Τον Απρίλιο έδειξε χθες ο Χακάν Φιντάν για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας και τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγκυρα, επιχειρώντας να μπει τέλος στη φημολογία σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της νέας συνάντησης κορυφής. «Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας θα συνεδριάσει στην Τουρκία τον Απρίλιο. Θα κάνουμε αυτή τη συνάντηση», ανάφερε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Διπλωματικές πηγές από την Αθήνα, εξάλλου, επεσήμαιναν σχετικά με τον εκτιμώμενο χρόνο διεξαγωγής του ΑΣΣ στην Αγκυρα πως «οι δύο πλευρές έχουν θέσει πιθανές ημερομηνίες για τη σύγκληση του ΑΣΣ, μεταξύ των οποίων και μέσα στον Απρίλιο», προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει ακόμη επιβεβαιωμένη ημερομηνία». Μέσα, πάντως, από κατ’ ιδίαν συναντήσεις και τηλεφωνικές επικοινωνίες, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αντιπαραβάλλουν τα προγράμματα Μητσοτάκη και Ερντογάν προκειμένου να βρεθεί ένα χρονικό παράθυρο όπου μπορεί με ασφάλεια να κλειδώσει το 6ο ΑΣΣ στην Αγκυρα, το οποίο αρχικά είχε τοποθετηθεί στα τέλη 2024 ή στις αρχές του 2025. Κατά τη διαδικασία αυτή, είναι σαφές πως η Αθήνα θα ήθελε να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου έχοντας στα χέρια της πρώτα τα αποτελέσματα (όποια και αν είναι αυτά) της πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό που, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να διεξαχθεί στην Ελβετία τον Μάρτιο.
Για την Αγκυρα, επίσης, ο Μάρτιος δείχνει «απαγορευτικός» καθώς (από 28 Φεβρουαρίου έως και 29 Μαρτίου) είναι η περίοδος του Ραμαζανιού. Αρα, έχοντας σχεδόν αποκλείσει τον Φεβρουάριο που για την Ελλάδα είναι ένας «βαρύς» πολιτικά μήνας, το μοναδικό προσώρας «άνοιγμα» χρόνου για πραγματοποίηση του ΑΣΣ στην Αγκυρα φαίνεται πως εντοπίζεται στο πρώτο δεκαήμερο Απριλίου, πριν από το Πάσχα, και από τις 28 Απριλίου κι έπειτα, αμέσως μετά δηλαδή, σε περίπτωση που για κάποιο λόγο «καεί» και αυτή η πρώτη ευνοϊκή χρονικά περίοδος. Το βέβαιο είναι πως με την ανακοίνωση από πλευράς γενικού γραμματέα του ΟΗΕ της οριστικής ημερομηνίας διεξαγωγής της Πενταμερούς για το Κυπριακό θα ανάψει άμεσα και το πράσινο φως για την ανακοίνωση της ημερομηνίας της πρωθυπουργικής επίσκεψης στην Αγκυρα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πάντως, για το τρέχον στάτους των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο Χακάν Φιντάν τόνισε χθες πως βούληση του τούρκου προέδρου είναι να λυθούν τα ελληνοτουρκικά μέσω διαλόγου, κάνοντας λόγο για ένα «σύνολο προβλημάτων» και για «αμφιλεγόμενα ζητήματα και για τις δύο πλευρές». Παράλληλα ανέφερε πως, όσο γίνεται αυτό, «είναι σημαντικό να αποφεύγονται προκλητικά βήματα», κάνοντας λόγο για «ορισμένους έλληνες πολιτικούς» που επιτίθενται στην Αγκυρα για «να αποκομίσουν πολιτικά εύσημα».
Αιχμές Φιντάν για Δένδια
Τα σχόλια Φιντάν είναι προφανές ότι στρέφονταν και προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Δένδια, ο οποίος στην πρόσφατη συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο Fox News αναφέρθηκε στη νεοϊμπεριαλιστική και νεοοθωμανική προσέγγιση που έχει η Τουρκία στα ζητήματα που αντιμετωπίζει. Η αναφορά αυτή του Δένδια απασχόλησε έντονα τα τουρκικά ΜΜΕ. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στη Λευκωσία εξέφρασε εκ νέου τις επιφυλάξεις του για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. «Πάντοτε διατυπώνω την άποψη ότι είναι χρήσιμα τα ήρεμα νερά, όπως και οι ήρεμοι αιθέρες, αλλά η τουρκική συμπεριφορά στην Κάσο, ανατολικά της Κάσου, βόρεια της Κρήτης προχθές, αλλά και η αντίδραση στο ζήτημα των περιβαλλοντικών πάρκων στις Κυκλάδες δεν με καθιστούν ιδιαίτερα αισιόδοξο», τόνισε. Η επίσκεψη Δένδια στην Κύπρο δεν είναι τυχαία, καθώς ετοιμάζεται διεύρυνση και εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Λευκωσία, όπως υποδηλώνει και η συμμετοχή του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας στην αποστολή.
Επιστροφή σε «ήρεμα νερά», πάντως, καταγράφεται από χθες βόρεια της Κρήτης, καθώς με τη λήξη των εργασιών και της σχετικής ελληνικής NAVTEX απομακρύνθηκαν τόσο τα δύο ιταλικά ερευνητικά «Ievoli Relume» και «NG Worker» όσο και η ελληνική και η τουρκική φρεγάτα που βρίσκονταν στην περιοχή.
Source link