιση προκλήσεων. Τα συμπεράσματα αυτά διαπιστώνονται παγκοσμίως. Σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι επιχειρήσεις των οποίων το διοικητικό συμβούλιο είναι διαφοροποιημένο ως προς το φύλο, έχουν καλύτερες επιδόσεις στα κριτήρια ESG, ισχυρότερους εσωτερικούς μηχανισμούς ελέγχου, μεγαλύτερη συμμετοχή των εταίρων, καλύτερο εργασιακό περιβάλλον και θετικότερη φήμη.» ανέφερε η Χρ. Παπακωνσταντίνου.
Πιο αναλυτικά, το νέο Ταμείο απευθύνεται σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 10 άτομα προσωπικό με ετήσιο τζίρο έως 900.000 ευρώ.
Με τη στήριξη του Ταμείου Μικροπιστώσεων, από τη λειτουργία του οποίου προβλέπεται ότι θα ενισχυθούν 3.300 επιχειρήσεις, εκ των οποίων 1.100 επιχειρήσεις στο πλαίσιο της γυναικείας επιχειρηματικότητας, τα Ιδρύματα Μικροχρηματοδοτήσεων θα χορηγούν δάνεια κεφαλαίου κίνησης και δάνεια για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων ύψους 3.000 – 25.000 ευρώ και διάρκειας 12-96 μηνών, με δυνατότητα περιόδου χάριτος έως 6 μήνες. Για τη χορήγηση των δανείων δεν θα λαμβάνονται εμπράγματες εξασφαλίσεις.
Ειδικότερα, το Ταμείο καταβάλει για κάθε δάνειο το 60% του κεφαλαίου άτοκα ενώ για το υποπρόγραμμα γυναικείας επιχειρηματικότητας το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 75%. Το υπόλοιπο ποσοστό 40% ή 25% για τη γενική και γυναικεία επιχειρηματικότητα αντίστοιχα χορηγείται μέσω του ιδρύματος μικροχρηματατοδότησης, δηλαδή μέσω ενός εκ των AFI Microfinance, Microsmart, TMEΔΕ Microfinance Solutions, με επιτόκιο που δεν θα υπερβαίνει εκείνο που θα εφάρμοζε σε αντίστοιχη χρηματοδότηση.
Ως εκ τούτου, το ετήσιο μεσοσταθμικό επιτόκιο είναι χαμηλότερο από το επιτόκιο που θα εφαρμοζόταν σε αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις μη συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Source link