Οι ενέργειες της Αριστεράς που αντιμετώπισαν αντιστάσεις εντός των τειχών, καθώς και η ανεξάρτητη στρατηγική της Χαριλάου Τρικούπη.
Οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθούν διαφορετικές στρατηγικές, οι οποίες όμως επιδεινώνουν το ζήτημα της έλλειψης εναλλακτικών επιλογών. Το τελευταίο διάστημα, ο ανταγωνισμός μεταξύ Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδούρου έχει ενταθεί, παρά την επιθυμία της κοινής γνώμης για συνεργασία και συνεννόηση.
Το εκλογικό σώμα φαίνεται να επιθυμεί εναλλακτικό πόλο διακυβέρνησης
Το θέμα της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων έχει πλέον εισέλθει δυναμικά στη δημόσια συζήτηση. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της MRB, το 25,1% των πολιτών δήλωσαν ότι επιθυμούν τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα μικρότερα αριστερά κόμματα. Αυτή η επιλογή συγκέντρωσε τις περισσότερες προτιμήσεις, ενώ ακολούθησε η προτίμηση για «αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ» με ποσοστό 15,5%.
Παράλληλα, οι πρόσφατες μαζικές συγκεντρώσεις για τα Τέμπη αμφισβήτησαν την αντίληψη ότι η κοινωνία υποστηρίζει ή ανέχεται την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ωστόσο, η «γκρίζα ζώνη» στις δημοσκοπήσεις παραμένει εκτενής, με τα κόμματα αριστερά του Κέντρου να φαίνεται ότι παραμένουν στάσιμα ή να χάνουν έδαφος, ενώ αντίθετα, κόμματα που εμφανίζονται ως «αντισυμβατικά» κερδίζουν δυναμική.
Οι εκκλήσεις για συνεργασία, ακόμη και σε πιο περιορισμένο επίπεδο, προέρχονται και από σημαντικές προσωπικότητες του πολιτικού συστήματος. Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του την Πέμπτη, εξέφρασε κριτική προς τις ηγεσίες των κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του δικού του, αναρωτώμενος αν μπορούν να καταλήξουν σε ένα ελάχιστο σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα θεραπεύσει τις πληγές της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, όταν δεν μπορούν να συμφωνήσουν ούτε σε έναν κοινό βηματισμό εντός του κοινοβουλίου. Ο πρώην πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «η κατάσταση που επικρατεί είναι ανησυχητική, όχι μόνο για την αντιπολίτευση. Ανεξαρτήτως του ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Και γνωρίζω πολύ καλά ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο».
Πώς αντιδρούν, όμως, οι δύο κυριότερες πολιτικές δυνάμεις στο αίτημα για συνεργασία, τόσο σε συγκεκριμένα ζητήματα όσο και σε κυβερνητικό επίπεδο; Ιδιαίτερα μετά τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα, ζητώντας δικαιοσύνη για την τραγωδία στα Τέμπη, οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησαν διαφορετικές στρατηγικές στις επιθέσεις τους κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθούσαν προσεκτικά τον ανταγωνιστή τους, ελπίζοντας να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη σε αυτή τη κρίσιμη περίοδο. Αυτή η προσέγγιση ενισχύθηκε και από τα αποτελέσματα της προεδρικής εκλογής, όπου η Λούκα Κατσέλη επικράτησε του Τάσου Γιαννίτση.
Ανεξάρτητη πορεία του ΠΑΣΟΚ
Το ΠΑΣΟΚ έχει επιλέξει να προσεγγίσει την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση ως έναν αγώνα αντοχής, υποστηρίζοντας ότι κάθε επιθετική ενέργεια θα πρέπει να στηρίζεται σε νέα στοιχεία που θα δημοσιοποιηθούν. Παράλληλα, τονίζει τη θεσμική του υπόσταση και ακολουθεί μια αυτόνομη πορεία σε σχέση με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Στο πλαίσιο αυτό, προχώρησε στην πρωτοβουλία να ζητήσει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο, αναφορικά με τις ευθύνες του για το «μπάζωμα» στα Τέμπη, μια κίνηση που έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις.
Τα υπόλοιπα κόμματα δηλώνουν ότι θα υποστηρίξουν την προανακριτική του ΠΑΣΟΚ για τον Χρ. Τριαντόπουλο, ωστόσο επικρίνουν την κίνηση του Νίκου Ανδρουλάκη, κατηγορώντας τον για μικροκομματικά κίνητρα. Επικαλούνται τη χρονική συγκυρία της πρότασης για προανακριτική, καθώς και την αβέβαιη έκβαση της επιτροπής, δεδομένου ότι η ΝΔ, με την πλειοψηφία που διαθέτει, μπορεί να τερματίσει τη διαδικασία γρήγορα και να την παραπέμψει στην τακτική δικαιοσύνη.
Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αντέδρασε έντονα και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, εστιάζοντας κυρίως στον Σωκράτη Φάμελλο και την Όλγα Γεροβασίλη. Από τη Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίχθηκε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «άδειασε» την αντιπρόεδρο της Βουλής, κάτι που όμως διαψεύδει η Κουμουνδούρου.
Επιπλέον, ο Νίκος Ανδρουλάκης φέρεται να επιτέθηκε σφοδρά στον ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τον για «τοξική αντιπολίτευση» και υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειές του εξυπηρετούν τον Μητσοτάκη. Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι το ΠΑΣΟΚ δεν σκοπεύει να συνεργαστεί περαιτέρω με τον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το θέμα των Τεμπών. Παράλληλα, ο Νίκος Ανδρουλάκης προέτρεψε τα στελέχη και τους βουλευτές να είναι προσεκτικοί ώστε «να μην διαρρέουν λανθασμένες πληροφορίες» και να διατηρείται η «γραμμή».
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Source link