Ενα δίδυμο έργο τέχνης, που συμβολίζει την αρχή και το τέλος της σιδηροδρομικής διαδρομής που ακολούθησαν οι 57 ψυχές που χάθηκαν στα Τέμπη, έρχεται να ενώσει δύο πόλεις – την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη – σε αυτό το κοινό δράμα.
Την 1η Μαρτίου, μία μόλις ημέρα μετά τη μαύρη επέτειο των δύο ετών από τη μεγάλη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, ένα μνημείο στην Αθήνα – κι άλλο ένα στη Θεσσαλονίκη, τα αποκαλυπτήρια του οποίου θα γίνουν στις 2 Μαρτίου – έρχεται να αποδώσει φόρο τιμής στα 57 θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.
Το «Δέντρο των Ψυχών» είναι το έργο που αναμένεται να τοποθετηθεί σε ειδικό χώρο στην Τεχνόπολη. Μάλιστα, τη Δευτέρα ολοκληρώθηκαν και οι εργασίες κατασκευής της βάσης του μνημείου στην Τεχνόπολη καθώς και η αντικεραυνική προστασία ενώ την Τρίτη το έργο θα τοποθετηθεί στο σημείο.
Πάνω σε έναν βράχο, ένα δέντρο σιδερένιο, με 57 ρίζες και 57 κλαδιά «φιλοξενεί» 57 χρυσά πουλιά, που συμβολίζουν τις ψυχές που χάθηκαν και στα οποία αναγράφονται τα μικρά ονόματα των θυμάτων και η ηλικία τους.
«Πρόκειται για ένα έργο ευαίσθητο, με σεβασμό στον πόνο, ένα έργο για τις ψυχές που χάθηκαν αλλά ρίζωσαν εδώ και δεν θα ξεχαστούν ποτέ» σημειώνει στα «ΝΕΑ» η εικαστικός Μαρία Μανδάκη, στην οποία ανήκουν τα σχέδια του διπλού έργου.
Η αρχική ιδέα για τη δημιουργία μνημείου για τα Τέμπη ανήκει στον σιδηρουργό Γιάννη Σαντεξή, ο οποίος ανέλαβε και την κατασκευή του.
«Τον περασμένο Ιανουάριο περνώντας από το σημείο του δυστυχήματος, θέλησα να αφήσω 57 τριαντάφυλλα.
Ντράπηκα, όμως, σαν άνθρωπος που έπρεπε να αφήσω τα λουλούδια στα χαλίκια.
Ετσι, ξεκινήσαμε τη συζήτηση για τη δημιουργία ενός μνημείου, μια πρωτοβουλία που αγκάλιασε και ο Σύλλογος Συγγενών Θυμάτων Τεμπών, μετά από επαφή που είχαμε με την πρόεδρό του, κυρία Καρυστιανού» δηλώνει.
Σημειώνεται πως την απόφαση για τη δημιουργία μνημείου για τα θύματα των Τεμπών στην Αθήνα ενέκρινε στα τέλη Μαρτίου του 2024 το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, έπειτα από εισήγηση του δημάρχου.
Υπενθυμίζεται πως η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τις έντονες αντιδράσεις για το σβήσιμο των ονομάτων των 57 θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, από το Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη στην πλατεία Συντάγματος.
«Δύο χρόνια μετά την τραγωδία, μετά το πρώτο έγκλημα του θανάτου 57 νέων ανθρώπων, κάποιοι επιχειρούν να διαπράξουν και ένα δεύτερο, αυτό της συγκάλυψης. Ευτυχώς, η ελληνική κοινωνία, αρνείται να ξεχάσει.
O Δήμος Αθηναίων με σεβασμό απέναντι στους ανθρώπους που χάθηκαν και στους οικείους τους, επιθυμεί να τιμήσει τη μνήμη τους και να ενώσει τη φωνή του με όλους αυτούς που διεκδικούν απόδοση δικαιοσύνης και ένα κράτος ασφαλές και δίκαιο, που θα σέβεται και θα προστατεύει τους πολίτες του.
Το μνημείο αυτό διατηρεί άσβεστη την ανάγκη για αλήθεια, δικαιοσύνη και ασφάλεια. Ευελπιστούμε η πρωτοβουλία μας αυτή να αποτελέσει μια συμβολική κίνηση συμπαράστασης στον προσωπικό και συλλογικό πόνο, που προκάλεσε το δυστύχημα» δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας.
Το δεύτερο έργο, το «Δέντρο της Μνήμης», που πρόκειται να τοποθετηθεί στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης – μένει να οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου το ακριβές σημείο – έχει, σύμφωνα με τη Μ. Μανδάκη, διπλό συμβολισμό.
«Αρχικά επιλέξαμε ο κορμός του δέντρου να έχει το χρώμα της σκουριάς, για να φαίνεται ταλαιπωρημένος, σαν απολιθωμένος. Τα 57 πουλιά σε αυτό το έργο βρίσκονται στις ρίζες, είναι οι ψυχές που ένωσαν το πεπρωμένο τους σε ένα κοινό ταξίδι.
Ωστόσο, πάνω στα κλαδιά αυτού του δέντρου υπάρχουν χρυσά φύλλα, με τα οποία θέλαμε να συμβολίσουμε την ελπίδα, πως όλοι εμείς θα ανασύρουμε αξίες και θα δώσουμε στις επόμενες γενιές το μέλλον που τους αξίζει» τονίζει η Μ. Μανδάκη.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα έργα έχουν ύψος 4 μέτρα και θα είναι τοποθετημένα πάνω σε βράχο, ύψους ενός μέτρου.
Ακόμη και τα κλαδιά σε ανάπτυξη έχουν μήκος 4 μέτρα.