Επανειλημμένα, η κατανάλωση καφέ έχει συνδεθεί με την καλύτερη υγεία της καρδιάς και τη μαρκοζία. Τα οφέλη από την κατανάλωση του αγαπημένου ροφήματος, ωστόσο, μπορεί να εξαρτώνται και από τη χρονική στιγμή που αυτή συμβαίνει, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Όπως προκύπτει από μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο European Heart Journal, η αγαπημένη συνήθεια, όταν περιορίζεται το πρωί μπορεί να είναι πιο ωφέλιμη για τον οργανισμό μας – και η διαπίστωση φαίνεται να ισχύει ανεξαρτήτως από την ποσότητα καφέ που καταναλώνουμε καθώς και άλλους, δυνητικά επιδραστικούς παράγοντες.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής Celia Scott Weatherhead του Πανεπιστημίου Tulane, Dr. Lu Qi, «είναι η πρώτη έρευνα που εξετάζει τα πρότυπα χρονικής κατανομής της κατανάλωσης καφέ και τα αποτελέσματα τους για την υγεία. Συνήθως στις διατροφικές οδηγίες μας δε συνηθίζουμε να δίνουμε συμβουλές σχετικά με τον χρόνο, αλλά αυτό είναι κάτι που ίσως θα πρέπει να σκεφτούμε στο μέλλον».
Οι περισσότερες έρευνες που έχουν γίνει στο παρελθόν για το θέμα διαπίστωσαν ότι, τα μέτρια επίπεδα κατανάλωσης καφέ μπορεί να συνδέονται με μείωση του κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών νοσημάτων και πρόωρου θανάτου. Τα επιστημονικά στοιχεία, όμως, για τον ρόλο παραγόντων όπως η γενετική προδιάθεση, η ποσότητα καφέ που καταναλώνεται και τα προστιθέμενα γλυκαντικά και τους τρόπους που επηρεάζουν τον ανθρώπινο οργανισμό ήταν ανακριβή ή -σύμφωνα με τους συγγραφείς της τελευταίας μελέτης- σε ένα βαθμό, αμφιλεγόμενα.
Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα μελέτησαν τα στοιχεία διατροφής και υγείας 40.725 ενηλίκων άνω των 18 ετών. Τα δεδομένα έχουν καταγραφεί στην την Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής που διεξήχθη από το 1999 έως το 2018. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, οι ειδικοί διεξήγαγαν 10 κύκλους ερευνών. Οι συμμετέχοντες παρείχαν λεπτομέρειες σχετικά με τη διαιτητική τους πρόσληψη, ενώ κατανάλωσαν καφέ με και χωρίς καφεΐνη. Ο χρόνος κατανάλωσης του ροφήματος κατηγοριοποιήθηκε σε τρεις περιόδους: πρωί (από τις 4 π.μ. έως τις 11:59 π.μ.), απόγευμα (από τις 12 μ.μ. έως τις 4:59 μ.μ.) και βράδυ (από τις 5 μ.μ. έως τις 3:59 π.μ.).
Οι ερευνητές, ως προς τον χρόνο κατανάλωσης, εντόπισαν δύο μοτίβα: το πρωί και όλη την υπόλοιπη ημέρα. Προς το τέλος της μέσης περιόδου παρακολούθησης των σχεδόν 10 ετών, σημειώθηκαν 1.268 θάνατοι συμμετεχόντων από καρδιαγγειακά νοσήματα, 934 θάνατοι από καρκίνο και 4.295 θάνατοι από άλλες πιθανές αιτίες. Σε σύγκριση με τα άτομα που δεν κατανάλωναν καφέ, η αποκλειστικά πρωινή κατανάλωση συσχετίστηκε με 16% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 31% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο. Σε όσους είχαν τη συνήθεια να καταναλώνουν καφέ καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας, δεν παρατηρήθηκε μείωση του κινδύνου. Τα ευρήματα παρέμειναν ίδια, ακόμη και όταν οι συγγραφείς της μελέτης έβαλαν στην «εξίσωση» συγχυτικούς παράγοντες όπως οι ώρες ύπνου, η ηλικία, η φυλή, η εθνικότητα, το φύλο, το οικογενειακό εισόδημα, η εκπαίδευση, τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, ένα διατροφικό σκορ και καταστάσεις υγείας όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και η υψηλή χοληστερόλη. Η ποσότητα καφέ με ή χωρίς καφεϊνη δεν είχε καμία σημασία για τους πρωινούς καταναλωτές καφέ – είτε έπιναν λιγότερο από ένα, είτε περισσότερα από τρία φλιτζάνια καφέ ημερησίως. Όσον αφορά τον κίνδυνο θνησιμότητας, η κατανάλωση καφέ αποκλειστικά το πρωί, εξακολουθούσε να είναι λιγότερο επιβαρυντικό από άλλες συνήθειες.
Η κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, Vanessa King, σημείωσε στο CNN πως, «η μελέτη ήταν παρατηρητική, δηλαδή δεν ήταν ένα πειραματικό περιβάλλον, το οποίο αποτελεί και “χρυσό” πρότυπο». Η φύση της μελέτης επιτρέπει, ακόμα, στους επιστήμονες να διαπιστώσουν μία συσχέτιση, αλλά όχι και αιτιώδη σχέση μεταξύ της πρωινής κατανάλωσης καφέ και του κινδύνου πρόωρου θανάτου. Τα ευρήματα, ωστόσο, «έχουν νόημα, καθώς η κύρια αιτία θανάτου στην Αμερική είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις», πρόσθεσε η King.