ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψάχνουν συνταγή «εξόδου» από τα Τέμπη

Με σχέδιο (πολιτικής) αντεπίθεσης δύο σημείων θα προσπαθήσει το Μέγαρο Μαξίμου να απεγκλωβιστεί – ή έστω να κάνει βήματα επανεκκίνησης – από την ίσως δυσχερέστερη θέση των τελευταίων πεντέμισι ετών, στην οποία βρέθηκε υπό το βάρος των Τεμπών.

Ο πρώτος άξονας του έκτακτου σχεδιασμού για αντιστροφή κλίματος έχει να κάνει με την αυστηρότητα των απαντήσεων που σκοπεύει να δίνει η κυβέρνηση στους πολιτικούς αντιπάλους της στις επικείμενες κοινοβουλευτικές μάχες – ήδη η γλώσσα της σκληραίνει απέναντι σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί πέφτει προσώρας το βάρος: η διαδικασία για την προανακριτική επιτροπή με ελεγχόμενο τον υπό παραίτηση υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο αναμένεται να ξεκλειδώσει την ερχόμενη εβδομάδα (το νωρίτερο στις 17 Φεβρουαρίου, το αργότερο στις 20 του μήνα, όπως εκτιμάται), για να ακολουθήσουν τα επιστημονικά πορίσματα και μια προαναγγελθείσα πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση. Ο δεύτερος άξονας αφορά αποκλειστικά την κυβερνητική δραστηριότητα: στο πρωθυπουργικό επιτελείο νιώθουν την ανάγκη να ανακτήσουν την πρωτοβουλία (που έχασαν απότομα) προσδιορισμού της δημόσιας συζήτησης, άρα να ξεπαγώσουν την κυβερνητική ατζέντα, επανενεργοποιώντας το δίπτυχο «παραδοτέα – ποιότητα ζωής». Αυτό είχε δρομολογηθεί από την κυβερνητική έδρα στις αρχές του 2025 – του έτους που ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ως ορόσημο της δεύτερης κυβερνητικής θητείας –, ωστόσο αποσύρθηκε με ανασχεδιασμούς και αναβολές στον απόηχο της ασφυκτικής πίεσης από τις μαζικές αντιδράσεις για τα Τέμπη.  Οι τόνοι και το περιεχόμενο των πολιτικών αντιπαραθέσεων τις τελευταίες εβδομάδες τορπιλίζουν κάθε λογική συναινέσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα έρθουν στη Βουλή τους επόμενους μήνες και θα μπορούσαν, θεωρητικά, να συνδεθούν με ευρύτερη αποδοχή. Και είναι δεδομένο επίσης ότι το γαλάζιο οικοσύστημα εξακολουθεί να κινείται εν αναμονή ενός κυβερνητικού ανασχηματισμού, για τον οποίο παραμένουν οι διαφορετικές εισηγήσεις (και για το περιεχόμενο και για τον χρόνο) προς τον Μητσοτάκη, που δεν αναμένεται να οριστικοποιήσει αποφάσεις εντός Φεβρουαρίου.

«Μεγάλες επισκέψεις»

Υπό άλλες συνθήκες ο Πρωθυπουργός θα είχε ανοίξει τον κύκλο των περιοδειών του – τις «μεγάλες επισκέψεις» που είχε ζητήσει από τους συνεργάτες του να (τού) οργανώνουν ακόμα και δύο φορές τον μήνα. Το πλάνο είναι έτοιμο και, όπως λέει κυβερνητική πηγή, «δεν θα αργήσει να ξεδιπλωθεί, αφότου δρομολογηθούν οι διαδικασίες που αφορούν την εθνική τραγωδία». Στο επίκεντρο βρίσκονται η Βόρεια Ελλάδα (Κεντρική και Δυτική Μακεδονία) και η Δυτική Ελλάδα, καθώς εκεί εντοπίζονται οι νομοί που λειτουργούν ως οι μεγαλύτερες εστίες πίεσης για τη ΝΔ, ενώ στο παρασκήνιο «στήνονται» τα τοπικά σχέδια ανάπτυξης. Στόχος, ο ίδιος ο Μητσοτάκης να παρουσιάσει την «εθνική στρατηγική» για την περιφερειακή ανάπτυξη στο μέσον της δεύτερης τετραετίας, τον Ιούνιο. Μέχρι τότε η κυβερνητική μηχανή έχει λάβει δύο οδηγίες: πρώτον, να μην καθυστερεί μεταρρυθμίσεις που αποτελούν  προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης και, δεύτερον, να επικοινωνεί «μετρημένα» κάθε «θετική» πτυχή της κυβερνητικής πολιτικής είτε πρόκειται για «κοινωνικές» πρωτοβουλίες (νομοσχέδια όπως εκείνο για την προστασία των ανηλίκων από την κατανάλωση αλκοόλ, δράσεις για το στεγαστικό κ.ά.), είτε πρόκειται για κεντρικά ορόσημα (κυρίως στην οικονομία).

Η έμφαση που επιδιώκεται σε όσα μπορούν να επηρεάζουν τους πολίτες φαίνεται από το εξής: μόνο χθες επιχειρήθηκε (υπερ)προβολή θεμάτων που αφορούν τις μετακινήσεις, όπως ο διεθνής διαγωνισμός για 125 ηλεκτρικά λεωφορεία στην Αθήνα, τις υποδομές, όπως οι εργασίες για τον Flyover στη Θεσσαλονίκη που θα παραδοθεί Μάιο του 2027, ή τα έργα στα 65 χλμ. του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα – Πύργος, που προβλέπεται να ολοκληρωθούν στις 31 Ιουλίου 2025, και το πιλοτικό πρόγραμμα αστυνόμευσης των συγκοινωνιών στη Δυτική Αθήνα.

Τελευταία Νέα

Source link

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button