Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελληνοτουρκικά: Όλο και πιο μακριά η προσφυγή στη Χάγη | Ειδησεις

Advertisement
Advertisement

Οι συνεχιζόμενες διαφωνίες, οι νέες μορφές προκλήσεων, η πώληση πυραύλων Meteor στην Άγκυρα και το επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας

Παρά την ύπαρξη διαύλων επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η πιθανότητα μιας κοινής προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών φαίνεται να απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο. Οι θέσεις των δύο πλευρών παραμένουν αποκλίνουσες, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην σημειώνεται πρόοδος, αλλά και να καταγράφονται νέα επεισόδια έντασης.

Όπως αναφέρουν πηγές από το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες διπλωματικές και στρατιωτικές διαφορές, καθιστούν όλο και πιο δύσκολη τη σύγκλιση απόψεων που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επίλυση των διαφορών μέσω διεθνούς διαιτησίας. Η Αθήνα επιμένει ότι η μοναδική διαφορά που μπορεί να συζητηθεί είναι ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), ενώ η Άγκυρα επιθυμεί να συμπεριλάβει μια σειρά άλλων ζητημάτων στις διαπραγματεύσεις, καθιστώντας τη διαδικασία ακόμα πιο περίπλοκη.

Το επεισόδιο με τουρκικό πλοίο κατά τις εργασίες ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου

Ένα από τα πιο πρόσφατα περιστατικά που ανέδειξαν τη συνεχιζόμενη αμφισβήτηση των ελληνικών θέσεων από την Τουρκία συνέβη κατά τη διάρκεια των εργασιών του ιταλικού ερευνητικού πλοίου «Ievoli Relum». Το πλοίο αυτό εκτελούσε βυθομετρήσεις για την εγκατάσταση ηλεκτρικού καλωδίου που θα συνδέει την Κρήτη με την Κύπρο.

Τουρκικό πολεμικό πλοίο πλησίασε την περιοχή, φτάνοντας σε απόσταση 10-12 ναυτικών μιλίων από το ιταλικό σκάφος. Ο κυβερνήτης της τουρκικής κορβέτας επικοινώνησε μέσω ασυρμάτου με το πλήρωμα του ιταλικού πλοίου, απαιτώντας την αναστολή των εργασιών, υποστηρίζοντας ότι βρίσκονταν σε περιοχή «μη καθορισμένης δικαιοδοσίας».

Η ελληνική πλευρά αντέδρασε άμεσα, με τη φρεγάτα «Σπέτσαι» να παρακολουθεί προσεκτικά τις κινήσεις του τουρκικού σκάφους. Αν και τα ιταλικά ερευνητικά σκάφη αποχώρησαν λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, αναμένεται να επιστρέψουν σύντομα για να συνεχίσουν τις εργασίες τους.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι αυτές οι εργασίες υπονομεύουν τις διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο και παραβιάζουν το πνεύμα της Διακήρυξης των Αθηνών, την οποία υπέγραψαν πρόσφατα οι δύο χώρες. Από την πλευρά της, η Ελλάδα τονίζει ότι το έργο έχει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ και του Ισραήλ, και θα προχωρήσει κανονικά, παρά τις τουρκικές πιέσεις.

Διαφωνίες και για την ημερομηνία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας

Η απόσταση ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα αντικατοπτρίζεται και στην πρόκληση του προσδιορισμού ημερομηνίας για τη σύγκληση του 6ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ). Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ανακοίνωσε ότι η συνάντηση προγραμματίζεται για τον Απρίλιο, ωστόσο η Αθήνα δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής αυτή την πληροφορία.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές εξετάζουν πιθανές ημερομηνίες μετά τα μέσα Μαρτίου. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί η συγκεκριμένη συνάντηση, στην οποία θα συμμετάσχουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, να πραγματοποιηθεί μετά την πενταμερή συνάντηση για το Κυπριακό στη Γενεύη, καθώς θεωρεί ότι η έκβαση των συνομιλιών εκεί θα επηρεάσει και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αντίθετα, η Άγκυρα υποστηρίζει ότι τα δύο ζητήματα είναι ανεξάρτητα.

Η ελληνική αντίδραση στην πιθανή πώληση πυραύλων Meteor στην Τουρκία

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει προστεθεί ένα νέο στοιχείο έντασης: η πιθανότητα προμήθειας των γαλλικών πυραύλων Meteor από την Τουρκία. Αυτοί οι ισχυροί πύραυλοι είναι συμβατοί με τα υπερσύγχρονα μαχητικά Rafale που έχει προμηθευτεί η Ελλάδα από το Παρίσι. Η Αθήνα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της, με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια να διαμαρτύρεται επίσημα, καλώντας την πρέσβη της Γαλλίας στην Αθήνα για διάβημα.

Ωστόσο, η πώληση των πυραύλων δεν αφορά μόνο τη Γαλλία, καθώς η κοινοπραξία MBDA που τους κατασκευάζει περιλαμβάνει έξι ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Σουηδία). Έτσι, η ελληνική προσπάθεια να μπλοκάρει τη συμφωνία αντιμετωπίζει προκλήσεις, καθώς δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την κυβέρνηση του Εμμανουέλ Μακρόν.

Ωστόσο, παρά τις συνεχείς διαφωνίες, ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας παραμένει ενεργός. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, με τον Τούρκο ομόλογό του στην Ντόχα του Κατάρ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Τουρκία επιθυμεί να διατηρήσει την εικόνα μιας χώρας που επιδιώκει τη σταθερότητα στην περιοχή, γι’ αυτό και δεν θέλει να φανεί ότι η ελληνοτουρκική προσέγγιση έχει διακοπεί. Παρ’ όλα αυτά, η αισιοδοξία για την εξέλιξη των σχέσεων είναι περιορισμένη, καθώς η Άγκυρα δεν δείχνει διάθεση να αποδεχθεί τις διεκδικήσεις της.

Ακόμα και αν υπήρχε κάποια σύγκλιση απόψεων, το πολιτικό κόστος μιας συμφωνίας που θα παρέπεμπε τις διαφορές στη Χάγη είναι σημαντικό και για τις δύο πλευρές. Στην Αθήνα, οποιαδήποτε υποχώρηση σε κρίσιμα ζητήματα θα προκαλούσε αντιδράσεις, ενώ η Άγκυρα γνωρίζει ότι μια επίσημη διευθέτηση του ζητήματος της ΑΟΖ θα σήμαινε την απώλεια σημαντικού μέρους των διεκδικήσεών της.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο


Source link

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button