Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τέμπη: Τι μπορεί να σηματοδοτήσουν τα πορίσματα για την έκρηξη – ΤΑ ΝΕΑ

Advertisement
Advertisement

Δικαιοσύνη: στα δέκα γράμματα της λέξης αυτής συμπυκνώνεται το πιο μεστό αίτημα που έχει διατυπώσει ολόκληρη η ελληνική κοινωνία εδώ και πάρα πολλά χρόνια και αφορά την εμβληματική υπόθεση των Τεμπών.

Και αυτό γιατί, κατά γενική ομολογία, η τραγική αμαξοστοιχία που μετέφερε τόσους νέους ανθρώπους δεν συγκρούστηκε απλώς με μια επιβατική αμαξοστοιχία με φορτίο-φάντασμα, αλλά με όλα όσα χαρακτηρίζουν την κακοδαιμονία της χώρας μας εδώ και πολλές δεκαετίες.

Και αν για όλες τις ποινικές υποθέσεις η απόδοση δικαιοσύνης είναι ουσιαστικός ρόλος ύπαρξης του κράτους δικαίου, στην υπόθεση των Τεμπών, η διαλεύκανσή της και η απόδοση ποινικών ευθυνών είναι τόσο αναγκαία για την ελληνική κοινωνία, όσο και το οξυγόνο που στερήθηκαν τα παιδιά στα τρία αγωνιώδη λεπτά μετά τη σύγκρουση που οδήγησε στον θάνατό τους.

Υπό αυτά τα δεδομένα, το στοίχημα για τον ίδιο τον θεσμό της Δικαιοσύνης που έχει πολλαπλώς δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια με αφορμή υποθέσεις με κοινωνικό πρόσημο και πολιτικές προεκτάσεις, είναι να λειτουργήσει αποτελεσματικά σε τρία διαφορετικά επίπεδα: στην ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης, στην έγκαιρη ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας, αλλά και της δίκης που θα ακολουθήσει και κυρίως στην απόδοση ποινικών ευθυνών όλων των ενόχων, όσο ψηλά και αν βρίσκονται.

Σε 21 μέρες από σήμερα συμπληρώνονται δύο χρόνια από τη μέρα της σιδηροδρομικής τραγωδίας και ο ανακριτικός κύκλος δεν έχει ακόμα κλείσει, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η συλλογή όλων εκείνων των αποδεικτικών στοιχείων που θεωρούνται κρίσιμα για τη διερεύνηση όχι μόνο της σύγκρουσης των δύο τρένων, αλλά και για την έκρηξη που προκλήθηκε με τα αίτιά της να παραμένουν προς το παρόν άγνωστα.

Οι σημαντικότεροι κρίκοι σε αυτήν την αλυσίδα της έρευνας είναι η πραγματογνωμοσύνη που αναμένεται να κατατεθεί από τον ειδικό του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, καθώς και το πόρισμα από τον Εθνικό Οργανισμό Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ), που αναμένεται να παραδοθούν στον εφέτη ειδικό ανακριτή, ο οποίος διεξάγει τη δικαστική έρευνα και από την οποία ενδέχεται να προκύψουν νέα δεδομένα.

Από την πλευρά τους οι συγγενείς των θυμάτων, μέσω των πληρεξουσίων δικηγόρων τους, όχι μόνο παρακολουθούν βήμα-βήμα την έρευνα, αλλά με επανειλημμένα και στοχευμένα δικά τους αιτήματα έχουν στρέψει την «πυξίδα» της ανακριτικής έρευνας σε άγνωστα σημεία με στόχο να μάθουν την αλήθεια για όσα είχαν προηγηθεί και όσα ακολούθησαν εκείνου του μοιραίου ταξιδιού που πλήρωσαν με τη ζωή τους τα ίδια τους τα παιδιά.

Τα δρομολογημένα προς κατάθεση πορίσματα σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα αποδεικτικά στοιχεία μπορεί να οδηγήσουν, όπως λένε νομικοί, σε αναβάθμιση του κατηγορητηρίου βάζοντας στο κάδρο και το κακούργημα της έκθεσης, εκτός από αυτό της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών για το οποίο έχει ασκηθεί ποινική δίωξη από τις πρώτες κιόλας ώρες μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Σε μια τέτοια περίπτωση δεν αποκλείεται να προστεθούν και άλλα πρόσωπα στον κατάλογο των κατηγορουμένων. Ωστόσο, η ενδεχόμενη απαγγελία της συγκεκριμένης κατηγορίας είναι ικανή να φέρει αλλαγές και στην αρμοδιότητα του δικαστηρίου που θα δικάσει τη σοβαρή αυτή υπόθεση, όταν φτάσει η ώρα της κρίσης για τους κατηγορουμένους.

Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία και τις κατηγορίες η δίκη θα διεξαχθεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, που αποτελείται μόνο από δικαστές.

Αντίθετα, αν στοιχειοθετηθεί το αδίκημα της έκθεσης, τότε η αρμοδιότητα περνά στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, που εκ του νόμου την πλειοψηφία την έχουν οι τέσσερις ένορκοι έναντι των τριών τακτικών δικαστών και η ψήφος τους είναι ισοβαρής όταν φτάσει η ώρα της ανακοίνωσης της ετυμηγορίας για τα πρόσωπα που τελικά θα καθίσουν στο εδώλιο για την τραγωδία των Τεμπών.

Η αλήθεια είναι πάντως, ότι αν και έχουν συμπληρωθεί σχεδόν δύο χρόνια από το σιδηροδρομικό δυστύχημα, κανένας δεν είναι σε θέση με ακρίβεια να προβλέψει πότε θα ξεκινήσει η δίκη που πρωτίστως οι συγγενείς των θυμάτων αναμένουν, όπως και ολόκληρη η κοινωνία.

Σε κάθε περίπτωση με το δεδομένο ότι όλοι οι κατηγορούμενοι είναι ελεύθεροι το μείζον ζήτημα πέρα από τον χρόνο είναι η διερεύνηση της υπόθεσης προς κάθε κατεύθυνση, ώστε η δικογραφία που θα φτάσει στο ακροατήριο να είναι «δεμένη» και να αποτελέσει στέρεη βάση για την εξέλιξη της διαδικασίας και την απόδοση ποινικών ευθυνών όλων εκείνων των προσώπων που με τη σφραγίδα της Δικαιοσύνης θα κριθούν ένοχοι.

Τελευταία Νέα

Source link

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button