Οι αποφάσεις που θα λάβει ο Μητσοτάκης στις διακοπές | Ειδησεις
Στα Χανιά, με φόντο τα Λευκά Όρη και το Κρητικό Πέλαγος, κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναδείξει σημαντικά πολιτικά ζητήματα που θα επηρεάσουν καθοριστικά το πολιτικό σκηνικό του 2025.
Από το 2019, όταν ο καθαρός αέρας του Μετσόβου ενέπνευσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με την Προεδρία της Δημοκρατίας, κάθε πρωθυπουργική εξόρμηση σε μεγάλα υψόμετρα προκαλεί φήμες για τις πολιτικές του αποφάσεις. Αυτό το Σαββατοκύριακο, είχε προγραμματιστεί να περάσει στα βόρεια του αρκτικού κύκλου, ύστερα από πρόσκληση του φινλανδού πρωθυπουργού Πέτερι Ορπο για μια άτυπη σύνοδο Βορρά – Νότου. Ωστόσο, οι κρίσιμες αποφάσεις που θα επηρεάσουν σημαντικά το εγχώριο πολιτικό σκηνικό το 2025 δεν θα ληφθούν στη Λαπωνία, αλλά στα Λευκά Όρη. Ο Μητσοτάκης σκοπεύει να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες αυτές κατά την περίοδο μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, εκμεταλλευόμενος την εορταστική απομόνωσή του στα Χανιά – «στην Κρήτη», όπως είχε δηλώσει πρόσφατα με νόημα, «όπου συνδυάζονται βουνό και θάλασσα».
Προεδρία της Δημοκρατίας
Αυτές τις ημέρες του Ιανουαρίου, είτε θα έχουν πραγματοποιηθεί τα «αποκαλυπτήρια» για την προεδρική εκλογή είτε θα είναι θέμα λίγων ημερών να συμβούν. Η επίσημη συζήτηση, επομένως, απέχει το πολύ έναν μήνα. Η διαδικασία επιλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, δηλαδή η Ηρώδου Αττικού, αποτελεί το πρώτο σημαντικό γεγονός του 2025, το οποίο φέρει τόσο ουσία όσο και πολιτικούς συμβολισμούς. Μετά από μια περίοδο εμφανούς στροφής του Μητσοτάκη προς τα δεξιά – είτε για να προσεγγίσει ακροατήρια που παραδοσιακά ενδιαφέρουν την παράταξη είτε για να ηρεμήσει το εσωκομματικό κλίμα – φαίνεται ότι έρχεται ένα κεντρώο μήνυμα.
Άτομα από το περιβάλλον του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι θα επιδιώξει να επιλέξει έναν υποψήφιο που θα έχει ευρεία αποδοχή, συμπεριλαμβανομένων και των ψήφων της Κεντροαριστεράς, αποκλείοντας μια στενά κομματική πρόταση. Μετά από μια έντονη εσωκομματική περίοδο, κατά την οποία καταγράφηκε ένα γαλάζιο μέτωπο υπέρ μιας παραταξιακής υποψηφιότητας και κατά της ανανέωσης της θητείας της Προέδρου, και μετά τη διαδικασία του προϋπολογισμού, από την οποία οι γαλάζιοι συμφωνούν ότι η κυβέρνηση έδειξε την «πολιτική υπεροχή» της και ότι ο Μητσοτάκης διεύρυνε τα περιθώρια χειρισμού του θέματος, δυνάμωσαν οι φωνές που εκτιμούν ότι η νυν Πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου δεν είναι εκτός πρωθυπουργικού κάδρου.
Το κόμμα της ΝΔ
Η δοκιμασία της προεδρικής εκλογής συνδέεται από πολλούς εντός της ΝΔ με «πειράγματα» στη γαλάζια «μηχανή», με αρκετούς να προεξοφλούν εξελίξεις για τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, τόσο η κυβέρνηση όσο και το κόμμα βρίσκονται υπό την αξιολόγηση του Μητσοτάκη για πιθανές αλλαγές, ωστόσο ο ανασχηματισμός δεν αναμένεται άμεσα. Πιο πιθανό θεωρείται ότι αυτό το θέμα θα τεθεί στο τραπέζι το καλοκαίρι, όταν η κυβέρνηση θα έχει διανύσει το μισό της δεύτερης τετραετίας.
Ο Πρωθυπουργός δεν είναι ιδιαίτερα υποστηρικτής των συχνών ή ριζικών αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα και προτιμά «διορθώσεις». Ωστόσο, οι ισορροπίες ή ανισορροπίες που θα προκύψουν μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αναμένεται να επηρεάσουν τις αποφάσεις σχετικά με τις ανακατατάξεις προσώπων. Ενώ η κομματική ενίσχυση υπήρξε χαρακτηριστικό της κινητικότητας του Μητσοτάκη τους τελευταίους μήνες, επιθυμεί ταυτόχρονα να δείξει ότι δεν απομακρύνεται από τις ευθύνες του.
Το νέο γεωπολιτικό περιβάλλον
Στο τέλος του 2024, η Ελλάδα και η διπλωματία της, καθώς και η Ευρώπη, αντιμετωπίζουν σοβαρές γεωπολιτικές αναταραχές και εξελίξεις. Αυτές περιλαμβάνουν τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, την κρίση στη Μέση Ανατολή, τα γεγονότα στη Συρία και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Μητσοτάκης διατηρεί ψηλά στην ατζέντα τα ζητήματα άμυνας, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με προοπτική την έκτακτη σύνοδο στις Βρυξέλλες στις 3 Φεβρουαρίου. Ταυτόχρονα, το Προσφυγικό αρχίζει να προκαλεί έντονη ανησυχία σε μεγάλο τμήμα της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Στόχος είναι να ληφθούν αποτελεσματικές αποφάσεις ώστε να διατηρηθεί η καθαρότητα του γαλάζιου διαχειριστικού αφηγήματος. Στο πρώτο μισό του 2025, αναμένονται επίσης σημαντικά ορόσημα σχετικά με την ελληνοτουρκική προσέγγιση και το Κυπριακό, με την πρόκληση να είναι η αποφυγή της αίσθησης κόπωσης ή εξάντλησης του διαλόγου.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Source link