Η πρωινή κουβέντα με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Γεώργιο κυλάει ευχάριστα. Με καλοψημένο καφέ και την προθυμία του να απαντήσει σε ό,τι τον ρωτάει κανείς αλλά και να αφηγηθεί τη… σχέση του με «ΤΑ ΝΕΑ» και τις αναμνήσεις του από τα φοιτητικά του χρόνια στα πέτρινα χρόνια της χούντας.
Μακαριότατε, είπατε πρόσφατα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού. Θεωρείτε ότι η ύπαρξή της αυτή τη στιγμή που μιλάμε απειλείται; Και αυτό είναι περισσότερο από πριν;
Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το τελευταίο προπύργιο. Αυτό μάς απέμεινε για να σταθούμε και να πολεμήσουμε για την επιβίωσή μας σε αυτόν τον τόπο στον οποίο ζούμε τόσους αιώνες. Δεν είναι τυχαίο ότι η Τουρκία, όποτε συγκατανεύσει να ξεκινήσει συνομιλίες, θέτει ως προϋπόθεση την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη δημιουργία ενός νέου μορφώματος. Το ότι στεκόμαστε σήμερα όμως και μπορούμε να αγωνιστούμε ακόμη είναι ακριβώς γιατί μας κατοχυρώνουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και οι θέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης που στηρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία. Αν καταργήσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία και δημιουργήσουμε ένα νέο κράτος, τότε αυτό το κράτος θα είναι ξεκρέμαστο. Θα αποτελείται, όπως ζητά η Τουρκία, από ένα συνιστών ελληνοκυπριακό κρατίδιο και ένα τουρκοκυπριακό.
Αυτό γιατί θα δυσκολέψει τη θέση μας;
Αν γίνει κάτι – και η Τουρκία μόλις υπογραφεί μια λύση θα δημιουργήσει ένα πρόβλημα – με την Κυπριακή Δημοκρατία μπορούμε να συγκαλέσουμε το Συμβούλιο Ασφαλείας, τη Γενική Συνέλευση, να απευθυνθούμε στην Ευρώπη. Γιατί είμαστε κράτος. Οταν θα δημιουργήσουμε νέο κράτος όμως, δεν θα μπορούμε αν δεν έχουμε τη συγκατάθεση και του τουρκοκυπριακού κρατιδίου. Επομένως, θα μείνουμε στο έλεος της Τουρκίας. Και δεν θα αργήσει να έρθει η τουρκοποίηση. Γι’ αυτό και πρέπει ως κόρη οφθαλμού να κρατήσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία και να μπορούμε να στηριζόμαστε σε αυτήν.
googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_middle_2”); });
Με δεδομένο όμως ότι έχουμε αποδεχθεί μια μορφή λύσης, για την Εκκλησία της Κύπρου μπορούσε να είναι αυτή; Μιλάμε πάντα για το εφικτό, όχι το ευκταίο.
googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_m2”); });
Βεβαίως. Σήμερα ζούμε σε έναν κόσμο που γίνεται πολύς λόγος για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επομένως, βάσει του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών αλλά και των αρχών της Ευρώπης, όλος ο κόσμος σήμερα μιλά για ελεύθερη διακίνηση, ελεύθερη εγκατάσταση στις χώρες της Ευρώπης, παντού, ελεύθερη απόκτηση περιουσίας, παντού. Αν κάθε Ευρωπαίος μπορεί να αποκτήσει περιουσία σε μια χώρα της Ευρώπης, να κατοικεί, να κινηθεί ελεύθερα, γιατί εμείς να μην το έχουμε στην τόπο μας; Επομένως, ζητούμε ελεύθερη διακίνηση στην τόπο μας, απόκτηση περιουσίας ή την περιουσία μας να την απολαμβάνουμε και να κατοικήσουμε στα σπίτια τα δικά μας. Δεν είναι κάτι παράλογο. Κατοχύρωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούμε. Και νομίζω δεν θα υπάρχει κανένας που να αντιτάξει κάτι σε αυτό.
googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_middle_3”); });
…στην Ευρωπαϊκή Ενωση εννοείτε.
Και εκεί αλλά και σε ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο. Δεν νομίζω κανείς να μας πει «ναι, είναι δικαίωμα των άλλων αλλά όχι δικό σας». Οταν όμως εμείς ξεκινούμε να διαπραγματευόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματά μας και έτσι κάνουμε εκπτώσεις σε αυτά τα δικαιώματά μας, τότε τους δίνουμε το τέλειο άλλοθι να μην ανακατεύονται. Λένε «βρείτε τα και ό,τι βρείτε εμείς θα το επικυρώσουμε». Και ύστερα, δίνουμε το δικαίωμα στην Τουρκία κάθε λίγο όταν της εκπληρώσουμε μια επιθυμία της, έναν στόχο της, να βάζει άλλον, άλλον, άλλον, χωρίς να φτάνουμε ποτέ σε λύση.
Η ένσταση της άλλης άποψης στην ελληνοκυπριακή κοινότητα έχει να κάνει με το θέμα των περιθωρίων. Λέει αυτή η άποψη ότι δεδομένου πως κάθε μέρα που περνά με άλυτο το Κυπριακό τα δεδομένα γίνονται πιο αρνητικά, δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε.
Αν μας δοθεί ευκαιρία ώστε να παρακάμψουμε τον χρόνο, ναι. Αλλά όταν δεν υπάρχει ευκαιρία, τι θα κάνουμε; Δεν θα θυσιάσουμε για το ζήτημα του χρόνου τα δικαιώματά μας; Δεν θα το κάνουμε;
Η ενημέρωση που έχετε από τις πολιτικές ηγεσίες Ελλάδας και Κύπρου ποια είναι; Τηρείται επαρκώς ενήμερη για το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά η Εκκλησία;
Από την κυβέρνηση της Κύπρου όποτε το ζητήσουμε μπορούμε να ενημερωθούμε. Και το ζητούμε πολλές φορές, το έχουμε συζητήσει και με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και με διάφορους υπουργούς στις αρμοδιότητες των οποίων εμπίπτει κατά καιρούς κάποιο πρόβλημα, κάποιο θέμα. Για την Ελλάδα δεν ζητήσαμε και να μας αρνηθούν ποτέ. Το παίρνουμε όμως μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας.