Κρίση εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς, τη Δικαιοσύνη και το Κράτος Δικαίου προκύπτει από τη δημοσκόπηση της Metron Analysis, η οποία παρουσιάσθηκε στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα, με θέμα «Κράτος Δικαίου: Δημοκρατία και Δικαιοσύνη».
Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας, ενώ το Κράτος Δικαίου παραμένει σημείο αναφοράς του μοντέλου της φιλελεύθερης δημοκρατίας, τίθεται εν αμφιβόλω.
Στη δημοσκόπηση διερευνάται το πώς αξιολογούν οι πολίτες την αντοχή των επιμέρους διαστάσεων του Κράτους Δικαίου, σε ένα περιβάλλον κρίσης εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς της Πολιτείας και της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας.
«Βλέπουν» συγκάλυψη σε Τέμπη και υποκλοπές
Όπως ήταν αναμενόμενο, όμως, κυριαρχεί στα θέματα που απασχολούν τους πολίτες η τραγωδία των Τεμπών και οι χειρισμοί της κυβέρνησης ως προς την αποκάλυψη της αλήθειας και την απόδοση ευθυνών.
Έτσι, πάνω από 7 στους 10 συμμετέχοντςς στην έρευνα πιστεύουν ότι υπάρχει προσπάθεια για συγκάλυψη των ευθυνών στην υπόθεση των Τεμπών.
Την ίδια άποψη, μάλιστα, ενστερνίζονται επίσης πάνω από 7 στους 10 πολίτες και για την υπόθεση των υποκλοπών.
Δεν εμπιστεύονται κόμματα, Βουλή, ΜΜΕ, συνδικάτα
Στο κρίσιμο ζήτημα της εμπιστοσύνης στους θεσμούς, την πρώτη θέση (82%) καταλαμβάνει η οικογένεια, τη δεύτερη οι Ένοπλες Δυνάμεις (58%) και την τρίτη (36%) η Εκκλησία.
Ακολουθούν η Αστυνομία (31%), ενώ η εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη καταγράφεται στο 22%, με αυτήν προς την κυβέρνηση να έπεται, με ποσοστό 15%.
Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται οι τράπεζες (13%), η Βουλή (13%), τα ΜΜΕ (8%), τα συνδικάτα (7%) και τα πολιτικά κόμματα (6%).
Να σημειωθεί ότι καμία από τις βασικές διαστάσεις ενός Κράτους Δικαίου, όπως η ανεμπόδιστη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών, η προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ελευθεριών, η ισότητα όλων ενώπιον του νόμου, η αντικειμενικότητα και αμεροληψία της Δικαιοσύνης, δεν εμφανίζει θετικό ισοζύγιο στο ερώτημα εάν διασφαλίζεται σήμερα στην Ελλάδα.
Δικαιοσύνη: Αργή και πολιτικά ελεγχόμενη
Το σύστημα απονομής δικαιοσύνης συγκεντρώνει ιδιαίτερα χαμηλές αξιολογήσεις στη δημοσκόπηση της Metron Analysis, ως προς την αποτελεσματικότητα αλλά και την ανεξάρτητη λειτουργίας της.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η πλειοψηφία των πολιτών αξιολογεί ως τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα στη Δικαιοσύνη πως είναι αργή (91%) και πολιτικά ελεγχόμενη (79%).
Παράλληλα, πάνω από 7 στους 10 (73%) θεωρούν ότι η Δικαιοσύνη δεν χειρίζεται με επάρκεια σημαντικές υποθέσεις που απασχολούν την κοινή γνώμη – μία αξιολόγηση που συνδέεται άρρηκτα με τις απαντήσεις που έδωσαν για τα Τέμπη και τις υποκλοπές.
Θέλουν αλλαγές στη Δικαιοσύνη και στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της
Επιπλέον, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, σχεδόν 9 στους 10 (88%) θεωρούν ότι το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την ελληνική Δικαιοσύνη χρειάζεται σοβαρές αλλαγές.
Μία από αυτές, ίσως η σημαντικότερη, είναι η αλλαγή του τρόπου επολογής της ηγεσία της Δικαιοσύνης, με το 85% να χαρακτηρίζει λανθασμένο τον ορισμό της από την εκάστοτε κυβέρνηση, κρίνοντας πως έτσι υπονομεύεται η ανεξαρτησία της.
Ανάμεσα στις εναλλακτικές επιλογές για τον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, το 56% πιστεύει ότι πρέπει να γίνεται από μία Αρχή, αποτελούμενη από εκπροσώπους του νομικού κόσμου (δικαστές και δικηγόρους) και κοινωνικών φορέων.
Μόνο το 16% απάντησε πως η Βουλή, με ευρεία πλειοψηφία, πρέπει να αποφασίζει τον ορισμό της ηγεσίας της, ή οι ίδιοι οι δικαστές (15%).
Αρνητικές επιδράσεις στο Κράτος Δικαίου από την εκλογή Τραμπ
Στη δημοσκόπηση τέθηκε και ένα τελευταίο ερώτημα για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ και τις πιθανές επιδράσεις της σε θέματα Κράτους Δικαίου.
Το 42% των συμμετεχόντων αντέδρασε αρνητικά, ενώ το 29% θετικά. Παράλληλα, υπάρχει και ένα ποσοστό της τάξης του 26% που αδιαφορεί για το θέμα καθώς δεν βλέπει ούτε θετικά ούτε αρνητικά την εκλογή του.
Αξίζει να σημειωθεί, όμως, το σαφές πολιτικό πρόσημο που καταγράφεται στις απαντήσεις των πολιτών, καθώς πιο αρνητικοί στην εκλογή και τις πολιτικές Τραμπ δηλώνουν όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί (78%), κεντροαριστεροί (60%), κεντρώοι (40%), ενώ κεντροδεξιοί και δεξιοί καταλαμβάνουν τις δύο πρώτες θέσεις στις θετικές απαντήσεις, με 30% και 64% αντίστοιχα.
Source link