Ο κομματικός ανταγωνισμός για την ηγεσία στην κεντροαριστερά είναι διάχυτος παντού.
Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν είχαν στενές σχέσεις, και αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο από τη στιγμή που το σημερινό κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ανέβηκε στη δεύτερη θέση, τόσο σε κοινοβουλευτικό όσο και σε δημοσκοπικό επίπεδο.
Ο ανταγωνισμός για την ηγεσία στην κεντροαριστερά είναι συνεχώς παρών σε όλες τις πτυχές της αντιπολιτευτικής δραστηριότητας των δύο κομμάτων. Ανταγωνίζονται για το ποιο θα αποκτήσει το “πάνω χέρι” στον χώρο και θα καταγράψει περισσότερες αντιπολιτευτικές νίκες, τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο.
Η στρατηγική τους σχετικά με την υπόθεση των Τεμπών είναι ξεκάθαρη. Επιτίθενται στην Κυβέρνηση, όπως κάνουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά ταυτόχρονα συμμετέχουν και σε έναν εσωτερικό ανταγωνισμό: Ποιος θα “καπελώσει” τον άλλο, ποιος θα τον εκθέσει και ποιος θα δημιουργήσει υπόνοιες για τη στρατηγική του.
Είναι εμφανές και από τις επισημάνσεις στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη, για όσα διαμείφθηκαν τα τελευταία 24ωρα:
Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει πρόταση δυσπιστίας, ενώ το ΠΑΣΟΚ αντεπιτίθεται με πρόταση για προανακριτική. Και οι δύο πλευρές αφήνουν υπονοούμενα σχετικά με την εξυπηρέτηση της Κυβέρνησης.
Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ, βλέποντας τη δημοσκοπική του πτώση, προσπαθεί να προχωρήσει, επιδιώκοντας να αποκομίσει το μεγαλύτερο δυνατό όφελος από την πίεση που ασκεί στην Κυβέρνηση, πάντα στο πλαίσιο της “αυτόνομης πορείας”.